Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

aktualizováno 
Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v buchtách nebo koláčích. I v bábovce nebo závinu vám bude chutnat. A to je dobře, protože je také velice zdravý. Jen si dejte pozor, abyste koupili ten správný a ne pančovaný.
Část 1/4
Kynutá bábovka s mákem

Kynutá bábovka s mákem

Ingredience:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky

    Na náplň:
  • 130 g čerstvě mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky skořice 
  • mleté piškoty podle potřeby

Pracovní postup:

  1. Do hrnečku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Ostatní ingredience odvážíme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a pomocí robota, nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto. To zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
  3. Mezitím si připravíme náplň tak, že mák povaříme v mléce, přidáme cukr a koření a zahustíme mletými piškoty. Necháme vychladnout.
  4. Těsto vyklopíme na pracovní desku, podsypeme moukou a vyválíme na placku. Potřeme ji náplní, zavineme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Bábovku necháme chvilku stát, pak ji vyklopíme, necháme zchladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Další z rubriky

Clafoutis, koláč i bábovka. Třešňové dezerty, které si zamilujete

Cheesecake s třešněmi

Letos je úroda třešní díky dostatku slunce a tepla opravdu vydatná. Pokud i vy řešíte, co se záplavou červených plodů,...

RECEPT DNE: Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Vepřové kotlety s omáčkou z černého rybízu

Rybíz nemusíte využít jen do moučníků. Výborně chutná i v kombinaci s vepřovým masem. Vyzkoušejte náš recept na kotlety...

RECEPT DNE: Rajčatová polévka s cizrnou

Rajčatová polévka s cizrnou

Nemáte v teple chuť na vydatnou večeři? Uvařte si podle našeho receptu rychlou rajčatovou polévku s cizrnou.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz