Grilované karbanátky s čedarem
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- sůl a letý černý pepř
- 1 velká cibule
- 1 rohlík
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 100 g čedaru
- 2 lžíce kaparů
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- rostlinný olej na potření
Na salát:
- 200 g cherry rajčátek
- listový salát (little gem, římský...)
- 100 g polníčku
- 1 hrst dlouhých mungo klíčků
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl
Pracovní postup:
- Česnek očistíme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rohlík nakrájíme na kolečka a provlhčíme studenou vodou. V míse smícháme dobře vychlazené maso, prošlehaná vejce, utřený česnek a pepř. Když se maso začne lepit, postupně do něj zapracujeme rohlík a cibuli. Nakonec vmícháme na malé kostičky nakrájený sýr, najemno pokrájené kapary a petržel a vymačkanou šťávu z nastrouhaného zázvoru.
- Z masové směsi vytvarujeme menší karbanátky. Potřeme je z obou stran olejem a rozložíme na rozpálený gril. Opékáme z každé strany asi 3 – 4 minuty dozlatova.
- Zeleninu a klíčky očistíme. Rajčátka nakrájíme na čtvrtky, dáme je do mísy a smícháme s olejem, octem a solí. Pak přidáme nahrubo nakrájený salát, polníček, klíčky a zlehka promícháme. Karbanátky podáváme se zeleninovým salátem a například s česnekovou majonézou.
Grilovaný hamburger s kozím sýrem
Ingredience:
- 600 g mletého zadního hovězího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 4 snítky tymiánu
- 1 salát lollo biondo
- 2 rajčata
- 4 housky na hamburgery
- 100 g kozího sýra s plísní nakrájeného na plátky
- omáčka na hamburgery dle chuti (francouzský dresing, majonéza, hořčice apod.)
- 50 g klíčků z ředkviček
Pracovní postup:
- Maso dáme do mísy, přilijeme olivový olej, přidáme sůl, pepř, tymián otrhaný od stonků, důkladně smícháme, maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a vytvarujeme z nich placky silné asi 0,5 centimetru.
- Salát a rajčata omyjeme, necháme okapat, ze salátu odtrhneme košťál a rajčata nakrájíme na tenká kolečka.
- Housky rozpůlíme, opékáme je na grilu z rozkrojené strany asi 3 minuty a dáme stranou. Na rozpálený gril položíme maso a opékáme ho z každé strany asi 4 minuty. Po prvním otočení dáme na maso také plátek kozího sýra.
- Spodní část housek potřeme omáčkou podle chuti, položíme na ně listy salátu, plátky rajčat, maso se sýrem, poté je posypeme klíčky z ředkviček, přiklopíme vrchní částí a podáváme. Můžeme doplnit rajčatovým salátem.
Vepřový asijský špíz
Ingredience:
- 750 g vepřové kýty
- 4 lžíce oleje (řepkového nebo sójového)
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce octa
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme marinádu. V kastrůlku zahřejeme olej a vložíme do něj oloupaný česnek a papričku. Opékáme asi 2 minuty. Jakmile česnek začne hnědnout, vyndáme jej i chilli papričku z oleje a necháme zchladnout. Pak v oleji rozmícháme med. Nakonec vmícháme sójovou omáčku a ocet.
- Vepřovou kýtu nakrájíme přes vlákno na velmi slabé stejně velké plátky. Čtyři plátky rozložíme za sebou a napíchneme je na dvojici jehel. Takto připravíme i ostatní špízy. Připravené špízy potřeme z obou stran marinádou a necháme 10 až 20 minut rozležet.
- Připravíme gril a maso grilujeme z každé strany 3 minuty. Špízy můžeme grilovat i v troubě pod rozpáleným horním grilem 6 minut. Můžeme podávat s grilovanými rajčátky.
Šťavnaté kuře na pivu
Ingredience:
- 1 celé kuře (asi 1,4 kg)
- 100 ml olivového oleje
- 250 ml světlého piva
- 70 g mleté uzené papriky
- 30 g pálivé papriky
- sůl a mletý černý pepř
- řecké seno (pískavice)
- 5 snítek čerstvého tymiánu
- 6 rajčat
Pracovní postup:
- Kuře rozpůlíme a špičatým, dlouhým nožem do něj uděláme dírky. V misce smícháme olivový olej, pivo, oba druhy papriky, sůl, pepř, řecké seno a lístky tymiánu otrhaného od stonků. Kuře naložíme do marinády, kterou vetřeme i do kuřete a do dírek. Pak kuře zabalíme a necháme marinovat v lednici přes noc.
- Druhý den pak každou polovinu kuřete zabalíme do alobalu a položíme na rozpálený gril. Takto grilujeme asi 30 minut. Pak kuřecí půlky vyndáme z alobalu a grilujeme dalších 15 minut. Během grilování potíráme zbytkem marinády smíchaným s výpekem z alobalu. Na posledních 5 minut na gril položíme poloviny rajčat, které také potřeme marinádou.
- Hotové kuře podáváme s rajčaty a pečivem.