Sobota 24. října 2020, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. října 2020 Nina

Jablko má v sobě přes 100 milionů bakterií. Prospívají střevní mikroflóře

Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Přišli na to vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci. Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužnině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru.
Vědci zjistili, že nejvíce bakterií prospěšných pro lidskou mikroflóru je v dužnině a jádrech jablek. (ilustrační snímek)

Vědci zjistili, že nejvíce bakterií prospěšných pro lidskou mikroflóru je v dužnině a jádrech jablek. (ilustrační snímek) | foto: Marie Stránská, MAFRA

„Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo,“ vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. „Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě,“ dodala Bergová.

Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jedno, které bylo vypěstováno v režimu bio, a druhé z konvenčního zemědělství. 

Každé ovoce obsahuje různé tkáně (stonek, slupka, ovocná dřeň, semena), které jsou kolonizovány různými bakteriálními komunitami. Je zajímavé, že ovocná dřeň a semena byly bakteriálními „bombami“, zatímco slupka obsahovala daleko méně bakterií.

V obou jablkách přitom vědci objevili zhruba stejný počet bakterií. Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší – přinejmenším pro zdraví lidského střeva. Tým výsledky zveřejnil v časopise Frontiers in Microbiology.

„Jablka patří mezi nejvíce konzumované ovoce na světě. Představují zdroj přímé expozice člověka bakteriálním společenstvím, který zatím není tolik prostudovaný,“ vysvětluje bioložka, které vrtalo hlavou, zda je možné detekovat rozdíly mezi vlastnostmi plodů z bio a konvenčního systému pěstování.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

Když místo traktoru používáte koně, určitě zpomalíte, doporučuje farmářka

Jana a Martin Rosenbaumovi jsou spolu již od roku 2003 a společně hospodaří na 38 hektarech polí, luk a pastvin. Martin...

Zahrada navržená v roce 1940 je opět příjemnou zelenou oázou v centru Prahy

V těsném sousedství Rudolfina a židovského hřbitova se společně s Uměleckoprůmyslovým museem dočkal volného...

Chytrý skleník šetří vodu a umožní sbírat zeleninu až do Vánoc

Technologie jsou nedílnou součástí našich životů. Už jsme si zvykli na chytré telefony, náramky nebo celé domácnosti....

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...