Nakládané houby
Nasbírali jste hodně hub? Naložte si je do sklenice, v zimě jako když je najdete.
Vaření 80 min
bez doby odležení
Postup
- Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme sůl, sacharin, hořčičná semínka, bobkové listy, pepř a nové koření. Nálev přivedeme k varu a pak zvolna vaříme asi 20 minut. Poté do něj přilijeme ocet a vaříme ještě 2 minuty. Nálev odstavíme a necháme lehce zchladnout.
- Houby důkladně očistíme a opláchneme. Menší necháme vcelku a větší pokrájíme. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut. Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mrkev i cibule oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
- Houby se zeleninou a tymiánem rozdělíme do sklenic a zalijeme je teplým nálevem. Sklenice dobře uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce.
- Sklenice v hrnci zalijeme teplou vodou tak, aby sahala pod okraj víček. Hrnec uzavřeme a vodu v hrnci zvolna zahříváme až na 90 °C. Při této teplotě houby sterilujeme asi 25 minut.
- Sklenice vyjmeme, houby necháme vychladnout a poté necháme v chladu asi měsíc odležet.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
197 KCal
9 %
8 %
-
Energie
825 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
17,6 g
20 %
18 %
-
Vláknina
12,6 g
42 %
42 %
-
Bílkoviny
18,8 g
30 %
28 %
-
Tuky
3,4 g
5 %
5 %
-
nasycené
0,2 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA