Hlavně pomalu
Málokdo tuší, že zhubnout a znovu přibrat je pro naše tělo větším problémem než samotná nadváha. Mnohem důležitější a bezpečnější je proto hubnout pomalu, s ohledem na aktuální zdravotní stav, dosavadní způsob stravování a pravidelnost pohybu. Podle Americké kardiologické asociace (American Heart Association) působí rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze zhoubně zejména na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu.
Co jsou kyslíkové radiály?
Rychlá dieta zapříčiní nerovnováhu látek v našem těle a může nastat proces zvaný oxidační stres. „Ten probíhá v těle každého z nás, spoluúčastní se na stárnutí organismu a na vzniku mnoha závažných chorob. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle z něj mohou vzniknout toxické kyslíkaté sloučeniny – takzvané kyslíkové radikály,“ vysvětluje MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno.
Radiály se uvolňují v těle v momentě, kdy se stresujeme, přetěžujeme, jsme vyčerpaní, pohybujeme se ve znečištěném prostředí nebo například konzumujeme potraviny obsahující konzervanty.
Snažte se vyhnout hladu
Při redukci hmotnosti je velmi důležitý výběr kvalitních a zdravých surovin. Pamatujte, že není nutno počítat kalorie, protože ty nevypovídají o výživové hodnotě celého pokrmu. Svoji pozornost spíše upřete na nízký glykemický index.
„Cílem je, aby se vylučování hormonu inzulin dostalo do rovnováhy. A to z jednoduchého důvodu – jeho kolísání se projevuje pocity častého hladu a chuti na sladké,“ objasňuje výživová poradkyně a autorka série knih Stravování bez výčitek Zuzana Lišková. K tomu ještě dodává, že je důležité konzumovat ve větší míře bílkoviny a tuky a v menším množství sacharidy.