Def Leppard

Def Leppard | foto: Live Nation

RECENZE: Def Leppard stále hrají fortelný, gentlemansky uhlazený rock

  • 9
Britská kapela Def Leppard bývala svého času označována jako heavymetalová, ale její skutečnou doménou jsou vzdušné, průzračně melodické kytarové písničky s důrazem na silné refrény.

Tahle kapela si užila své. V prosinci 1984, rok po vydání úspěšného alba Pyromania, přišel při automobilové nehodě o ruku bubeník Rick Allen. Skupina ho přes palubu nehodila, nechala mu vyrobit speciálně upravenou bicí soupravu a vydala bestseller Hysteria.

Snad osudu navzdory, jenže ten pro ni měl ještě jednu zásadní zkoušku. Roku 1991 zemřel na následky předávkování drogami a alkoholem kytarista Steve Clark. I tehdy zatnuli zuby a místo utápění se ve smutku vzhlíželi do budoucnosti.

Tahle pětice je synonymem melodického stadionového rocku a čerstvé album Diamond Star Halos na tom nehodlá nic měnit. Zní jako britsky gentlemanská reakce na americký špinavý rock’n’roll ze Sunset Stripu. Chytlavé refrény jdou skupině ale pořád od ruky, a i když tak trochu žije ve vlastní bublině, je na ní sympatické, že se nesnaží svůj typický zvuk ozvláštnit trendovými výstřelky.

Diamond Star Halos

60 %

Def Leppard

Album fanoušky uspokojí, na několika místech zaslechnou povědomé skladatelské postupy a odkazy na nejslavnější období.

Tu a tam se vyloupne slušná hitovka, třeba SOS Emergency, U Rok Mi nebo Unbreakable.

A duet This Guitar s Alisson Kraus je tuze hezký cajdáček. Solidní, starosvětská rocková deska. Žádná bomba, ale taky žádná ostuda.


Témata: Sunset Strip