Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

RECENZE: Kdo touží po pravdě, ať přepne. Koruna je hlavně znamenité drama

  10:53
Kinobox
89,7%
Čtvrtá série fenoménu Koruna, seriálu o osudech britské královské rodiny, postavila před jeho tvůrce Petera Morgana těžký úkol. Představit divákům osobnosti a události, které už povětšinou buďto sami sledovali nebo na ně mají alespoň nějaký názor.

Děj se posouvá blíže současnosti. Začíná v roce 1977 a končí na začátku devadesátých let. Na scénu přichází princezna Diana, Margaret Thatcherová, válka o Falklandy i spory o odsouzení apartheidu v Jihoafrické republice.

Nových deset epizod má dva zásadní dějové oblouky. Oba se soustředí spíše než na jednotlivé charaktery na vzájemnou vztahovou dynamiku postav. Ať už jde o Charlese a Dianu, kteří se od smyšleného, leč kouzelného seznámení řítí vstříc krizi manželství, nebo o královnu Alžbětu a její vztah k první britské premiérce, jež se od generačních sympatií posouvá k tvrdému souboji hodnot.

Také proto se od minulé neděle internetový prostor plní reakcemi laiků poučených Wikipedií i diskuzemi odborníků na téma historické přesnosti nové série. Pitvají se cesta Charlese a Diany do Austrálie, detaily na její garderobě, proběhnutí myši okolo nohou královny-matky a stranou pozornosti nezůstává ani rodinný život Thatcherové.

Tvůrci jsou pod faktografickým drobnohledem, až se zapomíná, že Koruna je v první řadě dramatické, nikoliv edukativní či dokumentární dílo. Dílo, které se dlouhodobě drží nad průměrem původní produkce streamovacích služeb. Jenže jednomu to nedá – co kdyby to byla pravda a ti monarchové, jež denně vídáme ve zprávách, opravdu byli takoví?

Morgan k takovým otázkám logicky sám vybízí, prostřednictvím autorské licence dovede znamenitě vystihnout charaktery i jejich vztahy tak, aby přesně odpovídaly tomu, co nikdy nebylo vyřčeno, ale většina si to „tak nějak myslí”. 

Jedovatý Charles

Někdy to bohužel přehání a zbytečnou zkratkovitostí a senzacechtivostí dostává své hrdiny a hlavně jejich představitele do úzkých. Občas jde i proti logice postav, což u scenáristy jeho kvalit zamrzí.

Příkladem budiž vykreslení prince Charlese a jeho nynější manželky Camilly jako strůjců jedovatého komplotu proti bezbranné princezně Dianě. Z konceptu vypadává taktéž přehrocená konfrontace Thatcherové a královny ve věci sankcí vůči JAR. Na druhé straně – už sama premiérka ve své pozdější autobiografii napsala, že některé příběhy jsou natolik silné, že si je člověk prostě musí vymyslet. Otázkou zůstává, který příběh je silnější v této sérii.

Odpověď však netřeba hledat dlouho. I přes herecký talent vždy dokonale přihrbeného Joshe O’Connora (českým divákům známý například ze seriálu Durrellovi) a půvabně přirozené Emmy Corrinové, vítězí linie s Alžbětou II. a Margaret Thatcherovou. A to nejen díky vždy přesné Olivii Colmanové (ani její pověstná fobie z koní na obrazovce nelze rozpoznat) a možná ještě lepší Gillian Andersonové v roli Thatcherové, ale především díky odhalení pochyb a neduhů, kterými královna trpí a prozatím zůstávaly spíše stranou pozornosti. 

Myšlenka, že Thatcherová je v hloubi duše mnohem kultivovanější charakter než členové královské rodiny, je zde podána znamenitě.

Mezi silné momenty čtvrté série patří ještě rozhovor královny s Michaelem Faganem, který se dvakrát vloupal do Buckinghamského paláce, a příjemně překvapí i krátký návrat předchozí představitelky Alžběty II. Claire Foyové. 

Čemu by mohl Morgan v budoucnu poskytnout více prostoru, jsou sourozenecké vztahy mezi všemi potomky Alžběty II. a prince Philipa. Před kamerou se setkávají jen na moment, přesto se dá mluvit o scéně, která v sérii nejvýmluvněji vykreslí charakter prince Charlese.

Koruna

75 %

VB / USA, 2016–, 58 min

Scénář: Peter Morgan

Hrají: Claire Foy, Olivia Colman, Josh O'Connor, Emma Corrin, Helena Bonham Carter a další

Streamovací služby: Netflix

Kinobox: 90 %

IMDb: 8.6

Zároveň by nebylo od věci členům královského dvora konečně přiznat trochu toho sexuálního života, leč s tím má Koruna dlouhodobě problém. Dříve alespoň trochu erotického náboje zastávala postava princezny Margaret, tentokrát však o něj připravil i ji.

O čtvrté sérii Koruny se prozatím mluví jako o té vůbec nejlepší. A lepší než předchozí opravdu je. Když však přijde na srovnání s první a druhou, je lepší se prozatím zdržet hodnocení. A to minimálně do roku 2022, kdy Netflix uvede pátou sérii. 

V plánu je nakonec i natáčení šesté. Peter Morgan totiž svá dřívější prohlášení, že pátou sérií končí, odvolal. Prý už není tak unavený. S královskou rodinou proto chce ještě chvíli vydržet. Co na to asi říká Meghan Markle?

  • Nejčtenější

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ani náboj pro Ukrajinu? Rajchl možná ani neví, kde ta země leží, přemýšlí Sencov

Premium

Posttraumatická stresová porucha? To není můj případ, já jsem stále ve válce, popisuje ukrajinský filmař a voják Oleh Sencov, který natočil zákopovou realitu boje proti Rusku v Záporožské oblasti. Z...

21. července 2024

Zemřel písničkář Oldřich Janota, legendě alternativní hudby bylo 74 let

Ve věku 74 let zemřel v sobotu písničkář a hudebník Oldřich Janota. Na Facebooku to oznámili pozůstalí. Významný představitel českého alternativního folku je autorem písně I cesta může být cíl,...

27. července 2024  12:33

TELEVIZIONÁŘ: Godzilla a Kong si pospíšili, zavedou pod zemský povrch

Sotva se ohřáli v jarních kinech, kde sklidili vlažné až nelichotivé recenze, neřkuli posměšky, pospíšili si bájní netvoři s přestupem na domácí obrazovky.

27. července 2024  10:30

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....