Vydatné deště houbám prospěly, porostou hřiby, lišky i ryzce

  19:00aktualizováno  19:00
Mykologové očekávají, že by po vydatných deštích mohla už o nadcházejícím prodlouženém víkendu nastat další vlna růstu hřibů, muchomůrek i ryzců. Nejsou ale jednotní, jedni doporučují brdské lesy, druzí tvrdí, že v tomto počasí není možné přijít bez úlovku ať je člověk kdekoliv.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

"Houby se v sezoně nevyskytují v lesích a na loukách pořád, ale rostou v určitých intervalech", vysvětluje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Naposledy si prý houbaři nosili z lesů plné košíky hub v první polovině června, poté nastalo období klidu a nyní mykologové očekávají další výraznou vlnu růstu. "Je tak trochu klid před bouří. Nezbývá než čekat," řekl odborník.

"Začátek července je neobvykle vlhký, v posledních dnech spadlo velké množství srážek, ale houbám vždy trvá až dva týdny, než se probudí," vysvětluje Landa. Brzy se tak mohou houbaři v lesích opět setkat s různými druhy hříbků a muchomůrek - muchomůrkou šedou a růžovkou, poroste i široké spektrum holubinek, lišek a ryzců. Pod borovicemi se vyskytnou bedly i klouzky.

Holubinka mandlová

Podle Landy si už nyní z luk lidé odnášejí žampiony, v trávě rostou špičky a další drobné houbičky. Skutečnou kuriozitu do mykologické poradny přinesl houbař, který našel čistě podzimní houbu václavku.

Úspěšní budou podle něho nejspíš lidé, kteří se na houby vydají do brdských hvozdů, naopak v blízkém okolí Prahy příliš hub nenajdou, s prázdnou se nejspíš domů vrátí i z Českého krasu.

Tomuto názoru tak trochu oponuje vydavatel časopisu Houbař Petr Müller: "Kdo se teď vypraví do lesa, nemuže přijít s prázdnou. I když je ve městě 30 stupňů, v lese je pro houby optimální teplota pod pětadvacet. To by v tom byl čert, aby tam něco nevyrostlo."

Hřib koloděj

V tomto abnormálním dešťovém počasí rostou podle jeho zkušeností houby všude, na loukách i v parcích. "Zrovna včera jsem našel v parku krásné hřiby koloděje a dokonce i druhy žampiónů, které jsem ani nedokázal určit. Podle kolegů mykologů je totiž v tomto období možné vidět i houby, které se u nás běžně nevyskytují, ale tento typ počasí jim letos přeje," dodává.

Autoři: ,
Témata: Jedlé, Počasí

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Najdete na iDNES.cz