Základem vyvážené dopolední svačiny může být například celozrnný rohlík nebo chléb namazaný rostlinným tukem se šunkou či sýrem. Další možností mohou být různé tvarohové pomazánky, které se dají koupit i hotové a šetří čas. Určitě by nemělo chybět ovoce či kousek zeleniny, výběr opět záleží na chuti.
Odpolední svačina už nemusí být tak vydatná. Stačí, když pokryje desetinu energetického příjmu.
"Vydatněji by měly svačit aktivně sportující děti," tvrdí Tereza Lawová z agentury Quent.
Nedávný průzkum této agentury odhalil, že 58 procent dětí doma pravidelně nesnídá a 17 procent nesvačí vůbec nebo jen někdy. Navíc děti, které svačí, mají nejraději bílé rohlíky a housky, různé salámy a uzeniny, tavené sýry a sladkosti.
Málo potěšující je i nízká konzumace ovoce. Ke svačině si je nosí do školy pravidelně jen 22 procent dětí. Přednost by mělo dostat ovoce s nižším obsahem cukru, například pomeranče a grepy nebo zelenina.
Když děti vynechají dopolední svačinu, mají pak větší hlad u oběda či večeře a snědí mnohem větší porci. Tělo takový nápor energie nedokáže rychle zpracovat a má tendenci si ji ukládat do zásoby "na horší časy". Následkem opakovaného přejídání může být nadváha nebo dokonce obezita.