- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V touze shodit nadbytečná kila občas podstupujeme experimenty s vlastním tělem. Zkoušíme nové a nové diety, hladovíme, ubíráme sacharidy, přidáváme proteiny (tedy bílkoviny) a často konzumujeme ve velkém dietní potraviny. Co však funguje dlouhodobě? Bez jo-jo efektu? „Jsem zásadně proti všem extrémním dietním směrům. Nemá cenu změnit jídelníček jen na chvíli. Dieta je soubor stravovacích návyků a zdravá strava by se měla dodržovat celoživotně,“ říká prof. MUDr. MiChal VraBlík (50), Ph.D., z 3. interní kliniky 1. lF Uk a VFN v Praze. | foto: Jan Zátorský, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Chutě i intenzita hladu se prý dají přeprogramovat silou vůle. Především v pocitu ohrožení. Opravdu?
Ano, tu zkušenost jsme určitě udělali každý z nás. A vidím to i v ambulanci u některých našich pacientů. Vezmeme-li úplný extrém, pacienta s onemocněním jater, a řekneme mu: „Podívejte se, pro vaše zdraví je absolutně zásadní, abyste nepil žádné alkoholické nápoje,“ často je schopný se jich vzdát.
A podobný argument používáme často, doporučujeme-li pacientům s metabolickým onemocněním, aby se zřekli sladkých nebo tučných jídel (metabolická onemocnění vznikají v důsledku poruch látkové přeměny, tvorby a ukládání určitých látek v organismu, což vede k poškození některých orgánů; patří mezi ně cukrovka, ateroskleróza – tedy kornatění tepen, vysoký krevní tlak, obezita a podobně, pozn. red.). Někteří z nich si chutě přeprogramují tak, že si řeknou, že riziková jídla jíst nebudou nebo je budou konzumovat omezeně. Čili jsou schopni své chuťové preference úplně změnit.
Vypít litr pomerančového džusu není žádný problém, ale 2,5 kilo pomerančů na posezení nesníte.
Připojte se ještě dnes a získejte: