Podzimní česnek se sází těsně před tím, než přijdou mrazy, obecně by půda měla dosáhnout teploty pod 9 °C. Nízké teploty česnek chrání před fuzariovému vadnutí, což je houbové onemocnění, které dokáže zničit budoucí úrodu.
Aby se předešlo přenášení chorob a škůdců, doporučuje se na stejný záhon sázet vždy až po 4–5 letech. Ať budete sázet z kupované sadby nebo ze svojí, doporučuje se ji preventivně namořit proti háďátku a vlnovníkovi. I když mnozí prodejci tvrdí, že jejich sadba škůdci zamořená není.
Dlouhá léta se na moření používal přípravek Sulka, ten však na čas z trhu zmizel, proto ho se na moření česneku nahradil přípravek Síra SK 520. Sulku teď už opět můžete sehnat.
Paličák, anebo nepaličák
Česnek paličák je u nás nejoblíbenější, podle mnohých zdrojů je to tradice, kterou udržujeme jako jediní v Evropě. Nebývá tak intenzivní jako nepaličák, protože více „síly“ shromažďuje do květenství, což u nepaličáku neexistuje.
Tipy pro sázení od „guru“ českých pěstitelů česneku Jana Kozáka:
|
Na druhou stranu mívá větší a pravidelné stroužky, takže se s ním v kuchyni lépe pracuje. Prostě český paličák je klasika a jak jsme zvyklí s ním v kuchyni pracovat, dokážeme lépe odhadnout jeho intenzitu.
Paličáky tvoří na vrcholu kulovité květenství s květy a pacibulkami – palicí. Květenství se musí následně odstranit, protože snižuje výnos. Tvar stroužků paličáku jakoby směřují ke středu, u nepaličáku jsou spíše ve spirále okolo středu. Nepaličáky mají spolehlivější výnos a snadněji se adaptují na prostředí. Jejich skladovatelnost je obecně vyšší než u paličáků.
Jak hluboko a daleko
Vhodné rozestupy na sázení jsou podle odrůdy v rastru 5–12×20–40 cm do hloubky asi 6 cm. Půda se po výsadbě uválí nebo zavlaží. Pokud není půda předem kvalitně vyhnojena, hnojí se před výsadbou Cereritem.
Na jaro stačí přidat pouze dusík (například ledek vápenatý) nebo hnojivo na cibule a česnek s přídavkem minerálních látek pro zvýraznění silic (aroma, chuť).