Pátek 7. srpna 2020, svátek má Lada
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. srpna 2020 Lada

VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

aktualizováno 
Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše na Jílovišti, tedy na vsi nedaleko Prahy, kde žije i Zdeněk Pohlreich. Může to fungovat?

Zdeňka Pohlreicha si do restaurace Pod lesem pozvali s pořadem Ano, šéfe! právě proto, že to podnikatelsky dost drhne. Jsou přesvědčeni, že v kuchyni rady nepotřebují, ale nemohou přijít na to, proč mají hostů pomálu. Pondělní díl primáckého pořadu byl tentokrát nezvykle o souboji dvou kuchařských eg.

Šéfkuchař Libor Krušinský není v kuchyni žádný nováček, ale respektovaný a zkušený šéfkuchař. Se Zdeňkem Pohlreichem se navíc znají i ze společné stáže v Paříži zhruba před deseti lety.

Fotogalerie

Nemají prý spolu problém, Krušinský je ovšem přesvědčen, že - alespoň co se omáček a dezertů týká - je lepší kuchař než Pohlreich. A ten mu to nevyvrací, nemá důvod ani potřebu. Nezpochybnitelné totiž je, že šéf umí svoje kuchařské umění lépe prodat.

Libor šéfoval například francouzské kuchyni Obecního domu v Praze či luxusní kuchyni Chateau Mcely a našlápnutý z těchto „lepších“ podniků se rozhodl, že předvede svoje špičkové kuchařské umění v Jílovišti u Prahy. Ve venkovském hostinci Pod Lesem, který se tu provozuje od roku 1840.

„Řekl si, já vám tady budu vařit tu kuchyni, kterou jsem dělal jinde, a vy si z toho tady sednete na prdel,“ je přesvědčen Pohlreich. „Musí to bejt ale vztáhnutý k tomu okolí, kde se to servíruje. Když lidi nutíte objednávat si něco, o čem nevědí, co to je, a neumějí to ani vyslovit, stydí se si vůbec něco objednat,“ snaží se přesvědčit nájemce restaurace, že by měli trochu ubrat z exkluzivity a víc se přizpůsobil českému venkovu. I oběma škrobeným číšníkům v bílých rukavičkách promluví do duše, aby tak netlačili na pilu.

Tentokrát pomáhali šéfovi i koně Zdeňky Pohlreichové

Liborovu aroganci se pokusí šéf srazit i za pomoci své ženy Zdeňky, která mladého kuchaře pozve ke koním. Ti dokážou odhalit skutečné nitro i těch nejsebevědomějších floutků, takže manželé Pohlreichovi doufají, že v tomto pomohou i Liborovi. A citlivá kobylka, na kterou se posadí, Liborovi opravdu přece jen trochu srazí hřebínek a objeví se v něm trocha pokory.

Hostinec Pod lesem je na Jílovišti v provozu už od roku 1840.

Hostinec Pod lesem je na Jílovišti v provozu už od roku 1840.

Libor Krušinský na kobylce Zdeňky Pohlreichové

Libor Krušinský na kobylce Zdeňky Pohlreichové.

A tu radu i prosbu v jednom šéf několikrát zopakoval. Dal si totiž tu práci, že obešel místní - tedy jejich i své sousedy, aby od nich vyzvěděl, proč do dříve oblíbené a „normální“ hospody Pod lesem přestali chodit. Ano, je sice dražší, to je vzhledem ke kvalitě kuchyně pochopitelné. Místním je ale nepříjemná hlavně okázalost či jídelní lístek ve francouzštině.

Ve finále je Libor Krušinský Pohlreichovi vděčný, samolepku se dvěma hvězdami přijme s poděkováním za cenné rady, ze svého konceptu však v hospodě odmítají couvnout. Otázka ovšem je, nakolik to byla jen póza během natáčení.

Když si totiž nalistujete aktuální jídelní lístek, je evidentní, že si tu šéfovy rady pravděpodobně vzali k srdci. Už na něm totiž zbylo jen pár názvů toho nejznámějšího z francouzské kuchyně, jinak je naprosto srozumitelný a jednoduchý, přesně jak jim Pohlreich radil.

Ceny jsou sice vyšší, ale přijatelné, jak se na venkovskou hospodu sluší. A je jedině dobrá zpráva, pokud se hospoda s dostupnou špičkovou gastronomií i díky kolegiálním radám Zdeňka Pohlreicha pěkně rozběhla.

Autor:
  • Nejčtenější

Když se elévovi vymkne skalka z rukou, po padesáti letech se nestačí divit

Soutěž Zahrada u domu rodičů pana Vladimíra původně plnila čistě hospodářské účely, jak tomu dřív u chalup nejen v severních...

Na místě zahrádkářské kolonie buduje mladá rodina zahradu jako nudli

Soutěž Proměnit opět v zahradu nudlovitý pozemek v místě bývalé zahrádkářské kolonie na okraji Brna, kde vyrostla čtvrť s...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

Být sám sobě mastičkářem není těžké, podle návodu to zvládnete

Mastička, kterou si člověk sám vyrobí, může být účinným bojovníkem proti bolesti, příjemným balzámem na duši, ale i...

Jsme posedlí česnekem a kmínem, říká kuchař Michal Hromas o české kuchyni

Premium Jako kuchař začínal v restauračním byznysu, pak ale půl roku strávil na poušti při natáčení filmu Tobruk. Tahle...

PORADNA: Čím vyčistit rámy plastových oken, aby se nepoškodily?

Bydlím na velmi frekventované ulici, takže si umíte představit, jak hodně se špiní nejen skla, ale i rámy oken. Nyní je...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Ověřeno: Vyrazte s dětmi do BRuNO family parku a zažijte spoustu dobrodružství
Ověřeno: Vyrazte s dětmi do BRuNO family parku a zažijte spoustu dobrodružství

Užíváte si léto na výletech? Pak pro vás máme tip, kde se děti opravdu vyřádí. Zamiřte do moravské metropole, a to do BRuNO family parku. Najdete...

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je tatínkem. Miminku dali s manželkou neobvyklé jméno

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi (40) a jeho ženě Lydii (37) se v úterý večer narodil syn. Novopečený tatínek se s...