Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Včely si ve vedru umí úl klimatizovat i chladit vodou, vysvětluje včelař

Rozstřel   11:00
„V úle je vše založeno na principu zpětné vazby. Včely celý život sbírají informace, které vyhodnocují a podle toho se rozhodují. Je toho spousta, co bychom se od včel mohli učit,“ uvedl v Rozstřelu včelař a badatel Výzkumného ústavu včelařského Dalibor Titěra.

Včelstvo je vlastně jakýsi mozek, přičemž jednotlivé včely mohou mít funkci neuronů. „Výborně to popsal autor Thomas D. Seeley v knize Honeybee Democracy, kde včelstvo přirovnal k mozku primáta,“ doporučuje knihu jako cenný zdroj informací o včelách odborník. 

Včely mají například velmi propracovanou termoregulaci úlu. Regulovat teplotu uvnitř hnízda umí velmi přesně, na desetinu stupně. V zimě si dokážou topit, v létě chladit, potřebují k tomu ovšem dostatek vody. 

Jak to dělají? „Topí tak, že včely k tomu vyčleněné si zalezou do prázdných buněk, protože plást se vytápí lépe než vzduch, a tam zahřejou své svaly. Bez mávání křídel nebo pohybu nohou, jenom svými hrudními svaly topí. Je to jako pustit motor s vyšlápnutou spojkou, obrazně řečeno,“ popisuje Titěra. A vysvětluje, že z těchto vybraných včel se tak stanou jakási topná tělesa, která navíc mají svou čerpadlářku. Další včela je totiž chodí pravidelně krmit, aby nemusely vylézat a neztrácely tím drahocennou energii. „Takže jsou krmeny, vrčí a topí,“ shrnuje včelař. 

V létě zase včely musí přesně zjišťovat a sledovat teplotu v úlu. “To musí  hlásit, v centru to vyhodnotí a jiné včely se pak na česně seskupí do jakýchsi řetízků. Přitom mávají velmi usilovně křídly, aby vytvořily proudění vzduchu a tím úl ochladily. Pokud jsou teploty kolem 35 stupňů, už to nestačí, takže k chlazení používají i odpar vody: nanosí si vodu, rozprostřou ji do tenkého filmu kolem buněk plástů a odpar vody pomáhá úl ochlazovat,“ vysvětluje fascinující procesy v úle odborník a přímo během rozhovoru tuto fascinující záležitost ukazuje na videu.

V úlu je dokonale propracovaná dělba práce

Dalibor Titěra také vysvětluje, že když se včela narodí, má šanci stát se v jakémsi včelím job serveru různě specializovanou pracovnicí, pokud k tomu má věk a odpovídající výživu a funkci žláz, hormonů a enzymů. 

Včelařský manuál pro začátečníky

Pro úly musíte najít na svém či pronajatém pozemku ideální místo, které bude splňovat potřeby včel.

Zvládne to každý, pomohou dotace i svaz.

„Nejdříve se stává uklízečkou, osmý den jí naskočí funkce mléčných žláz, takže se stává kojičkou a vytváří tzv. sesterské mléko pro mladší sestry, potom se podílí postupně na zpracování zásob, k tomu zase potřebuje jiné enzymy, případně se specializuje na topení či chlazení,“ popisuje badatel fascinující svět, v němž žijí včely. 

Úl včela opouští po zhruba 2 až 3 týdnech, a plní pak zase další funkce. Když jsou dobré na zeměpis, jak s nadsázkou říká včelař, mapují jako pátračky krajinu a její mapu pak speciálním tancem prezentují ostatním včelám. Ty pak díky tomu vědí, kam letět pro nektar. Pokud je na tom včela s orientací hůř, sice není tak chytrá, ale hodně unese, lítá v tandemu se včelami, které „vědí kam“. „Tyto včely pak spolu létají a nosí potravu do zásob, dokonce spolu i odpočívají. Ve věku zhruba šesti týdnů potom tyto včely umírají na celkovou sešlost. „Hlavní kvantum zásob přitom včely potřebují na to, aby přežívaly zimu v tom společenství. Jiný hmyz, třeba čmelák, raději zazimuje jako medvěd,“ konstatuje odborník.

Člověk včelstva navýšil, tak se musí starat

Včela potřebuje ke svému uživení a přežití zimy asi kilometr čtvereční hustého porostu, což vzhledem k dnešní zastavěnosti krajiny není možné splnit. Navíc se s oblibou včelaření výrazně navýšil počet včelstev oproti původnímu stavu. Proto se o včely musí člověk starat jako o každé jiné hospodářské zvíře, jinak by zahynuly. „Respektive by se jejich počet opět zredukoval,“ odhaluje taje přírodních zákonitostí včelař. 

Dalibor Titěra dále vysvětluje, že podobné je to i s ošetřováním včelstev proti parazitům a nemocem, které jsou schopny včelstvo zlikvidovat. Z jednoduchého důvodu: parazit, který se k nám dostal z východní Asie jako důsledek globální aktivity, by včelstvo bez ošetření zničil.  

Řešení vidí v opravdu odborném přístupu, který dovoluje řešit tento problém hned v zárodku, a množství aplikovaných ošetřujících přípravků tak lze včasným zásahem minimalizovat. A zdůrazňuje, že na prvním místě je vždycky požadavek, aby ty přípravky ve včelstvu nezůstávaly a aby se nemohly žádné jejich zbytky dostat do včelích produktů. 

Pokud se ovšem včelař o své včely nestará, může ohrozit i včelstva v sousedství. „Jde o to, aby svoje včely netrápil a neohrožoval okolí,“ shrnuje respektovaný odborník lapidárně.

A co říká na výrok, že vymřou-li včely, do čtyř let vymřeme také? „S tímto výrokem se často setkáváme, jde ovšem o to, jestli měl autor výroku na mysli čistě včely medonosné, tedy honeybees, nebo bees obecně,“ říká Dalibor Titěra s úsměvem, „Pokud jen ty medonosné, tak to pravda není. Pokud včely obecně, tak to by opravdu byl malér!“

Jen na území ČR totiž žije 450 druhů včel, a přestože spousta z nich tvoří jen malé rodinky, jako opylovači jsou velmi důležitou součástí vztahu mezi hmyzem a rostlinami. „Pokud má jeden druh potíže, tak se okamžitě objeví jiný, který ho zastoupí,“ vysvětluje odborník, jak to v přírodě funguje. A dodává: „Jakmile se stalo, že včela medonosná v nějaké oblasti vyhynula na nějakou nemoc, tak hned druhý rok tam pozorujeme nárůst populace včel samotářských.“ 

Při badatelské činnosti prý Ing. Dalibora Titěru, CSc. jako vedoucího laboratoře ve Výzkumném ústavu včelařském na včelách denně něco  překvapuje a fascinuje. „Naše znalosti zdaleka ještě nedokážou popsat, co se v těch včelách vlastně děje. Jejich hierarchie, respektive koordinace není jen vazba v tom včelstvu, ale i na všechno ostatní v přírodě, a všechno je to krásně provázané. Je to něco, co bychom se měli stále učit. Nesnažit se to ovlivňovat, řídit, vykořisťovat, ale poznat. A to poznání, jak to funguje, člověku může pomoci při řešení problémů.“

Co včely dokáže vybudit k útoku, za jakých okolností mohou bodnout a proč používají včelaři kuřák? Co je vlastně přesně med, který lze označit za nejdokonalejší konzervu energie, co všechno obsahuje a proč je to osvědčený prostředek na drobná zranění? A kde se vzalo slovo propolis? 

Pokud si poslechnete celý Rozstřel se zkušeným včelařem a badatelem Ing. Daliborem Titěrou, CSc., dozvíte se to. A na včely a cenné včelí produkty už budete jednoznačně pohlížet s respektem. 

  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

VIDEO: Makakové si užívají zimy v horkých lázních. Slastí zavírají oči

Makakové japonští si užívají lázeňskou kúru v horkých pramenech. Tuto kratochvíli jim připravuje botanická zahrada v Hakodate na Hokkaidó.

8. prosince 2024

Jak se odchovávají a krmí běluhy. Velryby, které jsou v dospělosti bílé

Seznamte se: vpravo sedmnáctiletá velryba běluha severní jménem Jessica, matka dvou v lidské péči narozených a odchovávaných mláďat. Vlevo Jelizaveta Čižovová, trenérka mořských savců, při krmení...

7. prosince 2024

Zázrak se odkládá. Uhynulo mládě orla, o jehož záchranu bojuje liberecká zoo

Na filipínském ostrově Mindanao uhynulo mládě ohroženého orla opičího. Vylíhlo se tam v polovině listopadu za vydatné pomoci libereckého zoologa Jana Hanela. U té příležitosti se mluvilo o průlomu v...

6. prosince 2024  9:57

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

Chcete připravit rodinu na zimní sezónu? Vyhrajte voucher na Lyžebraní
Chcete připravit rodinu na zimní sezónu? Vyhrajte voucher na Lyžebraní

Chcete ušetřit peníze i čas a vybavit celou rodinu na hory? Řešením je návštěva Lyžebraní, kde na jednom místě najdete vše pro lyžování, běžkování...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...