Pátek 7. srpna 2020, svátek má Lada
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. srpna 2020 Lada

Brněnský Bronx si žádá solidní oběd do stovky, pochopil Pohlreich

aktualizováno 
Hospoda U Vlka, vedená ve stylu jídelny s obědy, to uprostřed specifické brněnské čtvrti nemá jednoduché. Žijí tu především Romové a jak Zdeněk Pohlreich v dalším díle Ano, šéfe! zjistí, těm plně vyhovuje jak vietnamské bistro, tak již zavedená jídelna. Oblíbená je i místní masna, kde mají snad všechno.

Pan Wolf provozuje restauraci U Vlka, která nabízí pouze obědy a kam musíte projít přes závoru a vrátnici do areálu jakési fabriky. A přesto by celkem pochopitelně rád přitáhl místní strávníky na oběd právě k sobě, navíc chce vařit zdravě a z čerstvých surovin. Skloubit toto všechno dohromady není jednoduché, takže si vyžádal pomoc šéfa.

Toho neurazí třeba sekaná s bramborovou kaší. Ale levná kolínka s vepřovými kostkami po cikánsku, která šéfovi neblaze připomenou vojnu, nebo smažená ryba s podivným zelným a zeleninovým salátem nejsou jídla, kvůli kterým by se vláčel přes závoru do fabrického areálu a ještě do prvního patra.

Fotogalerie

Kuchyně tedy šéfa moc nepřesvědčila, i když se mladý kuchař Robin podle svých slov opravdu snaží a vaření ho baví. K šéfově překvapení vytáhne ze šuplíku tradiční kuchařku ze Slovácka, kterou sepsala jeho babička Maruška.

„Musíte vařit pořádný domácí jídlo. S kecama o domácí kuchyni a o tom, jak tam nedáváte žádnej glutamát a málo soli, se vydrží jen do doby, než se odestele,“ nešetří Pohlreich majitele. Ale už má celkem jasný plán, jak pomoci, a vrhne se do práce.

Zajede za babičkou Maruškou, a ta je dokonce ochotná přijet na Cejl osobně a svými recepty ke změně jídelního lístku U Vlka přispět: třeba slováckými báleši, chlupatým knedlíky či koblížky s kousky jablek. Ale její i šéfova snaha tak nějak vyšumí do ztracena, jídelníček to nijak zvlášť nezmění. Následný zátěžový test s plnou hospodou strávníků tu jako příležitost neuměli využít.

Cejl je víceméně romská čtvrť, takže i Romové přišli restauraci vyzkoušet během...
U místních Romů Zdeněk Pohlreich ochutnal plněné zelné listy. A byl nadšen.
Plněné zelné listy šéfa nadchly.

U místních Romů Zdeněk Pohlreich ochutnal plněné zelné listy. A byl nadšen.

Ani místní Romy návštěva hospody U Vlka nepřesvědčí, jídlo jim tu prostě nezachutnalo. Tak pozvali Pohlreicha na oběd k sobě domů, na poctivé halušky a zelné listy plněné mletým masem a rýží. Byly připravené dobře a skvěle ochucené, takže šéf musel smeknout. Kdyby prý na této úrovni vařili U Vlka vařili, „Rómáci by mu tam chodili,“ myslí si hlava romské rodiny.

Snad má podnik šanci jako jídelna

Při pohledu do zákulisí není moc divu, že kuchyně nefunguje, jak by si majitel představoval. Ukáže se, že kuchař Robin je pod tlakem nejen proto, že údajně dostal příkaz šetřit na surovinách. Nemá ani slibovanou pracovní smlouvu, tak si chodí ještě přivydělávat jinam, což je dlouhodobě neúnosné.

Nejen šéfovi to nemůže nepřipomenout legendární díl Ano, šéfe! s brněnskou Bohémou, kde kvůli jednání majitelů poprvé odmítl pořad dotočit.

Podívejte se, jak Pohlreich natáčel v Bohémě (2011):

8. září 2011

„Tam jsem taky byl a neměl jsem ji,“ vypustí unaveně Robin. „Žádný, vole, Slovácko. Tohle je folklór,“ komentuje to šéf stroze a celkem s pochopením pro kuchaře, který se nemá jak bránit. Protože toto už v Brně zažil (více zde).

Brněnský Cejl má silnou novodobou historii

„Ta zdánlivá bezútěšnost místa spočívá v tom, že se tady několikrát během krátké doby vyměnilo obyvatelstvo,“ vysvětlil šéfovi během procházky historik Michal Konečný. Před válkou tu stály textilní fabriky židovských majitelů a z 11 tisíc židovských obyvatel byla většina deportována do vyhlazovacích táborů. Jejich byty obsadili Němci, pak sem komunisté v rámci společenských experimentů dosídlili Romy z východního Slovenska. Rodinné kořeny a pevný vztah k místu tu nikdo moc nemá.

Ale brněnský Cejl v aktuálním dílu Ano, šéfe! nemůže nezaujmout. Po procházce s průvodci, kteří znají místní poměry, šéf pochopil, že ti, co tu žijí, prostě nechtějí nic víc než solidní porci normálně chutnajícího jídla k obědu za dostupný peníz. O večerní nabídku jídla v restauraci tu nikdo nestojí.

Zda a jak se od loňského léta změnila kuchyně podniku U Vlka ve čtvrti označované jako brněnský Bronx, to vědí jen místní. Třeba Pohlreichova loňská mise přece jen jejímu jídelníčku alespoň v něčem pomohla.

Autor:
  • Nejčtenější

Když se elévovi vymkne skalka z rukou, po padesáti letech se nestačí divit

Soutěž Zahrada u domu rodičů pana Vladimíra původně plnila čistě hospodářské účely, jak tomu dřív u chalup nejen v severních...

Na místě zahrádkářské kolonie buduje mladá rodina zahradu jako nudli

Soutěž Proměnit opět v zahradu nudlovitý pozemek v místě bývalé zahrádkářské kolonie na okraji Brna, kde vyrostla čtvrť s...

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

  • Další z rubriky

PORADNA: Čím vyčistit rámy plastových oken, aby se nepoškodily?

Bydlím na velmi frekventované ulici, takže si umíte představit, jak hodně se špiní nejen skla, ale i rámy oken. Nyní je...

Dceři i synovi jsem gastronomii jako profesi zakázal, říká Jiří Babica

Premium Někdo ho miluje, jiný uvěřil jeho konkurentům, že je patlal. Jiří Babica má však za sebou ohromnou profesní minulost. A...

Být sám sobě mastičkářem není těžké, podle návodu to zvládnete

Mastička, kterou si člověk sám vyrobí, může být účinným bojovníkem proti bolesti, příjemným balzámem na duši, ale i...

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

„Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je tatínkem. Miminku dali s manželkou neobvyklé jméno

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi (40) a jeho ženě Lydii (37) se v úterý večer narodil syn. Novopečený tatínek se s...