Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Začala soutěž Peče celá země. První díl ovládla bublanina a rakvičky

Po dvou letech se na obrazovce České televize objevila druhá řada nebývale úspěšné soutěže Peče celá země. Ze stovek účastníků konkurzu vzešlo dvanáct finalistů, kteří se utkávají před kamerami. A hned v prvním díle je potkala výzva upéct klasickou českou bublaninu. Jako technická výzva je pak čekaly rakvičky.

Upéct bublaninu není pro mnohého kuchaře žádný problém, svízel je v tom, že v každé rodině se dělá a taky vypadá trošku jinak. Na porotě pak bude, jak svým odborným pohledem posoudí výsledek.

V porotě zůstává Josef Maršálek, jeho kolegyni z minulé řady Mirku van Gils Slavíkovou vystřídala blogerka a lektorka cukrářských kurzů Míša Landová. V oboru se jí prý přezdívá „makronková královna“. A pořadem provádějí už tradičně Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Dvanáct soutěžících se netajilo obavami, už proto, že péct v klidu doma je úplně něco jiného než v televizní kuchyni pod časovým tlakem. Zároveň tu panovala trochu panika před přísným pohledem Josefa Maršálka.

O něm se navíc traduje, že nemá rád mascarpone, a tak se instinktivně mnozí soutěžící snažili této surovině vyhnout, ač Maršálek samotný tento mýtus vyvrací.

Celá soutěž se skládá ze tří částí. Z osobní, technické a kreativní výzvy. Na bublaninu dostali soutěžící dvě hodiny a už od začátku bylo vidět, že každý z nich se k tomuto úkolu postavil jinak.

Podle Maršálka je bublanina lehkým receptem, ale upozorňuje, že i tady lze leccos zkazit. Landová taky poukazuje na to, že hodně záleží i na tom, zda se zvolí třené, či piškotové těsto a taky na výběru ovoce.

„Doufám, že nás nečeká přehlídka suchých buchet,“ připomíná Josef Maršálek. A jeho kolegyně připomíná, že v řezu by mělo být vidět ovoce a že je důležité, aby nepropadlo těstem a nebylo všechno jen vespod buchty.

Ještě zrádnější částí se stala technická výzva. Měla prověřit, jak si soutěžící poradí s pečením podle receptů. O to obtížnější, že se většina přiznala, že rakvičky dosud nikdy nepekla.

V zákulisí Maršálek prozradil jednak, že aby nebyly moc sladké, neměla by se šlehačka doslazovat. Navíc formičky by se neměly vymazávat máslem, protože obsahuje vodu a rakvičky pak nejdou vyklopit.

Peče celá země

Soutěž můžete sledovat každou sobotu po dvacáté hodině, v repríze ve středu po obědě nebo na iVysílání.

Porota pak při hodnocení zkoumala, zda bylo těsto dostatečně upečené, zda rakvičky nepraskly a jak byly nazdobené. To trochu napoví, jak si pekaři umějí poradit s cukrářským sáčkem.

Soutěžící byli tak trochu zoufalí, protože jim jejich rakvičky občas vyšly mimo geometrické tvary, nedopekly se, někdy se zase připekly. Zdá se, že to, co považujeme v cukrárně za samozřejmost, není v praxi až tak jednoduché upéct.

Třešničkou na dortu je v soutěži kreativní výzva. Tentokrát to měl být dort o průměru patnáct a výšce dvacet pět centimetrů. A tak se pekly korpusy ve velkém, krájely, podřezávaly a různě podmazávaly, nakonec se omazávaly, až to vypadalo jako práce na hrnčířském kruhu.

Paradoxní bylo, že takové jednoduché zadání jako dodržet správnou výšku, udělalo mnoha soutěžícím čáru přes rozpočet. Buď si špatně spočítali množství, anebo se jim dort sesedl. I když mnohdy porotu uchvátil chutí.

Sečteno a podtrženo: tady se netaktizuje jako nedávno v Mistrech dílny. Prostě se jeden účastník stane týdenním mistrem pekařem a jeden musí ven. Porota nakonec za Černého Petra označila soutěžícího Michala, který se sice snažil, ale bohužel mu tentokrát nepřálo štěstí.

Zkoušejte péct taky, jako inspiraci přidáváme oblíbený recept jedné ze soutěžících Dominiky Špankové na:

Pouťové koláčky podle babičky

Ingredience:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 250 ml šlehačky (smetany ke šlehání 33 %)
  • 2,5 lžičky cukru
  • sůl
  • tvaroh v alobalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr podle chuti
  • rozinky v rumu
  • máslo, rum, moučkový cukr na finální potření a posypání

Postup:

Prosejeme mouku, uděláme důlek a rozdrolíme do něj droždí. Přidáme cukr a zalijeme částí ohřáté (vlažné) šlehačky. Necháme 15 minut přikryté odpočívat. 

Poté přidáme žloutky, sůl, zbylou smetanu a dáme hníst do robota. Po minutě přidáme změklé máslo a na vysokou rychlost hněteme v robotu asi 8 minut. Těsto by mělo být lesklé, pružné. 

Mezitím si nachystáme tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, cukry, žloutek. Pro lepší manipulaci si přendáme náplň do trezírovacího sáčku.

Troubu předehřejeme na 170 °C (horní/dolní ohřev). Těsto přeneseme na vál a rozválíme na placku (obdélník, čtverec). Rozkrájíme na čtverečky, naplníme tvarohovou náplní, poklademe rozinky a zamotáme. Klademe do máslem vymazaného plechu těsně vedle sebe.

Pečeme dozlatova. Ještě horké potřeme rozehřátým máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...