Usušit, zamrazit, podusit. Co podniknout s plným košíkem hub

Houbové posedlosti podléháme rok co rok. Když si však přineseme domů košík plný hub, radost trochu opadne a začínáme řešit, co s nimi. Poradíme vám, jak je zpracovat, uchovat a co dobrého z nich připravit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Většina lidí si pochutná na smaženici, možná připraví houbový guláš nebo ty větší kousky pokrájí na plátky a osmaží v trojobalu. To jsou náramné a bezkonkurenční lahůdky, ale co s tím zbytkem? Pouze zdravé a pevné houby se mohou zpracovat několika způsoby.

Už u vás rostou? Pochlubte se svými houbařskými úlovky

Sušení

Pokud je teplé počasí a máme k tomu prostor, sušíme venku ve stínu na drátěných platech. Plátky hub můžete i navléknout na nitě a zavěsit, a to opět ve stínu a v místě kde volně proudí vzduch.

Sušit je možné i v troubě při 40 °C, dvířka však musí zůstat stále pootevřená, aby vzduch mohl proudit. Nabízí se také využití domácí sušičky potravin. Plátky očištěných hub rovnoměrně vyskládejte na plata sušičky a sušte asi 8 hodin.

Pouze dobře usušené kousky hub, které chrastí mezi prsty, ukládejte do uzavřených neprodyšných sklenic, abyste zabránili vniknutí molů a plísní.

Houby usušíte i bez sušičky, stačí trouba. Své fígle mají i čtenáři iDNES.cz

Dušení

Dobře očištěné a nakrájené houby propláchněte přes sítko proudem studené vody. Vhoďte do hrnce a poduste za občasného míchání, mírně je přisolte. Vychladlou směs uložte do sklenic a zalijte šťávou, kterou houby pustily, případně dolijte převařenou vodou.

Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá při 95 °C necelou hodinu a opakuje se druhý den znovu. Houby je možné konzumovat asi za měsíc.

Nakládání v soli

Takhle to dělávaly naše babičky. Tímto způsobem lze ovšem zpracovat jen tvrdé, nenavlhlé houby nakrájené na kousky (můžete je nechat ještě krátce předsušit, aby pouštěly co nejméně vlhkosti).

Houby po vrstvách ukládejte do sklenice a prosypávejte je solí (na čtyři lžíce hub jedna lžíce soli). Uchovávejte v chladu a temnu. Takto uchované houby se hodí do polévek a omáček, ale nezapomeňte na to, že jsou už slané, takže se solí opatrně!

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu z kilogramu soli a litru vody. Houby napěchujte do sklenice, nahoře nechte trochu prostoru a zalijte je slaným roztokem. Měl by sahat asi centimetr nad vrstvu hub.

Mražení

Houby si můžete jednoduše zamrazit, ať už syrové nebo tzv. blanšírované. Pokrájené syrové houby můžete rovnou v uzavíratelné dóze nebo sáčku se zipem zamrazit, pokud je potom budete správným způsobem rozmrazovat. Tedy, přendáte je do lednice, popřípadě je vhodíte do vařícího se pokrmu rovnou zmrzlé.

Blanšírované houby (nakrájené, omyté, posolené, mírně opepřené, podle chuti i posypané kmínem a asi čtvrt hodiny podušené ve vodě) rozdělte na porce a vložte do mrazáku. Takto připravené houby získají v kuchyni široké využití.

Naložení v tuku

Podušenou houbovou směs přendejte do čistých sklenic a zalijte sádlem. Pak proveďte hodinovou sterilaci na 95 °C, po dvou dnech bude třeba celý postup zopakovat.

Nebo jako v dalším bodě využijte dvakrát po sobě v rozmezí dvou dnů myčku. Takto zakonzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky pro jakýkoliv houbový recept.

Tip Zavařovat můžete i v myčce

Sklenice důkladně uzavřete víčky a naskládejte je do myčky, menší nahoru, větší dolů, neměly by se dotýkat a měly by stát rovně. Pusťte nejdelší program s teplotou 70 až 80 °C. Nechte ho proběhnout až do konce včetně případného sušení, které je vlastně také zdrojem tepla. Sklenice vyndejte na utěrku víčkem dolů a nechte je zvolna vychladnout.

Spousty skvělých receptů na houbové pokrmy najdete v rubrice Recepty.

Nejčtenější

Toužíte po osvěžení? Vyzkoušejte letní limonády a sirupy podle foodblogerek

Dovedete si představit léto bez domácí limonády? My ne. Osvěžující nápoje s domácím sirupem, ovocem a bylinkami nejsou jen vítaným osvěžením v horkých dnech, jsou také součástí prázdninové pohody,...

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

Cheesecake creme brulée

Cheesecake creme brulée

Střední

80 min

Upečte si podle našeho receptu skvělý koláč.

Mleté kuličky s rajskou omáčkou

Mleté kuličky s rajskou omáčkou

Střední

50 min

Mleté kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami jsou stará dobrá klasika.

Omeleta se šunkou a zeleninou

Omeleta se šunkou a zeleninou

Střední

20 min

Tato omeleta je skvělý oběd když nemáte moc času na vaření, protože je hotová již za 20 minut.

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

14. června 2025

Omeleta se šunkou a zeleninou

Omeleta se šunkou a zeleninou

Střední

20 min

Tato omeleta je skvělý oběd když nemáte moc času na vaření, protože je hotová již za 20 minut.

Toužíte po osvěžení? Vyzkoušejte letní limonády a sirupy podle foodblogerek

Dovedete si představit léto bez domácí limonády? My ne. Osvěžující nápoje s domácím sirupem, ovocem a bylinkami nejsou jen vítaným osvěžením v horkých dnech, jsou také součástí prázdninové pohody,...

12. června 2025

Čokoládová roláda s malinami

Čokoládová roláda s malinami

Střední

60 min

Nejlepší čokoládová roláda s ovocných krémem. Pokud budete chtít, můžete vyzkoušet tento recept i s...

Falafel s omáčkou tahini

Falafel s omáčkou tahini

Střední

80 min

Oslavte 12. června Mezinárodní den falafelu stylově a připravte rodině zdravou a chutnou večeři.

Mleté kuličky s rajskou omáčkou

Mleté kuličky s rajskou omáčkou

Střední

50 min

Mleté kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami jsou stará dobrá klasika.

Cheesecake creme brulée

Cheesecake creme brulée

Střední

80 min

Upečte si podle našeho receptu skvělý koláč.

Banánový cheesecake

Banánový cheesecake

Střední

70 min

Upečte si podle našeho receptu skvělý banánový cheesecake.

Recepty na domácí pesto vás budou bavit. Zkuste bazalku, kopr i špenát

Výhodou tradiční italské omáčky zvané pesto je, že ji lze použít jak na těstoviny nebo do rizota, tak jako pomazánku na opečenou bagetu či přílohu do salátů. Pesto budete mít hotové za pár minut, a...

7. června 2025

Letní salát s chlebovými krutony

Letní salát s chlebovými krutony

Lehké

30 min

Dopřejte si osvěžující salát s křupavými chlebíčky a jogurtovou zálivkou.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.