Pátek 29. září 2023, svátek má Michal
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. září 2023 Michal

Souboj na talíři měl výhled na Pálavu a voněl stařeným masem na ohni

  22:25
Když mohl Přemek Forejt, rodák z Brna, vzít své kolegy do vietnamské restaurace v Praze, proč by Pražák Honza Punčochář nevzal Přemka s Radkem Kašpárkem na jižní Moravu. Na místo, kam se rád vrací. Na Pálavu, do viničního domu Marináda, kde kouzlí poctivou domácí kuchyni i na ohni. A výhled mají k nezaplacení.
V kulisách Pálavy se pod širým nebem muselo vařit skvěle.

V kulisách Pálavy se pod širým nebem muselo vařit skvěle. | foto: TV Nova

Místo, kde nikdy nemáš tušení, co se bude podávat. Nicméně víš, že to bude skvělé a s láskou připravené. Zhruba tak by se podle všeho dalo charakterizovat místo, kde kralují Pepa a jeho žena Mari.

Cítí se tu jako u moře, protože tu mohou provozovat svůj oblíbený kiteboarding neboli kiting, a je tu nádherná příroda. K vesnickému konceptu kavárny a ubytování vonícímu Itálií pak už byl jen kousek. Je tu nádherný výhled jak na vodní hladinu, tak na okolní kopce obklopující Pavlov. Proto se sem při výletech s rodinou tak rád vrací i šéfkuchař Jan Punčochář. V rámci Souboje na talíři sem tedy své kolegy nemohl nevzít.

Pepa z Marinády vaření miluje. Schopni jsou ubytovat jen pár hostů, takže pro ně nevaří ve velkém, zato z lokálních sezonních surovin. To jsou důvody, proč ho tak baví si s jídlem opravdu hrát. Vždyť se podívejte na úvodní video, jak na ohni připravil T-bone steak a brambůrky na seně pro tři věhlasné šéfkuchaře. A ti byli nadšeni.

Přemek a Radek se pak těšili, jak v kulisách pozdního léta na Pálavě sami také připraví stařené maso na ohni. Použít museli i víno, a k masu připravit také několik příloh. Kdo prohraje, sveze se na kitu s Pepou, řekl Honza.

Radek Kašpárek se v první chvíli rozhodl připravit malé brambůrky na seně v soli a prachu ze sušených hub, k tomu tvaroh s bylinkami a grilované maso. Přemek Forejt vsadil na hovězí svíčkovou a pojal celý pokrm tak, jak to dělá Pepa: co je tady a teď, z toho vařím. A těžce improvizoval. Jak přes úskalí venkovního vaření a grilování oba šéfkuchaři dopadli?

Večer se u příjemně osvětleného stolu na zahradě rozhodlo. Respektive rozhodovaly chuťové buňky i oči Pepina, jeho ženy Mari a rodičů.

Radek Kašpárek servíroval 80 dnů zrající vysokou roštěnou na kosti přelitou šťávou, brambůrky pečené na seně v houbovém prachu, patizony na kachním sádle zapečené s rokfórem a plněné cibule zastrouhané vyzrálým ovčím sýrem. A jako dezert šlehaný kravský sýr s ovocnou zmrzlinou a lískovými oříšky. Hosté byli nadšeni.

Brambůrky pečené na seně a houbovém prachu se skvělým čerstvým tvarohem od...
Plněné cibule zastrouhané vyzrálým ovčím sýrem (Radek Kašpárek)
Dezert v podobě šlehaného kravského sýra s ovocnou zmrzlinou a lískovými oříšky...

Menu s dezertem od Radka Kašpárka

Přemek Forejt servíroval hovězí svíčkovou opečenou na grilu a poté marinovanou v pivu a sojové omáčce. Dále pečenou hovězí svíčkovou naloženou do másla, zeleninový salát s karotkou, římským kmínem, hořčicí a rozinkami v rumu, jako dezert pak hrozny na karamelu, se semínky. A speciální drink, jehož základem byl šípkový sirup v kombinaci s kontušovkou a šťávou z hroznů. Hostitele Pepu jeho improvizace nadchla.  

Hovězí svíčková opečená na grilu a poté marinovaná v pivu a sojové omáčce...
Pečená hovězí svíčková naložená do másla (Přemek Forejt)
Zeleninový salát s karotkou, římským kmínem, hořčicí a rozinkami v rumu (Přemek...

Svíčková improvizace od Přemka Forejta

O vítězi nakonec rozhodl Jan Punčochář, protože obě jídla byla naprosto dokonalá, hlasování skončilo plichtou. Přemek Forejt chtěl vyhrát moc, protože zatím v Souboji na talíři exceloval třikrát, jeho kolegové čtyřikrát. A dočkal se. Rozhodlo maso, protože Radek ho kvůli pětiminutové nepozornosti přece jen lehoulince  přetáhl.

A místo kitingu si nakonec Pálavu všichni tři užili z výšky, z balonu. Oslavili tak vyrovnaná vítězství všech vzájemných soubojů v poměru 4:4:4.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

Pravda a mýty o léčivosti bylin. Co zabírá a co škodí, vysvětluje profesor Jahodář

Premium Jaké byliny opravdu fungují? Jak je sbírat a jak je používat? Jaké nejčastější chyby děláme doma při jejich zpracování?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Rakouskou klasiku Punčochář i Forejt s úctou přetavili do moderní podoby

Hledali byste na Vysočině tafelspitz, klasiku, kterou miloval František Josef I.? Opravdu ho tam umí a jsou na něj...

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Víno může pod korkem zrát stejně dobře jako pod šroubem, říká degustátor

Premium K čemu pít bílé a k čemu červené víno? Smí se bílé dolévat? Jaká jsou vlastně pravidla? Hlavně ať chutná! Vášnivý...

Cvrček v dortu je hnus, namítla Joy z MasterChefa. Do pečení se pustila

„Přivítejte kometu českého cukrářství, Šárku Diváckou,“ uvedl Jan Punčochář do kuchyně Masterchefa mladou brněnskou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...

Smartwings přestanou létat z malých letišť. Zařízly plány cestovek

Premium Posílit význam tuzemských regionálních letišť a umožnit řadě lidí cestovat na dovolenou bez cesty na pražské letiště. S...