V touze shodit nadbytečná kila občas podstupujeme experimenty s vlastním tělem. Zkoušíme nové a nové diety, hladovíme, ubíráme sacharidy, přidáváme proteiny (tedy bílkoviny) a často konzumujeme ve velkém dietní potraviny. Co však funguje dlouhodobě? Bez jo-jo efektu? „Jsem zásadně proti všem extrémním dietním směrům. Nemá cenu změnit jídelníček jen na chvíli. Dieta je soubor stravovacích návyků a zdravá strava by se měla dodržovat celoživotně,“ říká prof. MUDr. MiChal VraBlík (50), Ph.D., z 3. interní kliniky 1. lF Uk a VFN v Praze. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Pasti dietních potravin. Profesor Vrablík o tom, proč přibíráme i nastavení hladu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
V touze shodit nadbytečná kila občas podstupujeme experimenty s vlastním tělem. Zkoušíme nové a nové diety, hladovíme či naopak ve velkém konzumujeme dietní potraviny. Co však funguje dlouhodobě a bez jo-jo efektu? „Nemá cenu změnit jídelníček jen na chvíli. Dieta je o návycích a zdravá strava by se měla dodržovat celoživotně,“ říká internista Michal Vrablík.
Lékaři Česka

Chutě i intenzita hladu se prý dají přeprogramovat silou vůle. Především v pocitu ohrožení. Opravdu?
Ano, tu zkušenost jsme určitě udělali každý z nás. A vidím to i v ambulanci u některých našich pacientů. Vezmeme-li úplný extrém, pacienta s onemocněním jater, a řekneme mu: „Podívejte se, pro vaše zdraví je absolutně zásadní, abyste nepil žádné alkoholické nápoje,“ často je schopný se jich vzdát.

A podobný argument používáme často, doporučujeme-li pacientům s metabolickým onemocněním, aby se zřekli sladkých nebo tučných jídel (metabolická onemocnění vznikají v důsledku poruch látkové přeměny, tvorby a ukládání určitých látek v organismu, což vede k poškození některých orgánů; patří mezi ně cukrovka, ateroskleróza – tedy kornatění tepen, vysoký krevní tlak, obezita a podobně, pozn. red.). Někteří z nich si chutě přeprogramují tak, že si řeknou, že riziková jídla jíst nebudou nebo je budou konzumovat omezeně. Čili jsou schopni své chuťové preference úplně změnit.

Vypít litr pomerančového džusu není žádný problém, ale 2,5 kilo pomerančů na posezení nesníte.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma

Seriál Lékaři Česka