Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Zvenčí restaurace vypadá jako čtvrtá cenová. Uvnitř se vaří na jedničku

  12:57aktualizováno  12:57
Liberecká restaurace Black Horse se letos poprvé účastní prestižního gastronomického festivalu Grand Restaurant Festival. Redaktor MF DNES zavítal do podniku, aby zjistil, zda si umístění mezi gastronomickou elitou zaslouží.

Interiér restaurace Black Horse na libereckém Nerudově náměstí. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Jsou lidé, kteří dají na první dojem. Pak jsou tací, jenž si úsudek vytváří až po dojmu druhém, třetím.

Grand Restaurant Festival

Letos se účastní 83 top restaurací z celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant z celé České republiky. Hosté například ochutnají vítězný podnik Piano Nobile, Chateau Mcely šéfkuchaře Jana Štěrby či michelinskou restauraci Oldřicha Sahajdáka La Degustation Boheme Bourgeoise. Za Liberecký kraj se účastní liberecké restaurace Domov, Bílý mlýn, ty už poněkolikáté, a Black Horse - letos poprvé. Letos se v žebříčku nejvýše z regionu umístila restaurace U Podkovy v Jítravě, a byla třináctá a na 58. místo pak skočil liberecký Domov.

Pokud by se první skupina hodnotitelů postavila před vchod restaurace Black Horse na libereckém Nerudově náměstí, zřejmě by za její zdi nenakoukla. Zvenčí totiž restaurace vypadá jako pochybný pajzl čtvrté cenové skupiny a já si vzpomínám, jak jsem tu před lety na zahrádce popíjel hejna piv s místními pankáči. Jenže zdání klame a pokud za zdi vkročí druhá sorta lidí, právě vstoupila do gastronomické extraligy.

Black Horse se účastní renomovaného Grand Restaurant Festivalu zaštítěného předním českým gurmetem Pavlem Maurerem. Na rozdíl od dalších dvou regionálních zástupců, libereckých restaurací Domov a Bílý mlýn, je to poprvé. Festival má za úkol předvést v co nejlepším světle um českých kuchařů a v Black Horse to světlo svítí velmi ostře.

Už po otevření dveří se k vám přiřítí velmi příjemná a ochotná dámská obsluha. Po malém intru, ve kterém nám představí, co vše se objeví na třech talířích degustačního menu, přichází pokrm první.

Divočák byl trefa do černého

Nejprve chuťové pohárky oblaží konfitovaná roláda z králíka se slaným dýňovým nákypem, vlašskými ořechy a pyré z karotky. Ačkoliv mé chuťové receptory karotku odmítají, tady chutě dokonale sednou a výsledný mix vykouzlí na jazyku velmi příjemný povlak.

Fotogalerie

Následuje jídlo číslo dvě: stew z divočáka s pěnou ze smrkového jehličí a egg barley s opraženou slaninou. Tady se kuchař, alespoň dle mého úsudku, trefil perfektně.

Většina strávníků si pod pojmem zvěřina představí maximálně kančí guláš se šesti knedlíky nebo šípkovou omáčku, jenže malé těstovinové kuličky se slaninou, naprosto křehké maso a grilovaná mrkev a celer dokonale vytvoří iluzi lesních honů. Jídlo par excellence.

A je pěna opravdu z jehličí? "Ano, jehličí se spaří jako lístky čaje a poté se z vývaru speciálním strojem vyšlehá pěna," prozrazuje ochotně servírka.

Je libo jehněčí nebo panenku?

Jako poslední nám přináší pečeného lososa ve filo těstě s tomatovou marmeládou, pohankovým rizotem a kaviárem z rakytníku. Prostřední jídlo sice tento chod nepřekonává, ale opět je na talíři vytvořená skvostná chuťová nálada s lehce nasládlým tónem. Jako před každým chodem obsluha hostům podrobně vysvětlí, co se na talíři objevuje.

Black Horse

Restaurace, Liberec

Hodnocení­: 90 %

V pauzách mezi čekáním na sérii jídlem zdobených talířů přichází čas na čtení jídelního lístku. Restaurace se zaměřuje na irskou kuchyni. Můžete si dát například jehněčí z domácího chovu pomalu pečené na jablečném pivu cider s gratinovaným bramborem a jemnou mátovou omáčkou za 198 korun nebo za stejnou cenu vyzkoušet vepřovou panenku Wellington pečenou v listovém těstě (houbové ragú, slanina) s konfitovaným česnekem a pepřovou omáčkou.

Shrnuto, podtrženo: Black Horse velmi příjemně překvapil. Když pominu poněkud neosobní interiér restaurace, který je ve srovnání s některými pražskými podniky celkem neoriginální, obsluha a jídlo jsou na profesionální úrovni.

Možná, že by po návštěvě Liberce kat českých hospod Zdeněk Pohlreich nechal své peprné výrazy, kterými často častuje tuzemské kuchaře, pro tentokrát doma.

Autor:
  • Nejčtenější

Firma roku je v dluzích, turnovský velkopekař může skončit na ulici

Uznávaný podnikatel z Turnova Jiří Mikula je v insolvenci, dluží 69 milionů korun. Hrozí mu i osobní bankrot, ručil...

Po srážce tramvají v Liberci se řidič zhroutil, převrácený vůz je na odpis

V libereckém Dolním Hanychově se ráno srazily tramvaje. Vůz vyjíždějící ze zastávky naboural do dvouvozové soupravy...

Staré nádraží chtěli dát skautům na klubovnu, stát ho nařídil zbourat

Před pár týdny proběhly velkolepé oslavy železniční tratě Liberec - Žitava, která slaví 160 let. Pro Chotyni to má ale...

Technik změnil tanky na ponorky, jezdily i po dně Máchova jezera

Díky úspěchu přísně tajného vojenského výzkumu v Doksech dokázaly tanky jezdit sedm metrů pod hladinou řeky. Týmu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Liberec - Slavia 0:3, jasná záležitost lídra, dva góly zařídil Škoda

Tři góly, k tomu neproměněná penalta. Slávističtí fotbalisté si v předehrávce 19. kola Fortuna ligy poradili s domácím...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Sedmnáct mostů v Libereckém kraji je v havarijním stavu, některé zbourají

Opadává z nich beton, jinde je podemletá opěra. Několik mostů v Libereckém kraji je v tak špatném stavu, že bude...

Liberecký radní bude přísedícím u soudu, kritici se bojí klientelismu

Nebezpečné smísení soudní a výkonné moci. Tak vidí kritici novou roli libereckého radního Petra Židka z ODS....

Sanitky po explozi v Hamru stále nesmí zasahovat, chemie pronikla filtry

Sanitky, které zasahovaly při výbuchu chemikálií v Hamru na Jezeře, jsou stále mimo provoz. Záchranáři je nesmějí...

Cestující svezou moderní vlaky Siemens, „rakve“ se přesunou jinam

Cestující na železnici v Libereckém kraji se po změně jízdních řádů v půli prosince mohou těšit na kvalitnější vlaky....

Najdete na iDNES.cz