Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

aktualizováno 
Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku módních surovin. A ne levných. Přitom tím mnohdy spíš škodíme přírodě a svému zdraví zase tolik nedáme, všiml si týdeník 5plus2.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: www.mlekovaszdravi.cz

Módním trendům kromě šatníku podléhá i náš talíř. Tak třeba avokádo, quinoa nebo goji. Kdo chce být takzvaně „in“ a zároveň jíst zdravě, nedá na tyto cizokrajné potraviny, kterým se v nadsázce přisuzují až magické účinky, dopustit. Jejich velká a přesto stále rostoucí popularita v západním světě má i svou odvrácenou stranu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Začněme prvně zmiňovaným avokádem. Zatímco v českých kavárnách a bistrech jsou tyto zelené plody vyhledávanou položkou v menu, v řadě britských a irských restaurací začali už před časem avokádo ze své nabídky vyřazovat s tím, že jde o „krvavé diamanty“ Mexika.

Vysvětlení je prosté. Kvůli zeleným plodům, které se řadí mezi superpotraviny, dochází k mohutnému a často nelegálnímu odlesňování. Na pěstování avokád ve velkém vydělávají také drogové kartely, které ovládají plantáže. I ty si totiž dokážou spočítat, že na ovoci, po kterém skokově roste světová poptávka, se dá solidně obohatit. Jen do Česka se ho v roce ho 2017 dovezlo téměř čtyři tisíce tun.

Plantáže navíc leckdy vznikají velmi důmyslně. Pěstitelé vykácejí prostor pouze částečně a rostliny avokádovníku vysazují pod původní stromy, aby nebyla nová plantáž zřetelná při leteckých kontrolách.

České superpotraviny: jsou levnější a bližší naší chuti i tělu

Další problém představuje zavlažování. Podle loňské zprávy britského listu The Guardian je na vypěstování jednoho kilogramu avokáda zapotřebí asi dva tisíce litrů vody. To je pro představu čtyřikrát více, než je potřeba na vypěstování stejného množství pomerančů, a desetinásobek množství vody, kterou potřebují rajčata.

Tato řeč čísel dělá vrásky především obyvatelům v některých částech Chile, kde avokádové plantáže zabírají obrovské plochy. Dochází zde k nelegálnímu zavlažování z řek, kde pak není dostatek vody pro místní.

Zájem roste, kvalita klesá

Další módní potravinou, o kterou se stále více opírá jídelníček lidí toužících po zdravém životním stylu, je takzvaný „poklad Inků“ jménem quinoa. A nutno říct, že zájem o ni je opodstatněný.

Teplý quinoa salát s červenou řepou, ořechy a čerstvým baby špenátem

Obsahuje totiž všech osm esenciálních aminokyselin, které jsou pro lidský organismus klíčové. Z nutričního hlediska jde o mimořádně atraktivní plodinu. Jenže. S velkým zájmem stoupá přirozeně také poptávka a následně i produkce. V roce 2017 se z Peru vyvezlo čtyřikrát více quinoy než o pět let dříve.

A zatímco zájem o ni neklesá, tak kvalita produkce této plodiny se naopak snižuje. Ačkoli jsou jejím domovem andské náhorní plošiny, běžně se dnes pěstuje v Indii, Číně i v USA. Odborníci však upozorňují, že podmínky pěstování úzce souvisí s nutričními kvalitami. Otázkou pak je, zda pytlík quinoy z Číny představuje skutečně ještě onen poklad Inků.

„Mimo své původní prostředí mohou zrnka ztratit část svých nutričních vlastností,“ upozorňuje například Ritva Repová ze zemědělské univerzity La Molina v peruánské Limě.

Goji plné pesticidů

Stále větší popularitu si získává také čínské ovoce goji neboli kustovnice čínská. Malé červené plody jsou doslova napěchované antioxidanty, vitaminy, ale také vápníkem a železem. Číňanům se proto nelze divit, že je považují za nejzdravější ovoce světa.

Plody kustovnice čínské neboli goji

I v případě této potraviny se již projevily negativní důsledky nadprodukce v důsledku vysoké poptávky západního světa. Před dvěma lety potravinářská inspekce zakázala prodej sedmi tun tohoto sušeného ovoce z Číny, které bylo kontaminované zakázanými pesticidy. Kromě Česka se závadné plody dostaly také do Rakouska a Maďarska.

Fixace na několik vybraných druhů exotických potravin v touze po zdravém životním stylu přitom může být podle nutriční terapeutky Věry Boháčové spíše kontraproduktivní. „Nejrůznější trendy módních i výživových směrů přicházejí pokaždé v určitých vlnách a často padají na úrodnou půdu na úkor bazálních a někdo by možná řekl nudných doporučení typu – jezte pestrou stravu ze základních surovin, vybírejte ty lokální, které mají zrovna svou sezonu a podobně,“ říká.

Vitaminy za pár kaček

Dávat přednost ovoci a zelenině, které mají aktuálně sezonu dozrávání, se vyplatí nejen finančně. Obsahují totiž nejvíce vitaminů. Platilo to pro období chřestu, jehož pěstováním je Česká republika vyhlášená, nebo jahod, jejichž sezona je právě nyní. 

„Na ni bude navazovat sezona třešní a nejrůznějších bobulí, jako jsou borůvky, rybíz a podobně. Na podzim přijdou na řadu například jablka, kořenová zelenina, dýně. Když se tohle vše bude respektovat a brát na vědomí, člověk nemusí sahat tak hluboko do peněženky. Hlavní ale je, že nutriční přednosti těchto surovin jsou nesporné,“ zdůrazňuje nutriční specialistka Věra Boháčová. 

„Je to dáno mimo jiné i tím, že netrpí například dlouhým transportem přes půlku světa,“ vysvětluje.

Připouští však, že potraviny, které u nás nejsou úplně obvyklé, mohou náš jídelníček příjemně oživit a zpestřit. „Založit na nich stravování a naše lokální suroviny tím odsouvat na druhou kolej bych vnímala spíše negativně,“ dodává.

Do jisté míry se ono odsouvání již dávno děje. „Spousta lidí bere primárně jako zdroj vitamínu C citrusové plody, které mají tu výhodu, že jsou k dostání i v zimě, ale třeba na kysané zelí a klasickou kořenovou zeleninu se zapomíná,“ podotýká.

„Stále více lidí už má vytříbenější chutě a tyto potraviny jim připadají jaksi fádní. Přitom i z nich se dá uvařit skvělé moderní jídlo, a co je důležité – jejich nutriční benefity mohou být významné,“ dodává Boháčová.

Autor:

Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Další z rubriky

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

OBRAZEM: Trojnásobný táta se stal abstinentem a shodil sedmdesát kilo

Darren Scanlon

Čtyřicetiletý Darren Scanlon říká, že jen díky abstinenci dokázal zhubnout nadbytečná kila a vrátil se zpět na váhu,...

Bulharský dřep i mrtvý tah. Vyzkoušejte sedm cviků pro dokonalý zadeček

Ilustrační fotografie

Kdo to nestihl před létem, může ještě během několika týdnů vytvarovat své pozadí do požadovaného tvaru pomocí snadných...

VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty
VIDEO: Tři recepty na jednoduché pudinkové dorty

Pudink v hrníčku je klasika, zkuste z něj ale vykouzlit ještě větší dobroty. Co třeba tříbarevnou bábovku, koláčky v zapékací misce anebo dort, kterým okouzlíte na každé dětské oslavě.

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz