Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brynzové halušky lze připravit jako lehké jídlo, dokázali Forejt s Kocákem

  22:45
Jak už bylo dopředu jasné, v dalším díle Souboje na talíři se šéfkuchařská roadshow vydala do Tater. Na místo ovšem dorazili jen Jan Punčochář a Přemek Forejt, který nakonec změřil síly se šéfkuchařem Gabem Kocákem a slovenským národním pokrmem, což nebyl ani trochu snadný úkol.

Šlo tedy o československý souboj na ryze slovenském hřišti, což byla protivníkova další výhoda. Úplně stačilo, že zadáním byl slovenský národní klenot v podobě brynzových halušek. A Slováci s brynzou opravdu umějí.

„Znám halušky a znám brynzu a hrozně se na to těším. Je to výzva, ale Přémo, já ti nic nedaruju, já musím tenhle souboj vyhrát a já ho taky vyhraju,“ vzkázal Gabo Kocák, špičkový slovenský šéfkuchař, který roky pracoval v zahraničních michelinských restauracích.

Vůči tak těžkému soupeři se Jan Punčochář rozhodl Přemkovi při vaření pomoci, aby se síly trochu vyrovnaly. Navíc bylo jasné, že budou ochutnávat hosté tety Palušky, kteří její halušky velice dobře znají. Přece jen byla v sázce národní čest, motivace k výhře byla tedy opravdu velká.

Jan Punčochář tedy také pomáhal sehnat brynzu, kterou si museli všichni tři – Přemek, Honza i Gabo – opravdu zasloužit. Bača je totiž nejprve nechal ručně nadojit aspoň tolik ovčího mléka, kolik by ho bylo zhruba na půl kilogramu brynzy opravdu potřeba, pak ji teprve dostali. A že jim to šlo.

Gabo nakonec připravil brynzu s pórkem, šalotkou, křupavou slaninou (použil italské guanciale) a k tomu pirohy plněné houbami, s dresinkem z brynzy a jehličí. Mělo to podle hostů chuť halušek, a přitom to nadchlo lehkostí. A jako dezert nabídl dvě varianty – brynzu s jahodami, libečkem a sněhovými pusinkami, což naprosto omámilo Honzu, a brynzu marinovanou v medu se sirupem z černého bezu a mrazem sušenými, tedy lyofilizovanými jahodami.

Pirohy plněné houbami, s dresinkem z brynzy a jehličí (Gabo Kocák)
Bramborové halušky s brynzovou pěnou a ragú z guanciale a hrášku, s trochou...

Vlevo hlavní chod od Gaba Kocáka, vpravo od Přemka Forejta. Oba prý chutnaly jako halušky.

Přemek vsadil na bramborové halušky s brynzovou pěnou a ragú z guanciale a hrášku, přidal k tomu i trochu uzeného úhoře a drobenku ze smažené cibulky mj. se sušeným tuňákem. Jako dezert připravil brynzovou pěnu s tvarohem a ragú z blum, s drobenkou pečenou s brynzou, ovesnými vločkami a medem.

Brynza s pórkem, šalotkou, křupavou slaninou (Gabo Kocák)
Brynza marinovaná v medu, se sirupem z černého bezu a mrazem sušenými, tedy...
Brynzová pěna s tvarohem a ragú z blum, s drobenkou pečenou s brynzou, ovesnými...

Vlevo a uprostřed dezert z brynzy od Gaba Kocáka, vpravo od Přemka Forejta.

Chuťově Přemek všechny nadchnul podobně jak Gabo, takže není divu, že toto slovenské brynzové vaření dopadlo remízou. Nicméně degustaci vařených jehněčích očí se nakonec nevyhnul žádný z přítomných šéfkuchařů, přestože nikdo neprohrál. Právě tento nezapomenutelný zážitek byl totiž také v sázce.

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada u řadovky je malá, úzká a moc do kopce. Architektka si poradila

14. května 2024

Velmi omezený prostor, pouhých sto čtverečních metrů s ne zrovna ideálním půdorysem, navíc ve...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

14. května 2024

Premium Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradu v Podještědí si užívají u bazénu. S výhledem na rybník i do krajiny

13. května 2024

Soutěž Sudetská zahrada na ostrůvku, říká čtenář Roman skromně své zahradě v Podještědí, vypadá však spíš...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

19. května 2024

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Milujete jahody a nemáte zahradu? Jak na to, abyste se také radovali z úrody

18. května 2024

Pro milovníky jahod má přírodní zahradník Tomáš Trejbal pochopení. Patří totiž mezi ně. A tak má...

Zbyla vám ze stavby pórobetonová tvárnice? Vyrobte z ní elegantní truhlík

17. května 2024

Zbyla vám tvárnice pórobetonu ze stavby nebo rovnou několik a nemáte pro ně využití? Na terasu nebo...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...