Vánoční kuba
Suroviny: 2 hrnky krup, 1 hrnek sušených hub, sůl, kmín, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, hrst majoránky, mletý černý pepř a čerstvá majoránka na ozdobení. (Doba přípravy 30 minut bez namáčení krup a hub,
4 porce, 1 porce = 1518 kJ/363 kcal.)
Kroupy důkladně propláchneme, zalijeme vodou a necháme je přes noc bobtnat, aby se rychleji uvařily. Sušené houby necháme přes noc namočené ve vodě. Nabobtnalé kroupy propláchneme, dáme je do většího hrnce a přilijeme vodu, které by mělo být alespoň čtyřikrát více než krup. Osolíme a vaříme asi 20 minut doměkka (nebo podle návodu na obalu). Scedíme a necháme okapat.
Namočené sušené houby scedíme a rozkrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme nebo rozmačkáme.
V pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme cibuli a orestujeme dozlatova. Pak přidáme houby, osolíme je, pokmínujeme a krátce podusíme doměkka. Vmícháme česnek a majoránku, podle chuti přisolíme a opepříme. Houby promícháme s kroupami a ozdobíme čerstvou bylinkou.
21. prosince 2014 |