Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kvůli stereotypům o Číňanech musí české nakladatelství měnit dětskou knihu

  11:45
Nakladatelství Argo musí z knihy Nejhorší děti na světě britského satirika Davida Walliamse vyřadit povídku o Mírovi Betlovi. V originále se jmenuje „Brian Wong who was never, ever wrong“ a podle kritiků podporuje stereotypy o Číňanech jako šprtech a tropí si šoufky ze jména Wong. Anglické wrong totiž znamená chybný, špatný.
Originální vydání knižní série Davida Walliamse nazvané Nejhorší děti na světě

Originální vydání knižní série Davida Walliamse nazvané Nejhorší děti na světě | foto: Profimedia.cz

Na problematickou povídku v knize, která v originále nese název The World’s Worst Children, předloni v Británii upozornila tamní autorka podcastů Georgie Maová. Povídka vypráví příběh o britském šprtovi čínského původu Brianu Wongovi. Podle blogerky Walliams normalizuje vtipy o minoritách. Stížnost měla úspěch a českou verzi nyní musí měnit i naše nakladatelství.

„Na dětských hřištích se často slova Wong a wrong zaměňují, pokud chcete popíchnout někoho s tímto příjmením,“ upozorňuje britská publicistka. Podle Maové, která má taktéž čínské předky, je problematické taktéž samo vyobrazení hlavního hrdiny Walliamsovy povídky. „Nosí brýle, vypadá jako nerd, má malé oči... To všechno jsou zraňující stereotypy,“ popisuje publicistka, která vydává podcast Chinese Chippy Girl.

Obálka českého vydání knihy Nejhorší děti na světě

„Hrdina tak doslova znázorňuje mýtus o čínské minoritě. Její členové prý jsou nerdové a šprtíci. Jsou dobří v matematice, cílevědomí a nekonfliktní,“ pokračuje Britka a dodává, že má sama malé dítě a nechce, aby absorbovalo tyto příběhy dezinterpretující čínskou kulturu.

Georgie Maové se díky stížnosti povedlo dosáhnout schůzky se zástupcem britského nakladatelství HarperCollins UK. To se následně rozhodlo z nového vydání problematickou povídku vyjmout. Jak upozorňuje BBC, knihy se k roku 2021 prodalo 450 tisíc výtisků.

„Po konzultaci s autorem a taktéž ilustrátorem Tonym Rossem můžeme potvrdit, že vznikne nová povídka, která Briana Wonga v dalších vydáních knihy nahradí,“ uvedlo tehdy nakladatelství.

V české verzi knihy sice problematika Wong x wrong odpadá, nakladatelství Argo nicméně nyní hlásí, že musí ke změně taktéž přistoupit. „V českém vydání ji sice Veronika Volhejnová přeložila jako Míra Betl, co se nikdy nespletl, ale ilustrace jsou stejné jako v anglickém vydání,“ vysvětluje za nakladatelství Radka Potměšilová.

Spisovatel a satirik David Walliams (uprostřed) oslavil devadesátiny britské herecké legendy Michaela Cainea (vlevo) spolu s Tomem Cruisem. (22. března 2023)

Argo upozorňuje, že podobná změna postihla i starší Walliamsovo dílo: „Rovněž Babička drsňačka, snad nejznámější Walliamsova knížka, narazila, a sice dokonce po jedenácti letech od prvního vydání,“ hlásí Potměšilová.

V knize prý původně vypadal první odstavec 5. kapitoly takto: „Áááááááhhhhkkkkk.... pffffftttt... áááááhhhhhhhhkkk.... pfffffffftttttttt... Ne, čtenáři, nekoupil sis omylem překlad téhle knížky do svahilštiny. To byl zvuk, na který Ben čekal.“

„Britské nakladatelství se však rozhodlo ‚citlivé‘ slovo Swahili nahradit neutrálním gibberish, tedy blábol. Také proto se už ani v české Babičce drsňačce se svahilštinou nepotkáte,“ vysvětluje Argo, které Walliamse vydává už léta.

SÓLO PRO KOTLETU: Korektnost? Kdepak, jen tvůrčí lenost urážlivá vůči černochům

„Walliamsovy texty jsou plné nadsázky, přehnaných charakteristik postav, přehnaných okolností děje. Když je někdo zlý, tak je mega zlý, bohatí lidé jsou opravdu superboháči, chudáci jsou chudí, až by člověk zaplakal,“ charakterizuje Walliamsovy texty redaktorka Alena Pokorná ze stejného nakladatelství. Sám Walliams, který v minulosti účinkoval jako komik v nekorektních satirických skečích Malá Velká Británie, zásahy do svých knih veřejně nekomentoval.

„Nicméně Walliams se omluvil už o rok dřív právě za své účinkování v Malé Velké Británii, za něž mimochodem dostal tři ceny BAFTA a British Comedy Award. Společně se spoluautorem Mattem Lucasem vyjádřili politování nad tím, že ztvárňovali také osoby jiných etnik a v některých skečích použili tmavý make-up, a navrch dělali vtipy o transvestitech. Všechny tyto epizody byly odstraněny z veřejně přístupného archivu BBC, Netflixu i dalších streamovacích platforem,“ dodává Potměšilová.

Pokrokáři přepsali dětské knihy Roalda Dahla. Je to hanba, říká Rushdie

Walliams patří podle stránek nakladatelství v současnosti k nejoblíbenějším a nejprodávanějším autorům dětské literatury, jeho knihy byly přeloženy do pětapadesáti jazyků a po celém světě se jich prodalo 45 milionů výtisků.

Shodou okolností se o něm mluví jako o novém Roaldu Dahlovi, slavném britském autorovi knih Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr, Fantastický pan Lišák či Jakub a obří broskev. A právě Dahlovo dílo se letos znovu dostalo do popředí kvůli podobné kauze, kdy jeho nakladatelství Puffin přistoupilo po debatě s držiteli práv k drobným úpravám knih.

Adjektivum „tlustý“ zde například nahradilo „enormní“, sousloví „zvláštní africký jazyk“ je nyní pouze „africký jazyk“. Proti změnám se postavili spisovatelé v čele se Salmanem Rushdiem, britský premiér Rishi Sunak, americká pobočka PEN klubu i některé přední světové deníky.

Češi byli vždycky odvážnější než Slováci, říká Adam Pavlovčin

  • Nejčtenější

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

24. května 2024  11:50,  aktualizováno  14:01

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny...

Odpusťte mi to, maestro! Suchý se noblesně loučil se zesnulým Harapesem

27. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:08

Veřejnost a kolegové se v historické budově naší první scény rozloučili s emeritním sólistou a...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bohdalová a Stašová spolu ve filmu? To by nefungovalo, říká režisér Strach

20. května 2024

Rozstřel Pravda a láska. Dvě zásadní témata nového filmu Svatá s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli. Snímek...

SÓLO PRO ŠPINAR: Jen manželství pro všechny? Ne, jde o lidské rozkroky

25. května 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Předělávky pohádek? Na Jasněnku si netroufnou, doufá Lucie Vondráčková

26. května 2024

Premium Princezna na hrášku, která vstupuje do českých kin koncem května, není zdaleka první a nejspíš ani...

I o devadesátkách kolují mýty. Hudební publicista Diestler o proměně popmusic

27. května 2024

Premium „Někdy začíná devadesátky olizovat nepěkný sentiment, a tak jsem se snažil nostalgii vyhnout,“ říká...

VIDEO: Tajná láhev na place? Tereza Ramba se proměnila v zdecimovanou alkoholičku

27. května 2024  17:15

V polovině července zamíří do kin film Zápisník alkoholičky, v němž se režisér Dan Svátek vrací k...

Se zesnulým Janem Kačerem se Národní divadlo rozloučí příští středu

27. května 2024  14:15

Poslední rozloučení s hercem Janem Kačerem se uskuteční ve středu 5. června ve 12:00 na jevišti...

RECENZE: Lenny Kravitz nevzrušivě připomněl své hudební kořeny a oblíbence

27. května 2024

Premium Jedna z posledních rockových hvězd staré školy Lenny Kravitz, který bude velkou hvězdou letošního...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...