Odpovědi na otázky čtenářů najdete ZDE |
Mgr. Tomáš UlčVystudoval Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Plzni v oboru Diplomovaný nutriční terapeut, vzdělání si rozšířil také na České zemědělské univerzitě a Univerzitě Karlově v Praze. Věnuje se poradenské a lektorské činnosti v oblasti racionální výživy a léčebné dietetiky. Působí jako nutriční terapeut v EUC Klinice v Plzni a jako pedagog na SZŠ a VOŠZ v Plzni. |
Pokud vypijeme denně víc než 300 mililitrů kávy nebo pijeme nápoje obsahující víc než 10 procent alkoholu, musíme podle odborníka počítat s diuretickým (odvodňujícím) účinkem a příjem tekutin ještě zvýšit.
Pijeme-li málo, organismus je dehydrován. „Dehydratace organismu se projevuje již při jeden až dvouprocentní dehydrataci, kdy cítíme žízeň. U dehydratace dvě až tři procenta pocítíme snížení fyzického výkonu až o 20 procent, podrážděnost, nevolnost, začervenání kůže. Při dehydrataci šest až deset procent může docházet k závratím, bolestem hlavy, obtížnému dýchání, snížené tvorbě slin, brnění. U dehydratace jedenáct až dvanáct procent nastupuje zmatenost, blouznění, svalové křeče, otoky jazyka, poruchy sluchu a zraku a podobně,“ napsal Ulč a doporučil minerální vody s nízkou až střední mineralizací, tj 150-500 mg/l.
„Příjem minerální vody v průběhu dne bych vám doporučil na zhruba 500-1000 ml a zbytek hradil pitnou vodou, ředěnými ovocnými šťávami či slabými čaji,“ napsal.