Antropoložka jídla Eva Ferrarová | foto: Petr Kozlík, MAFRA

Dříve se sladilo i maso, lékaři léčili jídlem, říká antropoložka Eva Ferrarová

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jídlo je důležitější než sex, je symbolem moci, naší identitou i mostem k ostatním. Proč jíme, co jíme, a jak to souvisí s naší kulturou, náboženstvím nebo sociální identitou? Odpovědi na tyto otázky hledá antropoložka jídla Eva Ferrarová.

Co odbornici na jídlo nesmí chybět na velikonočním stole? 
My jsme napůl italská rodina a náš velikonoční stůl potvrzuje pravidlo, že každá kultura má svá jídla a své rituály. Za českou stranu připravuji velikonoční nádivku, italská část rodiny miluje „torta pasqualina“, což je slaná buchta z kynutého těsta, do kterého se přidává strouhaný parmazán, vajíčka a pepř, a je plněná ricottou se špenátem. Vajíčka sice barvíme, ale přírodními barvivy a nezdobíme je, a místo velikonočního beránka míváme italskou velikonoční holubici.

Budoucnost patří rostlinné stravě. Jíst budeme více náhražky masa a také hmyz.

Eva Ferrarováantropoložka jídla

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se