Test svíček: Mastí, špiní, čoudí, ale vašemu zdraví neuškodí

aktualizováno 
MF DNES otestovala 14 svíček nakoupených v běžných obchodních řetězcích a má pro vás dobrou zprávu: jedy nevylučují a můžete si je bez obav dopřát. Některé svíčky však nepříjemně mastí a špiní a po jejich sfouknutí musíte větrat, jinak by alergici a astmatici mohli mít potíže.

Že svíčky při hoření člověku neškodí, prověřil Státní zdravotní ústav (SZÚ) na 14 svíčkách nakoupených v běžných obchodních řetězcích. Pracovníci ústavu ve vzdálenosti 40 cm od hořící svíčky zachytávali škodliviny, nečistoty a měřili koncentrace oxidu uhličitého. Zjistili, že dokud svíčky hoří čistě, do ovzduší se uvolňuje jen minimální množství škodlivých látek, které mohou vadit maximálně alergikům.

Fotogalerie

Potíže nastávají při nedokonalém hoření, kdy se svíčka utápí ve vosku, nebo při sfouknutí. V tento okamžik se do ovzduší dostává enormní množství prachu. Expozice kouře je však krátká, maximálně jednu až dvě minuty, takže pokud se v místnosti řádně větrá, nikdo kromě astmatiků by s tím potíže mít neměl.

Obecně by se to však v domácnostech nemělo se svíčkami přehánět. „Jedna vlaštovka jaro nedělá a podobně ani jedna svíčka nikomu neuškodí, zvláště když lidem vytvoří hezkou atmosféru a cítí se u ní příjemně. Obecně si však jakýmkoliv navyšováním nežádoucích částic zvyšujeme celkovou expozici a to je zbytečné. Romantickou večeři při svíčkách bych tak doporučoval raději na terase,“ říká Bohumil Kotlík, vedoucí Národní referenční laboratoře Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

Jak testy dopadly? Vítězná svíčka byla koupena v Tesku

V testu ovšem překvapilo, jak nepříjemně mohou svíčky působit po rozbalení. Polovina z nich totiž na rukou zanechávala mastnotu či barevné flitry, kterými byly svíčky ozdobeny. „Bezostyšnost výrobců mě v tomto směru překvapila,“ říká expert na zdravé ovzduší.

Vůbec nejlépe v testu dopadla zlatá dekorativní svíčka F&F Home koupená v Tesku, která přestože měla metalizovaný povrch, a očekávalo se tak od ní navýšení organických látek při hoření, tak žádné takové škodliviny nevylučovala, a to ani v minimálním množství. Svíčka také jako jediná ze všech testovaných získala čistou známku 1,0 ve všech zkoumaných kategoriích (manipulace se svíčkou, průběh hoření, vylučování škodlivin, koncentrace oxidu uhličitého, bezpečnostní informace na obalu).

Naopak nejhůře dopadla v Testu DNES růžová ručně odlévaná svíčka koupená v květinářství Novák, která byla v kontrastu s hezkým vzhledem velmi nepříjemná do ruky. „Působila jako kus špeku,“ říká Kotlík. Vedle pocitové stránky také špatně hořela, vylučovala škodliviny, i když ve velmi nízké koncentraci, a chyběla jí část bezpečnostních informací na obalu.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření,...

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u...

Najdete na iDNES.cz