Největší kuchyňské hříchy, které mohou vést na pohotovost. Nepácháte je také?

Část 6/6
Ilustrační snímek

Kdy (ne)chladit v lednici?

Pokrmy, které připravíme, je nejlepší okamžitě zkonzumovat. Málokdo si ale může dovolit luxus vařit denně teplé jídlo. Uvařený pokrm co nejdříve zchlaďte, protože při pomalém chlazení vzniká ideální prostředí pro množení nežádoucích mikroorganismů.

Není nic horšího než nechat jídlo stát celý den na sporáku přiklopené pokličkou. Když si na něj pak večer vzpomeneme a dáme ho do lednice, může už být pozdě a zaděláváme si na nepříjemné zažívací obtíže.

Nevyhazujte nic, co se dá ještě použít. Jak chytře zpracovat celou zeleninu

U tekutých pokrmů (omáčky, polévky) vložte hrnec do dřezu napuštěného studenou vodou. U pevných jídel je nejvhodnější rozprostřít je do tenké vrstvy (ne, rýži ve varných sáčcích opravdu není bezpečné nechat chladnout v sáčku) a dát vychladit do nejstudenější místnosti. Po dosažení pokojové teploty (tento proces nesmí trvat déle než dvě hodiny) lze pokrm přemístit do lednice.

A proč je naprosto nevhodné v rámci urychlení chlazení rovnou využít lednici? Protože tím dojde k ohřátí a ohrožení nezávadnosti všech dalších potravin. Navíc to škodí i lednici samotné.

Jednou a dost

Toto pravidlo je naprosto zásadní pro ohřívání pokrmů. Nevíte, kolik polévky z předešlého dne se sní? Rozhodně je špatný nápad ohřívat na sporáku celý hrnec. Pokud už k tomu dojde, zbytky prostě zlikvidujte. I správně zchlazený a dobře skladovaný pokrm důkladně prohřejte aspoň na 70 stupňů po dobu deseti minut.

Mikrovlnka funguje na jiném principu, jídlo se v ní nemusí otáčet deset minut, ale během ohřívání čas od času porci na talíři promíchejte, aby bylo jídlo ohřáté v celém objemu.

A jak je to se zapeklitou otázkou ohledně rýže, která se údajně nesmí ohřívat vůbec? Problémem je bakterie Bacillus cereus, respektive toxiny, které produkuje. Bakterie se běžně nachází ve vodě nebo v půdě, odkud se do rýže dostane.

A běda tomu, kdo nedá uvařenou rýži co nejrychleji vychladit! Pokud zůstane ve vyšší teplotě delší dobu, například půl dne na sporáku, Bacillus se ochotně množí a produkuje toxiny způsobující zvracení, průjmy a nepříjemné koliky. Při dodržení zásad rychlého zchlazení a řádného ohřevu se není třeba obávat.

Pokud máme například oslavu a hosté se scházejí postupně, musíme zajistit, aby teplota jídla neklesla ani na chvíli pod 60 stupňů. Jestliže nedokážeme pokrmy udržet dostatečně teplé, je lepší je skladovat v lednici a ohřát každému strávníkovi zvlášť.

Jak vidíte, vaření může být tak trochu věda, a netýká se to jen záludných receptů. Ale stačí dodržovat těchto pár zásad manipulace s potravinami a váš čas v kuchyni bude odměněn spokojenými strávníky.

Autor:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...