Štědrovečerní menu si bez bramborového salátu nedovedeme představit a pro jeho skvělou chuť je nejdůležitější vybrat správnou základní surovinu – tedy brambory. Rozhodně typ ideální na salát, A nebo AB.
Ovšem i mezi nimi umí opravdoví fajnšmekři vybírat. U nás byla vyšlechtěna odrůda brambor Keřkovské rohlíčky, o které se dá s nadsázkou říci, že se jedná o ty nejlepší vánoční brambory s ideální lojovitou konzistencí. Nechybělo ovšem mnoho a tato unikátní odrůda brambor zanikla.
Keřkovské rohlíčky ze zkumavky |
Asi nikoho nepřekvapí, že nejlepší brambory v Česku pocházejí z Vysočiny, která má pro jejich pěstování nejlepší klimatické a půdní podmínky. Stejně tak je tomu u Keřkovských rohlíčků. Už název napovídá, že tato odrůda s podlouhlým a mnohdy zahnutým tvarem připomínajícím rohlíček, byla vyšlechtěna v Keřkově na Vysočině, a to ve Šlechtitelské stanici Keřkov.
Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření |
Křížením krajových odrůd vznikl unikát
Od roku 1936 šlechtitel Josef Sixta pracoval na křížení dvou krajových odrůd brambor Višňovských rohlíčků a německé odrůdy Kamekeho Parnasii. Jeho počínání bylo úspěšné, a proto roku 1940 mohla být nová odrůda pod názvem Keřkovské rohlíčky uznána a povolena k pěstování a množení.
Ing. Josef Sixta |
Přes veškerou oblíbenost Keřkovských rohlíčků ovšem přišla v roce 1984 restrikce a tato odrůda se přestala úplně pěstovat. Příčin zákazu bylo několik. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století měli bramborářští pěstitelé za úkol co největší výnosy na hektar, což Keřkovské rohlíčky nesplňovaly.
Tato poloraná odrůda navíc měla tendenci k plísňovým onemocněním. Vadil i podlouhlý zakřivený tvar hlíz, které byly náchylnější k mechanickému poškození při sklizni, a tak bylo kvůli nestandardní podobě brambor ztíženo jejich průmyslové zpracování.
Tehdejší politická reprezentace navíc tlačila na uvádění nových odrůd brambor a staré se snažila upozadit. Tím se téměř završil osud Keřkovských rohlíčků, neboť jejich množení a pěstování bylo zakázáno.
Pět věcí, které musíte udělat, abyste nikdy nezkazili bramborový salát |
Zachránci z bramborářského výzkumáku
Ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě jedinečnou odrůdu Keřkovských rohlíčků uchovali v genové bance ve formě in vitro – tedy ve zkumavce, čímž ji zachránili pro budoucí generace.
Keřkovské rohlíčky byl v genové bance výzkumného ústavu uchovány in vitro. Díky tomu se odrůda zachovala, byla obnovena, a na Vysočině se posledních 30 let opět pěstuje.
A na Keřkovské rohlíčky se mezi lidmi nezapomnělo, a tak šlechtitelé v letech 1989 až 1991 provedli na úseku biotechnologií ozdravení a namnožení genetického materiálu technikami tkáňových kultur. Po ověření odrůdové pravosti a absolvování tříletých zkoušek v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském byly Keřkovské rohlíčky v roce 1995 opět zapsané ve Státní odrůdové knize České republiky a ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin EU. Ve stejném roce jim byl uděleno ocenění Zlatý klas.
Tak se unikátní „stará“, ale osvědčená a chutná odrůda brambor opět vrátila ke konzumentům a její obliba stále trvá. Keřkovské rohlíčky se samozřejmě pěstují na Vysočině, v České Bělé.
Proč jsou v kuchyni tak oblíbené?
Pro svoje vlastnosti varného typu BA se Keřkovské rohlíčky staly oblíbenou odrůdou k výrobě salátů především v době Vánoc. Mají specifický rohlíčkovitý tvar se žlutou dužninou a lojovitou konzistencí, která je vhodná pro přípravu salátů a do bramborových jídel, v nichž se vyžaduje zachování tvaru po řezu. Při vaření nedochází k rozpadu jejich tvaru a nemění se ani konzistence.
Znáte jednoduchý fígl, jak loupat vařené brambory?
28. října 2015 |