Kam s nimi?
Všichni asi známe někoho, kdo vyvenčí psa a zkoukne minimálně jeden díl oblíbeného seriálu, než si vzpomene na nákupní tašku v předsíni. Po návratu z obchodu je zásadní dostat mražené potraviny okamžitě do mrazáku a chlazené do lednice.
Jednou rozmrazené potraviny už není vhodné znova mrazit. Především na teplejší měsíce si pořiďte termotašku a z nákupu to vezměte nejkratší cestou domů.
Budoucnost patří lupení a odpovědnosti. Chytrý manuál pro vegany i masožravce |
Maso a vejce v lednici oddělte od ostatních potravin, které už se nebudou tepelně zpracovávat. Maso (pokud není už balené z obchodu) řádně zabalte, aby se zamezilo vytečení šťávy a kontaminaci ostatních potravin, a umístěte ho na poličku hned nad šuplíkem na zeleninu, kde bývá nejchladněji.
Vejce nenechávejte v papírových proložkách, které jsou dost možná kontaminovány salmonelou. Nikdy, ale opravdu nikdy skořápku vajec neomývejte před uskladněním! Nebezpečné bakterie by se po smytí ochranné vrstvy mohly dostat dovnitř vejce. Je důležité mít na paměti, že vzduch v lednici cirkuluje. Optimální tedy je maso i vejce skladovat v uzavíratelných nádobách.
Myslíte, že salmonela se týká jen vajec a masa? Omyl. Sbíhají se vám sliny při pohledu na krásně červený díl melounu na tržnici? Nechte si radši rychle zajít chuť, protože právě meloun – rozkrojený a nechlazený – může být zdrojem nákazy salmonelou. Nejlepší je koupit si celý. Pokud víte, že byste jej nesnědli, vybírejte alespoň krájené melouny řádně zabalené a skladované v chladicím boxu.