Tuky ve zdravém jídelníčkuPříjem tuků by se měl rovnat zhruba 30 procentům z denního energetického příjmu. Pro jedince, který by měl přijmout 2 500 kcal, je to tedy 750 kcal. A jelikož gram tuku obsahuje asi 9 kcal, bude doporučený obsah tuků ve stravě poměrně nízký: asi 83 g denně. Nutriční specialistka Hana Lang vysvětluje, jak bychom měli s tuky v jídelníčku zacházet: „Tuky dělíme do tří základních skupin mastných kyselin (nasycené, nenasycené a více-nenasycené), jejichž obsah v našem jídelníčku by měl odpovídat poměru 1:1:1, každá skupina mastných kyselin by tedy měla zaujímat třetinu z objemu všech přijatých tuků.“ Pokud pracujeme na snížení hladiny cholesterolu, měli bychom složku nasycených kyselin omezit a doplnit zbylými dvěma. Tuky bychom neměli konzumovat bezprostředně před nebo po tréninku, jelikož zpomalují trávení, které by tak nemohlo dostatečně rychle vstřebat bílkoviny a sacharidy, důležité pro energii při aktivitě, pro formování svalů i regeneraci. Jako dlouhodobý zdroj energie jsou ale ideální (a nezbytné). |
Burský oříšek, jak se také arašídu říká, má tedy blíže k fazolím než k ořechům. Původním domovem podzemnice olejné je Jižní Amerika, konkrétně dnešní Peru a Ekvádor. S příchodem španělských dobyvatelů se rostlina rozšířila po celém světě a dnes se pěstuje i v subtropickém pásmu. Největším vývozcem arašídů je v současné době Čína, následuje Indie, USA a Řecko.
Lék, který zachutnal
Zajímavé je, že v koloniálním období se buráky pěstovaly ve velkém především jako krmivo pro zvířata. Teprve na přelomu 19. a 20. století se prosadily jako surovina i v lidské kuchyni. Velkou zásluhu na jejich proniknutí do americké kuchyně měl George Washington Carver, americký botanik a vynálezce, přezdívaný „černý Leonardo“. Právě tento potomek otroků vzbudil americké nadšení pro arašídy. Se svými spolupracovníky vyrobil první náhražku mléka právě z buráků a vědecky podložil jejich blahodárné vlastnosti, a to například i jako podpůrného výživného léku při léčbě tuberkulózy.
Postaral se i o stovky receptů, jak arašídy použít v kuchyni. Slavné arašídové máslo ale z jeho dílny nepochází. To objevili už staří Inkové a Aztékové, které ho užívali jako lék a jako prostředek pro rychlé doplnění energie. V USA ho koncem 19. století proslavil lékař John Harvey Kelogg, který ho ve svém sanatoriu používal jako lék pro neduživé pacienty. Ti brzy objevili, že jde o neobyčejnou lahůdku, a začali se dožadovat vyšších dávek.
Blahodárný tuk, po kterém se nepřibírá
Arašídy jsou energeticky vydatné a jsou téměř z poloviny tvořeny tukem. To ovšem neznamená, že jsou nezdravé. Jejich zařazení do jídelníčku v rozumné míře podporuje snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, a to aniž by přispívaly ke zvýšení tělesného tuku. Pozor ale na arašídy solené, pražené, obalené v čokoládě a na jejich podobná „vylepšení“: ty vám (zvláště večer u televize) zdravotně nijak neprospějí a jsou nejen opravdovou kalorickou bombou, ale přinášejí i nevýhody v podobě nechtěných přidaných látek (v případě čokoládové polevy třeba ztužených tuků).
Živiny v arašídechPorce arašídů obsahuje: 49 % tuku 26 % bílkovin 18 % sacharidů 7,5 % vlákniny dále vitamíny skupiny B, vitamín A a E, cholin, hořčík, draslík, fluor |
Hrst buráků ke snídani však pomáhá udržovat v normálu i hladinu krevního cukru. Plánujete-li tedy trénink nebo závod, před kterým se hodláte „nadopovat“ jídlem s vysokým obsahem sacharidů, jsou snídaně obohacené o buráky dobrou volbou.
Ač se to může zdát paradoxní, arašídy obsahují spoustu minerálů, které potřebujeme při zdravém hubnutí, ale také živiny nutné pro růst a správnou funkci svalů. Obsahují poměrně vysoký podíl bílkovin nebo například hořčíku, jehož účinky na náš organismus mnohdy podceňujeme (ale rychle si na něj vzpomeneme, když nás začnou chytat křeče).
Z vitamínů nelze nezmínit vitamín E, který působí jako antioxidant, a vitamíny skupiny B – niacin, který pomáhá udržovat zmíněnou hladinu cukru v krvi, ale má dobrý vliv i na pokožku a zažívání, thiamin, jehož nedostatek způsobuje problémy s koncentrací a pamětí, a kyselinu listovou, která má příznivý vliv na krvetvorbu a jejíž konzumace je doporučena především v těhotenství, kdy se podílí na správném vývoji nukleových kyselin dítěte.
Zázračný všelék i alergen
Za snižování hladiny cukru v krvi pomocí buráků ale nestojí jen vitamín B. Buráky obsahují také poměrně vzácnou látku resveratrol, která má kromě protizánětlivých účinků i účinky hypoglykemické. Zároveň má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a podílí se na prevenci rakoviny. Nejvíce této látky najdeme v červeném vínu, což také vede k diskusím o tom, zda právě ona nestojí za dlouhověkostí francouzských pijáků vína. Názory odborníků na blahodárnost této látky se nicméně rozcházejí. Neznamená to ale, že by buráky nebyly i bez ní zdrojem zásadních živin pro organismus.
Bohužel však jsou též silným alergenem. Mohou za to právě jejich bílkoviny, které mají zvláštní uspořádání, které usnadňuje vazby alergickým protilátkám, a u alergiků mohou způsobit závažnou anafylaktickou reakci. Alergie na arašídy se může projevit slzením, vyrážkou, otoky nebo průjmem, ale také dušností, silným poklesem krevního tlaku a celkovým kolapsem organismu, který může vést až ke smrti. Alergií nicméně trpí asi půl procenta populace a ve většině případů se projevuje jen mírnějšími příznaky.
Arašídy jako zdravá ingredience v kuchyni
Domácí arašídové máslo
Jeho výroba je jednoduchá, výsledný výrobek nás vyjde levněji než v obchodě a především přesně víme, jaké má složení. Výsledný produkt je mixem všech důležitých živin a s trochou nadsázky by se dal označit za tzv. „superfood“, tedy jídlo s přidanou hodnotou, které není ochuzeno o žádné živiny.
- 250 g loupaných nepražených arašídů
- 3 lžíce panenského kokosového oleje
Postup je jednoduchý: arašídy rozmixujeme v mixéru najemno, přidáme kokosový olej a opět mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří jemná pomazánka. Vznikne základ, který můžeme ochutit podle našich preferencí, například namletými kakaovými boby, nebo dosladit stévií či javorovým sirupem, pokud nám máslo přijde málo sladké.
Mrkvový salát s arašídy
Lehce sladkokyselý salát je ideální i jako alternativní příloha k masu nebo jen tak na svačinku. Díky obsahu beta-karotenu v mrkvi je ideální právě teď, kdy už sluníčko začíná opalovat, ale naše pokožka ještě není na paprsky dostatečně připravená.
- 6 mrkví
- 1 cibule
- hrst arašídů
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce hnědého cukru
- olivový olej
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
Nahrubo nastrouhanou mrkev smíchejte s nasekanými arašídy a cibulí. Připravte si zálivku z asi tří lžic oleje, cukru, nasekané chilli papričky a soli a citrónové šťávy a důkladně promíchejte s mrkvovou směsí.
Bazalkové pesto s arašídy
Tato směs vydrží ve skleničce v lednici dlouho a má širokou škálu využití – jako zálivka na salát, k dochucení pomazánek, ale především na těstoviny. Tradičně se do pesta dávají piniové oříšky, ale vyzkoušet můžete i jiné ingredience. Jemná varianta s arašídy určitě za pokus stojí.
- 100 ml olivového oleje
- 6 lžic strouhaného parmazánu
- asi 50 g listů bazalky
- hrst arašídů
- 2 stroužky česneku
- špetka mořské soli
- lžička sezamových semínek
Všechny ingredience kromě semínek nasypeme do nádoby (česnek napřed utřeme s trochou mořské soli), zalijeme trochou oleje a rozmixujeme najemno. Stále mixujeme a postupně přidáváme zbylý olej. Nakonec přisypeme sezamové semínko a už pouze promícháme.