Jak poskládat talíř?
Nad složením svého talíře se tak zkuste vždy zamyslet, naplánujte si předem, co budete jíst. Rozhodně se kvůli tomu nestresujte. Zkuste ale, aby to na vašem talíři vypadalo přibližně takto: 20 až 35 % bílkovin, 20 % tuků, přičemž část tuků je už obsažená v bílkovinách, a 40 až 50 % sacharidů.
Jezte jen třikrát denně
V dnešní době často slýcháme o pozitivních vlivech rozestupů mezi jednotlivými jídelními chody. Dejte si proto tři kvalitní jídla denně – snídani, oběd a večeři – a mezi nimi dodržujte pětihodinové pauzy.
„Během pětihodinové přestávky po jídle, stejně jako během nočního spánku, klesá hladina inzulinu tak, že je možné efektivní spalování tuku. Při pěti šesti malých jídlech (svačení) však hladina inzulinu zůstává permanentně zvýšená a tělo tvoří spíše tuk než svalovou hmotu. Krom toho neustále zvýšená hladina inzulinu brání produkci řady hormonů, které tělo chrání před záněty a dokonce i stárnutím,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Co sladit medem?
Med je výborná alternativa sladidla, která dodá jídlu kromě sladké chuti také hodnotné vlastnosti. Jeho výhodou vedle blahodárných účinků na zdraví je, že ho při slazení není potřeba tolik jako cukru, ale mnohem méně. Med neobsahuje sacharózu, což je v běžné řeči – řepný cukr. Ten náš organismus nejprve metabolicky štěpí na fruktózu a glukózu. Až pak jsou tyto jednoduché cukry využity v lidském těle.
Při slazení medem pro tělo toto namáhavé metabolické štěpení odpadá. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem prázdných kalorií, obsahuje užitečné vitaminy, antioxidanty, minerály, bílkoviny a vlákninu,“ upozorňuje medový sommeliér Milan Špaček ze společnosti Medokomerc.