Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stašové ABC sluší. S komercí soupeřit nechci, říká šéf Městských divadel

  17:57
Nekonfliktní repertoár přenecháme soukromým scénám, slibuje ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl. Pod jeho vedením nyní ABC, Rokoko a Komedie vstupují do nové éry.

Daniel Přibyl v minulosti vedl Novou Scénu Národního divadla a Městské divadlo Kladno. | foto: Profimedia.cz

Je to už skoro rok, co komise doporučila Daniela Přibyla za nového šéfa Městských divadel pražských. Sledovaná scéna, která má pod sebou divadla ABC a Rokoko, se znovupřipojením Divadla Komedie stala největším jednosouborovým činoherním divadlem u nás. S blížící se sezonou tak zde po dvanácti letech začíná nové období. „Připravujeme dvanáct premiér a k tomu tři koprodukční inscenace, jeden site-specific projekt v prostorách mimo divadlo a k tomu rozmanitý doprovodný program,“ hlásí nový ředitel, který předtím pracoval na Nové scéně Národního divadla či třeba jako umělecký šéf kladenského divadla. 

Narazil jste během příprav nového fungování MDP na nějaké problémy, o kterých jste předtím netušil?
Do funkce ředitele jsem nastoupil 1. ledna a měl jsem půl roku na to poznat provoz divadla a jeho současné zaměstnance. Vážím si jejich vstřícnosti k novému řediteli, za celou dobu nenastala žádná afektovaná situace, za to jsem jim vděčný. Mohl jsem se tedy plně soustředit na přípravu nové sezony, která bude pro všechny v divadle mimořádně náročná. Zaskočil mě snad jedině technický stav Divadla Komedie, ale intenzivně už několik měsíců pracujeme na tom, aby diváci na podzim vstoupili do komfortního prostředí mimo jiné i s nově koncipovanou kavárnou nebo třeba netradičně řešenou diváckou šatnou.

Je něco z předchozí dlouhé éry Ondřeje Zajíce, na co byste rád navázal?
Ondřej Zajíc a Petr Svojtka sestavili schopný provozní tým, se kterým budu dál spolupracovat. Dobudovali divadlu kvalitně vybavené zázemí se zkušebnou a sklady, účelně investovali do technického vybavení, rozumně finančně hospodařili, na to je třeba navázat. Ovšem umělecký názor mám naprosto odlišný, půjdu jinou cestou.

Snažili jste se budoucí repertoár nějak přizpůsobit současným věrným divákům scén, nebo je naopak chcete překvapit něčím novým?
Městská divadla pražská disponují třemi slavnými divadelními sály na ose Vodičkovy ulice. Každý je svébytným uměleckým vesmírem se vzrušující historií, architekturou, atmosférou. Chtěl bych je odlišit a vyprofilovat také uměleckým obsahem. ABC jako divadlo velkých společenských témat, Rokoko jako klubové divadlo pro moderní repertoár a také pro satirickou tvorbu, Komedii jako progresivnější, mladou scénu, fungující projektově. Na této programové škále by měla většina diváků, včetně těch současných, najít inscenace blízké jejich vkusu. 

Na čem lpím a co jsem zdůraznil ve své koncepci: nebudeme soutěžit s komerčními scénami, které provozují soukromí podnikatelé v centru Prahy. Někteří to dělají znamenitě, navíc za své peníze, na vlastní riziko. Dobrovolně jim přenecháme nekonfliktní repertoár založený na dramaturgických i personálních jistotách, MDP ustoupí z tohoto bezpečného teritoria a budeme se věnovat tvorbě, která souzní s filozofií moderní kulturní instituce financované z veřejných prostředků.

Vaše vítězná koncepce byla založena na třech pilířích - otevřenosti, činorodosti a společenské odpovědnosti. Bude každý tento pilíř reprezentovat jedna scéna, či se to bude jejich programem napříč prolínat?
Jsou to klíčové principy, které chci dlouhodobě respektovat v celé šíři našich uměleckých i všech ostatních doprovodných aktivit. Znovupřipojením třetí scény se z MDP stalo největší jednosouborové činoherní divadlo v České republice, přeskočili jsme i velké divadelní domy na Vinohradech nebo v Karlíně, každý večer teď nabízíme tisíc míst a paralelně můžeme hrát až čtyři představení. Proto hovořím o kulturní instituci, nikoli jen o divadle, chceme se aktivně podílet na utváření pražského kulturního klimatu. A také na kultivaci umělecké sféry. Chceme vzdělávat, inspirovat, stimulovat kreativitu. 

Podporovat mladé začínající umělce a spolupracovat s nezávislou scénou. Zařadit MDP do mezinárodního kontextu. Měli bychom jít příkladem ostatním divadlům.

Zůstane na repertoáru něco z předchozích sezon?
Inscenace předchozího vedení bude postupně nahrazovat nový repertoár, tato obměna potrvá dvě sezony. Co konkrétně připravujeme na blížící se sezonu, oznámíme, společně s řadou dalších novinek, na konci srpna.

Jak to bude se souborem a se stálými hosty? Dají se zde ještě čekat nějaké personální změny?
Nový umělecký šéf si pochopitelně přivádí nové herce, někteří zase odejdou, takový je přirozený rytmus divadelního života.

Jedním ze stálých hostů je Simona Stašová, budete nadále uvádět populární Shirley Valentine?
Shirley Valentine už si diváci s Divadlem ABC spojili, inscenace má za sebou přes šest stovek repríz a věřím, že se bude hrát ještě dlouho. Simona Stašová je vynikající a nesmírně pracovitá herečka. Přál bych si upřímně, abychom na Shirley navázali a našli pro ni nějakou další velkou hereckou příležitost, protože divadlo ABC jí opravdu sluší.

Loni se mluvilo o tom, že kmenovým režisérem divadla bude David Drábek, je to skutečně tak? Budete mít kmenových režisérů víc?
MDP budou mít kmenové režiséry dva. Mým nejbližším spolupracovníkem je režisér Michal Dočekal, který bude uměleckým šéfem. Přichází s výjimečnými zkušenostmi s vedením exponovaného hereckého kolektivu v předchozím angažmá v Národním divadle a úspěšnou režijní prací na mnoha významných českých i zahraničních scénách. Druhým režisérem bude David Drábek, který v uplynulých dvanácti letech vedl k umělecké konjunktuře královéhradecké divadlo a nyní by měl svými autorskými inscenacemi utvářet především profil Rokoka.

Jak se stavíte ke spolupráci se zahraničními režiséry, jak se to třeba v minulé sezoně povedlo Divadlu pod Palmovkou, které uvedlo režii od Jana Klaty?
Jsem rád, že se situace konečně mění a česká divadla se začínají více zajímat o zahraničí, Palmovka jde rozhodně správnou cestou, fandím jim v tom. MDP spouští program kulturní diplomacie, ve kterém se chceme věnovat intenzivně networkingu, tedy vyhledávání partnerů v zahraničí, výměně zkušeností a vývoji společných projektů. Dále plánujeme reciproční výměny inscenací s partnerskými divadly. A za třetí jednáme o koprodukcích. Ve všech třech zmíněných oblastech už máme první radostné výsledky a představíme je také na konci srpna.

Plánujete od nové sezony nějaký jiný vizuál, nebo bude navazovat na současný „look“ divadla (webové stránky, plakáty, ...)?
Nové logo a vizuální styl MDP představíme zkraje nové sezony. Je výsledkem soutěže, kterou jsme na jaře uspořádali ve spolupráci s organizací Czech Design.

MDP byla známá tím, že vedle představení nabízela i širokou paletu dalších aktivit - workshopy, herecké kurzy, večery pro nezadané. Půjdete i touto cestou?
Hovořil jsem o MDP jako kulturní instituci, která je organickou součástí města. A prostupuje do něj nejen tvorbou inscenací, ale právě i širokým spektrem další aktivit. Od ledna spustíme ambiciozní edukační program. Zejména v Komedii chceme soustředit hudební a literární pořady, filmové projekce, výstavy a výtvarné instalace, happeningy. Plánujeme vlastní festival. Ale předpokládáme i aktivity přesahující sféru umění, jako jsou debaty, přednášky, komentované prohlídky. Od září začneme vydávat dokonce vlastní časopis a pevně věřím, že v průběhu příštího roku ještě také skromnou ediční řadu s divadelními texty.

Bolek Polívka byl můj idol, řekl Rush v Rozstřelu

  • Nejčtenější

Zemřel herec, překladatel a publicista Jiří Žák. Bylo mu 77 let

Ve věku 77 let zemřel v neděli 21. července dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech v Praze, spisovatel, moderátor a publicista Jiří Žák. Hrál například v filmech Doktor od Jezera...

22. července 2024  15:38

Zemřela zpěvačka Evelyn Thomasová. Její hit bořil diskotéky v Německu

Zemřela americká zpěvačka Evelyn Thomasová, bylo jí 70 let. Na vrcholu slávy byla v 80. letech. Proslavila se skladbou High Energy, která se stala hitem diskoték, v Německu se dostala i na první...

23. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POZDRAVY Z OSTRAVY: Je tu pan prezident, mohu vidět vaši občanku?

Milí čtenáři, posílám další pozdravy z Ostravy. Festivaly, není tajemstvím, fungují z perspektivy návštěvníků ve vlastním časovém pásmu i realitě. Co je běžně po zbytek roku půlnoc, rovná se zde...

20. července 2024  11:45

ČSFD lehce zamrzlo v čase, konkurence je zdravá, hlásí šéf Kinoboxu

Premium

Narušit zdejší monopol oblíbené Česko-Slovenské filmové databáze se pokouší projekt Kinobox. Pod známým jménem slavného pořadu vzniká další filmová databáze, kde mohou uživatelé hodnotit filmy a...

19. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ani náboj pro Ukrajinu? Rajchl možná ani neví, kde ta země leží, přemýšlí Sencov

Premium

Posttraumatická stresová porucha? To není můj případ, já jsem stále ve válce, popisuje ukrajinský filmař a voják Oleh Sencov, který natočil zákopovou realitu boje proti Rusku v Záporožské oblasti. Z...

21. července 2024

TELEVIZIONÁŘ: Godzilla a Kong si pospíšili, zavedou pod zemský povrch

Sotva se ohřáli v jarních kinech, kde sklidili vlažné až nelichotivé recenze, neřkuli posměšky, pospíšili si bájní netvoři s přestupem na domácí obrazovky.

27. července 2024  10:30

Vysmívaný hošík Ed Sheeran to dotáhl až na královský dvůr a do Středozemě

Premium

Je to až hollywoodsky velkolepý příběh. Na základní škole koktajícího zrzavého chlapečka s brýlemi šikanovali, on pak svými písničkami dobyl svět. Popularita písničkáře Eda Sheerana, jehož dva...

27. července 2024

Ošklivá, jako robot. Muzeum po kritice vymění figurínu Sinéad O’Connorové

Irské muzeum voskových figurín v pátek odstranilo čerstvě vystavenou figurínu zpěvačky Sinéad O’Connorové. Rozhodlo se tak kvůli mohutnému přívalu kritiky. Fanouškům se podle médií dílo zdálo ošklivé...

26. července 2024  19:51

Z výšin až na dno a pomalu zpět. Kariéru Kevina Spaceyho zbortily sexuální aféry

Americký herec, režisér a producent Kevin Spacey, který 26. července slaví 75. narozeniny, si na svůj úspěch počkal. Talent a charisma ho nakonec vynesly mezi hollywoodskou smetánku. Získal dva...

26. července 2024  14:45

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....