Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

  0:08aktualizováno  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé listy či snítku? Co se vyplatí vypěstovat ze semínek, a co koupit, spotřebovat a shánět nový exemplář?

Koriandr do kuchyně můžete uždibovat po jednotlivých lístcích po celé léto. Ideální je zvolit odrůdu, která přečasně nevybíhá do květu. | foto: dobrasemena.cz

Pro vůni a chuť koriandru mám slabost. V nabídce supermarketů sice bývá, ale málokdy vypadá k světu. Tak jsem koupila semínka, nechala naklíčit, pak je šoupla do hlíny a květináč s nimi na okno. Rostlinky si dávaly pěkně na čas. Když konečně vzešly, ukázalo se, že jsem vypěstovala slabé vytáhlé chudinky, které vzbuzovaly spíš soucit než radost. Měly snad málo světla, nebo co bylo špatně?

Koriandr prostě patří na záhon, do bytu až v květníku

V ten moment se u květinového stánku u stanice metra objevil nádherný, přiměřeně vzrostlý koriandr v květináčku. Měl zdravé silné voňavé lístky a stál dvacku. To pak tedy nemá smysl si ho předpěstovávat ze semínek.

Chuť a vůně do kuchyně

Když na ty moje chudinky mrkla okem znalce zahradnice Zdeňka Krulichová, hned se usmála: „No jo, koriandr. To chce hustej výsev, pak držet v teple do fáze děložních lístků - což jsou ty dva nepravé listy, co se ze semínka vyloupnou jako první. A pak už snížit teplotu z nějakých 24 na 18 °C. Toť vše.“ Jak prosté milý Watsone. „Pěstovat koriandr ze semínek v paneláku za oknem je prostě nesmysl, tam je moc teplo. Tam nezbývá, než si koupit hotový,“ zněl její jasný verdikt.

„Zato venku na záhoně se dá pěstovat trvale. Je to sice jednoletka, ale každý rok vám vysemení.“ Což potvrdil i semenář Petr Gajdoštin (článek s ním o pěstování asijské zeleniny ze semínek zde). „Koriandr je nenáročnou bylinkou, vyroste v každé půdě, nepotřebuje skleník k předpěstování sazenic a má rychlý vývoj,“ v podstatě potvrzuje, že tahle bylinka patří do bytu jen předpěstovaná.

Uštipovat se dá i bazalka a další bylinky

Pokud si chcete užívat koriandru opravdu celou sezonu a nekoukat uprostřed léta smutně, že vám předčasně vyhnal do květu, doporučuje semínka odrůdy Calypso. „Sklízet můžete opakovaně a rostlina opět obroste. Prostě jen uštipujete,“ doporučuje, co má sám dobře vyzkoušené.

Na záhon i na balkon

Bydlíte-li v bytě, nemusíte rezignovat ani na další bylinky a chodit si je uždibovat na balkon, do nějakého většího truhlíku. Platí to pro hladkou i kudrnatou petrželku, pažitku či libeček. Podobně si v kuchyni užijete i tymián či oregano, které ocení sluníčko.

Petrželka kudrnka. Vitamin C v zeleném.

Petrželka kudrnka. Vitamin C v zeleném.

Hladká petrželka se dá také uštipovat po jednotlivých snítkách.

Hladká petrželka se dá také uštipovat po jednotlivých snítkách.

Třeba kompaktní bazalka, tedy odrůda Compaktum, je podle Zdenky Krulichové také ideální trvalkou, kterou můžete před léto vyhodit ven na sluníčko a jen chodit uštipovat. Přežije roky, tedy pokud ji nepřelijete, na což je háklivá „Na zimu ji pak můžete opět postavit na parapet na okno a uštipovat dál. Ale i v zimě musíte být se zálivkou opatrní,“ radí zahradnice.

Obyčejnou bazalku, tu největší klasiku italské kuchyně, pak klidně můžete pěstovat na parapetu okna, ať si ji vypěstujete ze semínek, nebo koupíte v květináči předpěstovanou. Přiměřeně zaléváte, postupně oštípete a pořídíte další.

U bazalky je totiž - oproti koriandru - při pěstování stálá teplota nutná. „Jak bazalce během růste klesne teplota pod 7 °C, zastaví růst a zakrní. To jsou ty nepěkné rostlinky s různě pokroucenými a nepravidelnými listy. Je to podobné jako s paprikou či rajčaty předčasně vysazenými na záhon,“ konstatuje zahradnice. (O pěstování rajčat a paprik čtěte zde.) Bazalka je opravdu citlivá na zálivku a nesmí se přelít.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

Najdete na iDNES.cz