Kulinářské tajemství ultratrailu

aktualizováno 
Kulinářský zážitek sestavený z dobrot z občerstvovaček Hostýnské osmy nás v redakci pobavil. Ochutnejte tento recept i vy.

Hostýnská osma | foto: Lukáš Podolák, Jakub Stryk, Hostýnská osma

Na téma stravy a běhání bylo už napsáno mnoho článků, ba dokonce celých knih - vzpomeňte třeba na Jez a běhej od Scotta Jurka. V tomhle ohledu se necítím být rádcem, natož odborníkem. Rád bych se podělil o svou gastro zkušenost v závodě dlouhém bezmála 70 kilometrů.

Fotogalerie

Zúčastnil jsem se závodu Hostýnská osma, což je závod jednotlivců a dvoučlenných družstev na asi 65 kilometrů s deklarovaným převýšením minimálně tři tisíce metrů. Časový limit na zvládnutí závodu je 18,5 hodin. Běhá se každoročně v srpnu v hostýnských vrších a už od několika běžců jsem na něj slyšel jen samou chválu. Základní otázka tedy byla: Lze v takto dlouhém závodě spoléhat pouze na nabízené občerstvení? Zde je můj recept:

Vezměte jednoho středně nevyspalého běžce, a než si vůbec zaváže tkaničky u bot, naplňte jeho břich snídaní s míchanými vejci, šunkou, sýrem, hermelínem a rajčaty, a postavte ho na start. Jo, nezapomeňte podlévat již od začátku celé akce „Jste to, co jíte“. Takže pěkně za čerstva černý čaj a půllitr pomerančového džusu. Přesně úderem osmé hodiny ráno se (ten) trouba začíná rozehřívat a uvádět své údy do pohybu.

Opět podléváme, za dvě hodiny to dělá půllitr vody a půllitr iontového nápoje. Po prvních asi 15 kilometrech přidáváme čtyři kusy melounu, namáčíme ho do soli a zapíjíme vodou. Po čtyřech hodinách od startu je nastoupáno 1 774 metrů a uběhnuto bezmála 36 kilometrů. Venku slunce zapnulo gril, proto opět podléváme, zase půllitr vody a půllitr iontového nápoje. Do zavodněného organismu přidáváme tři půlkrajíce chleba se škvarkovou pomazánkou, slaný meloun a čokoládu.

Tělo pracuje jako dobře namazaný stroj, kilometry ubíhají... Po pěti a půl hodinách, uběhnutém maratonu a nastoupaných 2 000 metrech přichází rozhodující fáze - na občerstvovačce mají kluci v akci už prostřeno, takže přidáváme jednu porci knedlíčkové polévky, půlkrajíc chleba se škvarkovou pomazánkou, sladký meloun a opět podléváme podle tradiční receptury, to je půllitr vody a půllitr iontového nápoje. Za necelý kilometr se objevuje v obci Vlčková neoficiální občerstvovačka: zde je nutné za neustálého povzbuzování místních podlévat jedním malý pivem a přikusovat ovčí sýr (prý proti křečím).

Asi po 53 kilometrech je třeba přidat slaný meloun a tvrdý sýr značky Cihla. Na této stanici nepodléváme, ale saháme po jedné porci sladkého gelu ze startovního balíčku. Do kopců nohy už pouze jdou, a tak na 59. kilometru u chaty Tesák přidáváme další malé pivo, půlkrajíc chleba se škvarkovou pomazánkou, nudlovou polévku a kofolu. Při běhu do cíle opět podléváme - tentokrát pouze vodou. Přesně po devíti hodinách a 37 minutách se trouba zastavuje: Ano, šéfe! Je tu cíl! Tělo a hlavně žaludek přežil a nijak se nezlobí, proto do 30 minut po doběhu přidáváme jeden guláš, velké pivo a smažený sýr + opečené brambory.

Resumé: Ano, je to tak, závod se dá odběhnout i na dobroty, co mají na občerstvovačkách.

PS: Zdeněk Kříž taky jednom rozhovoru přiznal, že mu to běhá na salám a sušené švestky, a ne pouze na gely.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Pokrok po švédsku: mizející pisoáry a genderově neutrální sport

Severská země přichází s revolučními nápady, kterým aplaudují pokrokoví liberálové z celého světa. Mizí pánské pisoáry,...

Premium

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson přijede s nehudební show. Získejte vstupenky zdarma

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson se předvede v poněkud netradiční roli. V rámci večera mluveného slova představí svou...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky
Premium

Jak vyčmuchat rakovinu. V Kopřivnici testují revoluční metodu prevence

Dvojice vědců Spirod Tavandzis a Petra Riedlová Matulová se před třemi lety pustila do unikátního výzkumu. Společně s...

Sbohem, deprese. Zaručené rady, jak nepropadnout podzimnímu splínu

Podzimní období je plné nádherných barev, dechberoucích západů slunce a oblíbené vůně páleného listí. Ovšem má i...

Pláč potřebujeme. Léčí naše tělo, duši i srdce, říká psychiatrička

Slzy. Pro někoho znak slabosti, pro jiného přirozená součást života. Pláč nás nikdy nepřepadá bezdůvodně, našemu tělu a...

Probudil se z kómatu bez tří končetin, nyní díky protézám opět chodí

Pětačtyřicetiletý David Gilroy ze Skotska jen zázrakem přežil nehodu na motorce. Strávil dva měsíce v kómatu, když se...

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz