Navzdory pestré nabídce potravin strádá v dnešní době většina Evropanů nedostatkem některých důležitých živin. Naše každodenní strava je totiž bohatá především na tuky a cukry, zato však chudá na vitaminy, minerály a stopové prvky, které jsou pro lidské zdraví naprosto zásadní, včetně železa.
Tato látka se významně podílí na tvorbě červených krvinek, které jsou součástí krevního barviva hemoglobinu. Ten je zodpovědný za transport kyslíku ke všem orgánům a buňkám, a tak zároveň zásobuje naše tělo energií. Železo je také součástí celé řady enzymů a imunitního systému. Zvýšené nároky na železo mají děti v období růstu a těhotné nebo kojící ženy.
K výraznému deficitu železa dochází především kvůli větším krevním ztrátám (při operacích, úrazech, poruchách menstruačního cyklu) a jeho nedostatečnému příjmu v běžné stravě. Nedostatek železa v organismu způsobuje chudokrevnost neboli anémii.
Jste bledá jako stěna?
K hlavním příznakům, které poukazují na to, že vám chybí právě tento prvek, patří únava a snížená schopnost soustředění (u dětí často zhoršený prospěch ve škole), zimomřivost a nezdravě bledá pokožka, dušnost, bolest hlavy, podrážděnost a sklony k depresivním stavům, zácpa, nadýmání, plynatost, pocit celkové slabosti a tendence k mdlobám, ale i vypadávání vlasů, suché lámavé nehty, bolavé ústní koutky nebo pocit, že vás pálí jazyk.
Možná jste poslední dobou náchylnější i k různým virózám. Někteří lidé si stěžují na syndrom neklidných nohou (nepříjemný tlak a pobolívání nohou ve stavu klidu, provázený nutkáním pohybovat končetinami), který se zhoršuje hlavně v noci. Náš organismus dokáže ovšem poměrně dlouho hradit spotřebu železa ze svých zdrojů, takže vlastně ani nepoznáte, že vám něco chybí. Uvedené příznaky se objeví až ve chvíli, kdy je vyčerpána i poslední zásoba železa. Jeho deficit spolehlivě zjistí rutinní odběr krve.
Zapomeňte na diety
Za chybějící železo můžou často i různé jednostranné diety a špatné stravovací návyky, ale také nemoci, které snižují jeho vstřebávání v organismu (např. celiakie nebo střevní záněty). Rizikovou skupinou jsou především ženy v reprodukčním věku (do 50 roků), a to kvůli menstruaci. V průběhu periody totiž ztratí ženské tělo přibližně 15 mg železa, a pokud nedojde k nahrazení vzniklého deficitu, může se časem rozvinout chudokrevnost. Zvýšené riziko hrozí také ženám po porodu či operacích, při kterých dochází k významným krevním ztrátám.
V takovém případě není nic snazšího, než zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou bohaté na železo: zejména vnitřnosti (játra, ledviny, mozek, srdce), červené maso, drůbež nebo ryby, z rostlinných zdrojů luštěniny, mák, obiloviny (především quinou), brokolici, tofu, dýňová semínka, ořechy, sušené ovoce, broskve, meruňky, švestky, kapustu či různé druhy hub (hlavně sušené hříbky).
Doplnit zásoby železa můžete však také prostřednictvím doplňků stravy, které obsahují dobře vstřebatelný organický zdroj železa obohacený o komplex vitaminů a nevolnost minerálů nezbytných pro správnou tvorbu krve.
S kávou opatrněMáte ve zvyku dopřávat si denně několik šálků kávy? Možná to nevíte, ale tenhle oblíbený nápoj (stejně tak jako čaj nebo čokoláda) zhoršuje vstřebávání železa v organismu. A co naopak přispívá k jeho lepší vstřebatelnosti? Citrusové šťávy, kvašené výrobky (kefír, kyselé zelí), ovoce a zelenina s vysokým podílem vitaminu C a také kyselina jablečná a vinná, které tvoří hlavní podíl kyselin u vína. |