Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

aktualizováno 
Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi spotřebiteli, ale i vědci. Příkladem je odrůda Opal vyšlechtěná českými odborníky.

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou texturou, květinovou vůní, kořenitou, medově sladkou chutí. | foto: Fytos.cz

Odrůdu Opal vyšlechtil Ústav experimentální botaniky AV ČR ve Střížovicích u Turnova. Tato odrůda je od roku 2005 chráněná patentem v USA a o rok později byla patentována v rámci EU. Obchodní označení Opal je registrováno ve více než 40 zemích světa. Opal zdomácněl na trhu v Americe a začíná se prosazovat v Chile, Jižní Africe, Novém Zélandu a zemích Evropské unie.

Hetlina bojuje proti rakovině

Domažlická odrůda jablek Hetlina z 18. století (říká se jí také Granátka) zaujala výzkumníky na Novém Zélandu. Zjistili, že Hetlina obsahuje množství fenolických látek, které jsou známé svými protirakovinnými účinky. A má jich dokonce třikrát více než je průměr. Toto množství by mohlo nejen pomoci se zákeřnou nemocí, ale podle vědců se může projevit i zlepšením celkového zdravotního stavu toho, kdo jablka odrůdy Hetlina konzumuje.

Hetlina má nevýhodu, že nepatří k jablkům s oslňující chutí, takže unikla pozornosti velkých světových pěstitelů, ale díky jejím vlastnostem se vyplatí tyto jabloně pěstovat. Zvlášť proto, že je to odolná odrůda a daří se jí i ve vyšších nadmořských výškách.

K této odrůdě se váže roztomilá historka. Původně si zakoupil práva na čtyři české odrůdy, mezi nimiž byl Opal, marketingový zástupce odrůdy Opal v USA Dave Weil. Ve zrychleném testování na Washingtonské státní univerzitě, kde byly odrůdy naroubovány, zkoumal vlastnosti jablek. Následně sklizené plody Opalu zapomněl při cestě na oblíbenou rybářskou výpravu v pytli v zavřeném autě při vysokých teplotách celé čtyři dny.

„Když jsem si na ně po těch dnech vzpomněl, říkal jsem si, že z těch jablek bude pyré. Ale to, co jsem z pytle vyndal, mě šokovalo. Nic podobného jsem předtím neviděl, bylo to neuvěřitelné. Jablka byla stále krásná, žlutá a vynikající,“ říká Dave Weil s tím, že má poptávku po Opalu hned od 15 největších maloobchodních prodejen ve Washingtonu, ale prodává se po celých Spojených státech.

Pro Američany je česká odrůda tak trochu bleskem z nebe, protože podle údajů společnosti FirstFruits Marketing Washington, která je výhradním distributorem pro severní Ameriku, jsou tato jablka první odrůdou, která získala certifikát, že nejsou pěstovaná pomocí GMO technologií.

Vtipné je, že odrůda se po deseti letech vrátila domů a výhradním pěstitelem odrůdy Opal v Česku je farma Fytos Pavla Voráčka ve Vlkově nad Lesy. „My tuto odrůdu testujeme vlastně už od doby, kdy ji ústav vyvinul, ale je trochu smutnou charakteristiku české povahy, že je konzervativní, a teprve, když se zjistí, že se domácí produkt osvědčil na zahraničním trhu, zvedá se zpětně zájem i u nás,“ říká Pavel Voráček.

„Plody jsou zlatavě žluté s rustikálním vzhledem a mají výrazně křupavou texturu s kořenitou, medově sladkou chutí. Předností odrůdy Opal je odolnost stromků vůči chorobám, zejména strupovitosti jabloně. Díky této vlastnosti se při pěstování minimalizují dávky postřiků a celá výroba je tak šetrnější k přírodě, ale hlavně plodům,“ vysvětluje Pavel Voráček.

Opal se aktuálně prodává v řetězci hypermarketů Globus a jak pěstitel Pavel Voráček, tak výhradní prodejce, mají nemalé ambice. „Opal přináší příležitost, jak vzbudit ještě větší zájem o české ovoce. Jde o tak jedinečné plody, že jsme neváhali a podepsali s pěstitelem smlouvu o exkluzívních dodávkách. Věříme, že dokážeme zopakovat zahraniční úspěch této odrůdy jablek,“ říká Darek Reli z Globusu.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Další z rubriky

Květy milující sníh a led. Dopřejte si v zahradě zimní královnu čemeřici

Čemeřice, jedna z mála rostlin, která své květy klidně vystrčí na odiv i skrz...

Když na sněhu zazáří bílé, růžové nebo nachové květy, je téměř jisté, že jde o některý z mnoha druhů čemeřice, která se...

Meruňky už nasazují na květ. Zahrádkáři se bojí mrazů za měsíc

Nejkritičtější pro meruňky je období květu.

Vysoké teploty už během února a března předčasně probudily přírodu. Jenže nikdo dopředu nemůže zaručit, že se probuzené...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování bylinek do jídla?

Krásná voňavá a čerstvá bazalka. Co nespotřebujete hned, můžete si uskladnit v...

Bez bylinek si neumíme představit vaření. Mnoho z nich si můžeme vypěstovat i za oknem v případě, že nemáme zeleninovou...

Najdete na iDNES.cz