Na rychlosti záleží
Na rozdíl od našich prapředků máme možnost využít kouzlo mrazáku a značně tak prodloužit životnost potravin. Do mrazáku vkládejte potraviny a pokrmy čerstvé, nikoli až po několika dnech ve špajzu nebo lednici.
Sociálními sítěmi se šíří trend ošklivého jídla. Pomůže zabránit plýtvání? |
V ideálním případě má mražení proběhnout co nejrychleji, což zaručí, že voda zmrzne do malinkých rovnoměrných krystalků. Tím se struktura potraviny zachová nejlépe.
Zásadní je to především u masa, aby si po tepelné úpravě udrželo šťavnatost a křehkost. V domácích podmínkách ale spíše dojde k mražení za vyšší teploty a v delším časovém úseku, což zapříčiní vznik větších krystalků. Tím více dbejte na rozmrazování. I voda z velkých krystalků se může dostat zpátky do masa, pokud ho budeme rozmrazovat pomalu v chladničce.
Nicméně ani zmrazení nezaručí skladovatelnost navěky. U hovězího masa se doporučuje maximálně rok, u vepřového je to polovina a tučné ryby vyndejte z mrazáku nejdéle za tři měsíce.