Doporučujeme

Parádní květnová grilovačka. Burger, karbanátky, kuře i špíz s vůní Asie

  • 5
Co je na jarním a předletním počasí nejkrásnější? Že můžeme vařit i jíst venku. Stačí jen vytáhnout na balkon či terasu gril a hodit na oheň kousek dobře ochuceného masa. Vyzkoušejte tyto jednoduché, ale vymazlené recepty, které přijdou vhod v poledne i na sklonku dne.
Grilované karbanátky s čedarem

Grilované karbanátky s čedarem

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • sůl a letý černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 1 rohlík
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • 100 g čedaru
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • rostlinný olej na potření

Na salát:

  • 200 g cherry rajčátek
  • listový salát (little gem, římský...)
  • 100 g polníčku
  • 1 hrst dlouhých mungo klíčků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Česnek očistíme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rohlík nakrájíme na kolečka a provlhčíme studenou vodou. V míse smícháme dobře vychlazené maso, prošlehaná vejce, utřený česnek a pepř. Když se maso začne lepit, postupně do něj zapracujeme rohlík a cibuli. Nakonec vmícháme na malé kostičky nakrájený sýr, najemno pokrájené kapary a petržel a vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
  2. Z masové směsi vytvarujeme menší karbanátky. Potřeme je z obou stran olejem a rozložíme na rozpálený gril. Opékáme z každé strany asi 3 – 4 minuty dozlatova.
  3. Zeleninu a klíčky očistíme. Rajčátka nakrájíme na čtvrtky, dáme je do mísy a smícháme s olejem, octem a solí. Pak přidáme nahrubo nakrájený salát, polníček, klíčky a zlehka promícháme. Karbanátky podáváme se zeleninovým salátem a například s česnekovou majonézou.
Grilovaný hamburger s kozím sýrem

Grilovaný hamburger s kozím sýrem

Ingredience:

  • 600 g mletého zadního hovězího masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 salát lollo biondo
  • 2 rajčata
  • 4 housky na hamburgery
  • 100 g kozího sýra s plísní nakrájeného na plátky
  • omáčka na hamburgery dle chuti (francouzský dresing, majonéza, hořčice apod.)
  • 50 g klíčků z ředkviček

Pracovní postup:

  1. Maso dáme do mísy, přilijeme olivový olej, přidáme sůl, pepř, tymián otrhaný od stonků, důkladně smícháme, maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a vytvarujeme z nich placky silné asi 0,5 centimetru.
  2. Salát a rajčata omyjeme, necháme okapat, ze salátu odtrhneme košťál a rajčata nakrájíme na tenká kolečka.
  3. Housky rozpůlíme, opékáme je na grilu z rozkrojené strany asi 3 minuty a dáme stranou. Na rozpálený gril položíme maso a opékáme ho z každé strany asi 4 minuty. Po prvním otočení dáme na maso také plátek kozího sýra.
  4. Spodní část housek potřeme omáčkou podle chuti, položíme na ně listy salátu, plátky rajčat, maso se sýrem, poté je posypeme klíčky z ředkviček, přiklopíme vrchní částí a podáváme. Můžeme doplnit rajčatovým salátem.
Vepřový asijský špíz

Vepřový asijský špíz

Ingredience:

  • 750 g vepřové kýty
  • 4 lžíce oleje (řepkového nebo sójového)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce octa

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme marinádu. V kastrůlku zahřejeme olej a vložíme do něj oloupaný česnek a papričku. Opékáme asi 2 minuty. Jakmile česnek začne hnědnout, vyndáme jej i chilli papričku z oleje a necháme zchladnout. Pak v oleji rozmícháme med. Nakonec vmícháme sójovou omáčku a ocet.
  2. Vepřovou kýtu nakrájíme přes vlákno na velmi slabé stejně velké plátky. Čtyři plátky rozložíme za sebou a napíchneme je na dvojici jehel. Takto připravíme i ostatní špízy. Připravené špízy potřeme z obou stran marinádou a necháme 10 až 20 minut rozležet.
  3. Připravíme gril a maso grilujeme z každé strany 3 minuty. Špízy můžeme grilovat i v troubě pod rozpáleným horním grilem 6 minut. Můžeme podávat s grilovanými rajčátky.
Šťavnaté kuře na pivu

Šťavnaté kuře na pivu

Ingredience:

  • 1 celé kuře (asi 1,4 kg)
  • 100 ml olivového oleje
  • 250 ml světlého piva
  • 70 g mleté uzené papriky
  • 30 g pálivé papriky
  • sůl a mletý černý pepř
  • řecké seno (pískavice)
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 6 rajčat

Pracovní postup:

  1. Kuře rozpůlíme a špičatým, dlouhým nožem do něj uděláme dírky. V misce smícháme olivový olej, pivo, oba druhy papriky, sůl, pepř, řecké seno a lístky tymiánu otrhaného od stonků. Kuře naložíme do marinády, kterou vetřeme i do kuřete a do dírek. Pak kuře zabalíme a necháme marinovat v lednici přes noc.
  2. Druhý den pak každou polovinu kuřete zabalíme do alobalu a položíme na rozpálený gril. Takto grilujeme asi 30 minut. Pak kuřecí půlky vyndáme z alobalu a grilujeme dalších 15 minut. Během grilování potíráme zbytkem marinády smíchaným s výpekem z alobalu. Na posledních 5 minut na gril položíme poloviny rajčat, které také potřeme marinádou. 
  3. Hotové kuře podáváme s rajčaty a pečivem.

Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás