Superpotraviny v kuchyni chutnají a zocelí vás před chřipkovou sezonou

  0:39aktualizováno  0:39
Před podzimním nachlazením a únavou se můžete bránit kvalitní stravou. Vyplatí se doplňovat vitaminy a antioxidanty čerstvým ovocem a zeleninou, ale vylepšit můžete třeba i zákusky. Na pomoc si vezměte superpotraviny, které jsou plné antioxidantů a dalších látek posilujících imunitu.

Lívance s morušemi | foto: Neobotanics

Ovesné snídaňové sušenky

Ingredience:

Snídaňové sušenky
  • 200 g konopného semínka
  • 100 g kustovnice čínské (goji)
  • 100 g sušené mochyně peruánské (známá jako physalis nebo goldenberry)
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 200 g ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 50 – 100 ml agávového sirupu
  • 150 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 200 g hořké čokolády

Postup:

  1. Mandle, goji, goldenberries a čokoládu nakrájíme na kousky. Všechny suroviny smícháme a necháme odstát v lednici asi 30 min, poté tvoříme sušenky pomocí dvou lžic a klademe je na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme při teplotě 100 °C asi 45 min.
  2. Sušenky podáváme vychladlé jako zdravou snídani se sklenicí mléka nebo kdykoliv během dne jako rychlou svačinku.

Mangový chia pudink

Mangový chia pudink

Ingredience na 2 porce:

  • 20 g (2 polévkové lžíce) chia semínek
  • 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
  • 1 mango

Postup:

  1. Mango zbavíme slupky a pecky, dužinu nakrájíme na kostičky. Část odebereme na ozdobu, zbytek rozmixujeme na pyré. Chia semínka a mléko smícháme, občas promícháme a vyčkáme cca 10 minut, než semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudingu.
  2. Do dvou sklenic rozdělíme pyré a chia směs, ozdobíme nakrájeným ovocem a podáváme ideálně jako snídani či dopolední svačinu.

Lívance s morušemi v ovocné omáčce

Ingredience na 2 porce:

Lívance s morušemi
  • 20 g (2 polévkové lžíce) bílé moruše
  • 2 polévkové lžíce malinové, nebo jiné marmelády
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1 vejce
  • 1/4 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 polévkových lžic vody
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem, smícháme mouku s kypřicím práškem a solí a postupně přidáváme mléko, až se vytvoří hladké, táhlé těsto. Necháme 10 minut odpočinout na teplém místě.
  2. Ovocnou marmeládu rozmícháme s vodou, přidáme moruše a necháme povařit 30 sekund. Na tuku usmažíme lívance z připraveného těsta a hotové poléváme omáčkou s morušemi.
  3. Podáváme k snídani nebo svačině.

Kokosová bábovka s goji

Kokosová bábovka s goji

Ingredience:

  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 1⁄2 hrnku rozpuštěného rostlinného tuku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1⁄2 hrnku kokosového nápoje
  • 1⁄2 hrnku třtinového cukru
  • 1⁄2 hrnku goji
  • Do formy: kokosový tuk a nastrouhaný kokos

Postup:

  1. Sušené goji nasypeme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme asi půl hodiny odstát a pak vodu slijeme. Strouhaný kokos dáme do výkonného mixéru a rozemeleme na jemno - vytvoříme tak kokosovou mouku. Nemáme-li vhodný mixér, můžeme koupit kokosovou mouku už hotovou, většinou v prodejnách se zdravou výživou. Smícháme kokosovou a špaldovou mouku s práškem do pečiva. V robotu s metlou vyšleháme cukr a vejce do husté pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a kokosový nápoj a směs promícháme.
  2. Do mísy robotu přidáme sypké suroviny a namočené goji. Umícháme hladké těsto. Formu na bábovku vymažeme kokosovým tukem a vysypeme strouhaným kokosem. Nalijeme připravené těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 45 minut. Ke konci pečení otestujeme hotovou bábovku vpichem dřevěné špejle. Ta by měla vyjít ven suchá, maximálně s několika drobečky. Pak je bábovka upečená.
  3. Ihned vyklopíme a necháme vychladnout. Lehce poprášíme moučkovým cukrem. V prodejnách se zdravou výživou seženeme také kokosový cukr, který můžeme použít místo třtinového.

Tapiokové cupcakes s chia tvarohem

Těsto

Tapiokové cupcakes s chia krémem
  • 250 g tapiokové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1⁄2 prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 125 g rostlinného tuku
  • 10 nakrájených liči (můžou být konzervované)

Krém:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce lemon curdu (citronový krém), případně marmelády

Na dozdobení:

  • Žluté nebo zelené kiwi
  • Čokoládové tyčinky

Postup

  1. Mandlovou mouku si můžeme vyrobit i doma, pokud ji neseženeme v obchodě. Stačí jen najemno rozemlít mandle. Mandlovou mouku promícháme s tapiokovou moukou a práškem do pečiva.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a promícháme. Spojíme suchou a tekutou část dohromady a umícháme těsto. Přidáme nakrájené liči. Ideální jsou z konzervy, protože jsou už vypeckované. Navíc můžeme do těsta přidat 50 ml šťávy z konzervy (není to nutné).
  3. Směs nalijeme do papírových košíčků a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat 25 – 30 minut.
  4. Necháme vychladnout a ozdobíme krémem.
  5. Tvaroh dáme do misky spolu s chia semínky a citronovým krémem. Ten koupíme v prodejnách s pochoutkami z Anglie, nebo připravíme doma podle receptu, který najdete níže. Místo něj můžeme použít citronovou nebo pomerančovou marmeládu.
  6. Vymícháme ručně metličkou na hladký krém a tím zdobíme košíčky. Krém ozdobíme plátky kiwi a čokoládovými tyčinkami. Pro děti můžeme z těchto surovin vyskládat i veselé motýlky.

Lemon curd

V pánvi míchejte půl hrnku vymačkané citronové šťávy, dvě lžičky nastrouhané citronové kůry (z bio citronu), půl hrnku cukru a tři velká vejce. Přidejte šest polévkových lžic másla a pomalu zahřívejte a zároveň míchejte metličkou. Zahřívejte a míchejte, dokud se nezačnou tvořit bubliny a hmota nezmění konzistenci, přibližně šest minut.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Už mám odseriálováno, říká herečka Alena Antalová

Alena Antalová

Prorazila jako herečka v Četnických humoreskách a Pojišťovně štěstí, teď se Alena Antalová objeví po boku Jaromíra...

Další z rubriky

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Slavnostně prostřený stůl

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s...

Najdete na iDNES.cz