Rady pro začátečníky, jak na nejlepší úrodu rajčat, paprik a okurek

aktualizováno 
Manuál zahradníka pěstujícího plodovou zeleninu vypadá zhruba takto: hodně zalévat, občas přihnojit, vyštipovat rajčata a hlídat plevel, aby zelenině neubíral zálivku i živiny.

Zhruba v polovině května, tedy po „zmrzlých“ se mohly sazeničky rajčat a další zeleniny konečně vysadit ven, ať už na záhony, do pytlů, či dostatečně velkých zavlažovacích truhlíků (jak pěstovat právě v nich čtěte zde).

Fotogalerie

Ale co potřebují rajčata, papriky a okurky právě teď v sezoně? Podle Čestmíra Vorlíčka, který má zkušenosti s organickým pěstováním v zahradách Botanicus v Ostré, mají v tomto směru rajčata, papriky i okurky hodně společného.

„Hlavně rajčata a okurky jednoznačně potřebují vydatnou a pravidelnou zálivku a každá plodová zelenina pak odplevelování záhonků, aby plevel nebral vodu a živiny. A  pokud jste na podzim záhon nevyhnojili hnojem nebo kompostem, tak je nezbytné i doplňování živin, tedy hnojení. Zda průmyslovými hnojivy nebo zkvašenými slepičinci, to záleží na vás.“

Rajčata vyštipujte, u okurek pozor na spálení při zálivce

Tyčková rajčata potřebují pravidelně vyvazovat ke kolíkům a vyštipovat výhonky, které i opakovaně vyrážejí v úžlabí každého listu. „Koncem srpna pak zaštípněte, tedy odstraňte vegetativní vrchol,“ radí Vorlíček.

Důvod je jednoduchý. „Od rozkvětu květenství po dozrání rajčat uplynou dva měsíce, takže pokud necháte rostlinu růst dál i po letních prázdninách, stejně nestihnou všechny nasazené plody dozrát, jen by zbytečně rostlinu vysilovaly,“ vysvětluje zahradník. Pokud tedy rostlinu zaštípnete na konci srpna, dozrají vám i ta poslední rajčátka někdy koncem října a i to už je poměrně pozdě.

Kdo nevyhnojil na podzim, musí živiny přidat v sezoně

Pravidelným přihnojováním nic nezkazíte u žádné plodové zeleniny. „Pokud zrovna nefandíte průmyslovým hnojivům, je nejlepší zkvašený slepičinec, který rostlinám dodá dostatek dusíku,“ říká zahradník Čestmír Vorlíček.

Připravíte ho tak, že do kbelíku nebo jiné vhodné nádoby posbírejte maximálně do dvou třetin výšky slepičí trus, zalijte ho vodou a nechte dva týdny kvasit. Kašovitý obsah během této doby občas zamíchejte. Poté můžete jednou za týden až dva přidávat do zálivky, na rajčata a okurky míchejte zhruba v poměru 1:10, na papriky 1:20. Dávejte přitom pozor, ať rostliny nespálíte. Ideálně k nim toto hnojivo přidejte až po předchozím zalití čistou vodou.

Použitelná je tato zálivka jak pro papriky, rajčata a okurky, tedy plodovou zeleninu, tak i pro košťálovou zeleninu, celer a pórek. „To všechno je zelenina, která se může sázet hned v prvním roce po hnojení hnojem. Proto je možné její přihnojování zkvašeným slepičincem i během sezony,“ vysvětluje zahradník. 

Pokud jste se vrhli i na pěstování paprik, opět je základem nezapomínat na pravidelnou zálivku. „Jinak vám rostliny mohou takzvaně přischnout, protože papriky koření velmi povrchově, zhruba jen do hloubky nějakých deseti centimetrů,“ upozorňuje Vorlíček. A pamatujte, že kvůli specifickým nárokům na živiny se papriky nemají minimálně pět let sázet na stejné místo.

Záhonek s paprikami průběžně zbavujte plevele a opět můžete rostlinám poskytnout i oporu, aby se nezlomily. Ale nutné to podle Vorlíčka není: „Papriky se o sebe dokážou i vzájemně opírat a obejdou se bez vyvazování.“

Okurky také potřebují vyhnojený pozemek a ještě více vody. „Jsou nejdužnatější a přísušek by byl opravdu znatelný, pravidelná zálivka je tedy nezbytná. Ovšem snažte se nemáčet listy, jsou pak náchylnější na plíseň okurkovou. Zalévejte  přímo k rostlině, zespoda,“ radí Vorlíček. Preventivně se lze proti plísni bránit postřikem, Vorlíček v tom případě radí ekologický kuprikol na bázi mědi.

Hadovky je samozřejmě potřeba vyvázat, sklízejí se podle velikosti a potřeby. Nakladačky, které se plazí po zemi, sklízejte probírkou zhruba každé tři dny.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování bylinek do jídla?

Krásná voňavá a čerstvá bazalka. Co nespotřebujete hned, můžete si uskladnit v...

Bez bylinek si neumíme představit vaření. Mnoho z nich si můžeme vypěstovat i za oknem v případě, že nemáme zeleninovou...

Začalo klání o Evropský strom roku. České barvy hájí stoletá lípa z Moravy

Zádvorská lepa - Lípa svobody, Velké Opatovice, Česká republika

Lípa svobody z Velkých Opatovic na Blanensku, loňský vítěz populární národní ankety Strom roku, bojuje v silné...

Meruňky už nasazují na květ. Zahrádkáři se bojí mrazů za měsíc

Nejkritičtější pro meruňky je období květu.

Vysoké teploty už během února a března předčasně probudily přírodu. Jenže nikdo dopředu nemůže zaručit, že se probuzené...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz