Nakládané houby

Nasbírali jste hodně hub? Naložte si je do sklenice, v zimě jako když je najdete.

Obtížnost

Lehké

Vaření 80 min

bez doby odležení

Ingredience

6 PORCE +

Rozpis na 6 sklenic (po 380 ml)::

Nálev:

Postup

  1. Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme sůl, sacharin, hořčičná semínka, bobkové listy, pepř a nové koření. Nálev přivedeme k varu a pak zvolna vaříme asi 20 minut. Poté do něj přilijeme ocet a vaříme ještě 2 minuty. Nálev odstavíme a necháme lehce zchladnout.
  2. Houby důkladně očistíme a opláchneme. Menší necháme vcelku a větší pokrájíme. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut. Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mrkev i cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  3. Houby se zeleninou a tymiánem rozdělíme do sklenic a zalijeme je teplým nálevem. Sklenice dobře uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce.
  4. Sklenice v hrnci zalijeme teplou vodou tak, aby sahala pod okraj víček. Hrnec uzavřeme a vodu v hrnci zvolna zahříváme až na 90 °C. Při této teplotě houby sterilujeme asi 25 minut.
  5. Sklenice vyjmeme, houby necháme vychladnout a poté necháme v chladu asi měsíc odležet.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    197 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    825 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    17,6 g

    20 %

    18 %

  • Vláknina

    12,6 g

    42 %

    42 %

  • Bílkoviny

    18,8 g

    30 %

    28 %

  • Tuky

    3,4 g

    5 %

    5 %

  • nasycené

    0,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Šunka v sýru

Pochutná si celá rodina.

Pomerančová hořčice s estragonem

Místo kupované hořčice si ji doma radši uvařte sami.

Rebarborové čatní

Vyzkoušejte tradiční indickou marmeládu.

Marinovaná vejce v bylinkovém oleji

Máte z Velikonoc přebytek vajíček? Namarinujte je, aby vydržela déle.

Rybí roládky s cuketou

Tento recept můžete využít jako předkrm nebo jednohubky.