Kulinářské tajemství ultratrailu

aktualizováno 
Kulinářský zážitek sestavený z dobrot z občerstvovaček Hostýnské osmy nás v redakci pobavil. Ochutnejte tento recept i vy.

Hostýnská osma | foto: Lukáš Podolák, Jakub Stryk, Hostýnská osma

Na téma stravy a běhání bylo už napsáno mnoho článků, ba dokonce celých knih - vzpomeňte třeba na Jez a běhej od Scotta Jurka. V tomhle ohledu se necítím být rádcem, natož odborníkem. Rád bych se podělil o svou gastro zkušenost v závodě dlouhém bezmála 70 kilometrů.

Fotogalerie

Zúčastnil jsem se závodu Hostýnská osma, což je závod jednotlivců a dvoučlenných družstev na asi 65 kilometrů s deklarovaným převýšením minimálně tři tisíce metrů. Časový limit na zvládnutí závodu je 18,5 hodin. Běhá se každoročně v srpnu v hostýnských vrších a už od několika běžců jsem na něj slyšel jen samou chválu. Základní otázka tedy byla: Lze v takto dlouhém závodě spoléhat pouze na nabízené občerstvení? Zde je můj recept:

Vezměte jednoho středně nevyspalého běžce, a než si vůbec zaváže tkaničky u bot, naplňte jeho břich snídaní s míchanými vejci, šunkou, sýrem, hermelínem a rajčaty, a postavte ho na start. Jo, nezapomeňte podlévat již od začátku celé akce „Jste to, co jíte“. Takže pěkně za čerstva černý čaj a půllitr pomerančového džusu. Přesně úderem osmé hodiny ráno se (ten) trouba začíná rozehřívat a uvádět své údy do pohybu.

Opět podléváme, za dvě hodiny to dělá půllitr vody a půllitr iontového nápoje. Po prvních asi 15 kilometrech přidáváme čtyři kusy melounu, namáčíme ho do soli a zapíjíme vodou. Po čtyřech hodinách od startu je nastoupáno 1 774 metrů a uběhnuto bezmála 36 kilometrů. Venku slunce zapnulo gril, proto opět podléváme, zase půllitr vody a půllitr iontového nápoje. Do zavodněného organismu přidáváme tři půlkrajíce chleba se škvarkovou pomazánkou, slaný meloun a čokoládu.

Tělo pracuje jako dobře namazaný stroj, kilometry ubíhají... Po pěti a půl hodinách, uběhnutém maratonu a nastoupaných 2 000 metrech přichází rozhodující fáze - na občerstvovačce mají kluci v akci už prostřeno, takže přidáváme jednu porci knedlíčkové polévky, půlkrajíc chleba se škvarkovou pomazánkou, sladký meloun a opět podléváme podle tradiční receptury, to je půllitr vody a půllitr iontového nápoje. Za necelý kilometr se objevuje v obci Vlčková neoficiální občerstvovačka: zde je nutné za neustálého povzbuzování místních podlévat jedním malý pivem a přikusovat ovčí sýr (prý proti křečím).

Asi po 53 kilometrech je třeba přidat slaný meloun a tvrdý sýr značky Cihla. Na této stanici nepodléváme, ale saháme po jedné porci sladkého gelu ze startovního balíčku. Do kopců nohy už pouze jdou, a tak na 59. kilometru u chaty Tesák přidáváme další malé pivo, půlkrajíc chleba se škvarkovou pomazánkou, nudlovou polévku a kofolu. Při běhu do cíle opět podléváme - tentokrát pouze vodou. Přesně po devíti hodinách a 37 minutách se trouba zastavuje: Ano, šéfe! Je tu cíl! Tělo a hlavně žaludek přežil a nijak se nezlobí, proto do 30 minut po doběhu přidáváme jeden guláš, velké pivo a smažený sýr + opečené brambory.

Resumé: Ano, je to tak, závod se dá odběhnout i na dobroty, co mají na občerstvovačkách.

PS: Zdeněk Kříž taky jednom rozhovoru přiznal, že mu to běhá na salám a sušené švestky, a ne pouze na gely.

Autor:

Nejčtenější

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Už žádné módní trapasy. Osvojte si základní pravidla oblékání

Ilustrační fotografie

Cit pro módu bohužel nebyl každému do vínku dán. Kvůli tomu můžeme na ulicích občas vidět opravdu zvláštní kreace,...

Horoskop v období Panny: jaké jsou a co čeká všechna znamení zvěrokruhu

Ilustrační snímek

Slunce vstupuje na jeden měsíc do hvězdného znamení Panny. Lidé narození v tomto období jsou pracovití, zodpovědní,...

Slavné nevěsty tohoto léta. Které to slušelo nejvíc?

Letní nevěsty

Léto je roční období, které každým rokem přeje svatbám. A letos do toho praštilo hned několik slavných osobností....

V obložení závazků: sendvičové generaci hrozí krize a vyhoření

ilustrační snímek

Musejí se starat o děti, zároveň pečují o rodiče a mnohdy i prarodiče. A k tomu pracují nebo podnikají. Tak žijí...

Další z rubriky

Ortorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost

MUDr. JIŘÍ DOLINA (51), Ph.D. je přednosta Interní gastroenterologické kliniky...

Chia semínka, goji, čaga, pohanka. Pro mnohé ideál zdravé výživy, pro jiné chorobná závislost na životosprávě, která...

Hlíva jako recept na dlouhý život. Hlídá cholesterol a pomáhá hubnout

Češi si hlívu natolik oblíbili, že se již běžně pěstuje i na českých farmách,...

Léčivá síla hlívy ústřičné je známá po tisíce let. V Číně ji lidé považují za účinný prostředek, který člověku zaručí...

OBRAZEM: Slavní krasavci bez vlasů, kteří nemají o fanynky nouzi

Plešatí a sexy

Někteří muži špatně nesou, když už nemají bujnou hřívu. Známí fešáci však na svou holou hlavu nedají dopustit. Navíc po...

Domácí násilí: Soud chce vyšší tresty, pokud k němu dochází před dětmi
Domácí násilí: Soud chce vyšší tresty, pokud k němu dochází před dětmi

Fyzické i psychické násilí v přítomnost dětí může mít ještě větší dopad, než tomu bylo doposud. Násilník se totiž nedopouští trestného činu pouze na partnerovi, ale také na nezletilých. Jaké následky může domácí násilí mezi partnery na dětech zanechat?

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz