Ochutnejte Česko. Nejlepší tradiční polévky nejen ze Šumavy či Krkonoš

Část 2/4
Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 menší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 900 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • mletý kmín
  • 110 g chlebového kvásku
  • 100 ml mléka
  • ocet
  • 100 ml smetany
  • 30 g másla
  • 3 vejce
  • petrželka

Pracovní postup: 

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
  2. Do cibulového základu přidáme nakrájené houby, vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, octem a na mírném plameni vaříme 10 minut.
  3. Kvásek rozmícháme ve studeném mléce a přilijeme do polévky. Dobře promícháme, přidáme brambory a smetanu a na mírném plameni vaříme přibližně 20 minut.
  4. Na másle připravíme míchaná vejce (neměla by být příliš hustá). Rozdělíme je do talířů a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.
Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

RECEPT DNE: Salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem

Pořádnou nálož vitaminů a minerálů vám zajistí tento skvělý salát z obilovin a zelených listů s grilovaným sýrem.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Hustá zeleninová polévka

V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

Najdete na iDNES.cz