Nikdy nekončící boj s potravinovými moly. Vyzkoušejte bobkový list

S potravinovými moly se zápolí těžko. I když uklidíte celou domácnost a vyklidíte skříňky s potravinami, stejně se za čas vrátí a boj může začít nanovo. Kde se moli berou, čím škodí a jak na ně můžete vyzrát?
Zavíječe moučného si klidně můžete přinést z obchodu.

Zavíječe moučného si klidně můžete přinést z obchodu. | foto: Profimedia.cz

Potravinový mol je v skutečnosti motýl zavíječ moučný (Ephestia kuehniella). Jde o běžného potravinového škůdce rozšířeného po celém světě. Páchá škody nejen v domácnosti, ale i v mlýnech nebo skladech potravin. 

Podstatné pro pochopení tajemství výskytu v domácnosti je uvědomit si, jak se množí. Samička totiž může naklást až 700 vajíček a vývoj jedné generace trvá asi 95 dní. Proto se vám někdy může zdát, že se doma objevují ve vlnách.

K životu jim stačí 18 stupňů Celsia, což bohatě splňuje teplota v běžném bytě. Objevují se různá růstová stádia. Larva je špinavě bílá s tmavší hlavou a před kuklením měří 12 mm. Motýli létají po celý rok kromě zimního období.

Larvy potravinových molů jste si domů nejpravděpodobněji přinesli z obchodu. Nejčastěji s moukou, rýží, strouhankou, cereáliemi a dalšími sypkými produkty. Nepohrdnou ani polévkami a dalšími instantními potravinami či kořením. Další cestu si najdou od sousedů, pokud bydlíme v bytovém domě. Dokážou prolétnout větracími šachtami a usadit se co nejblíž ke zdroji potravy.

Jak se bránit?

Rozhodně neuškodí provést generální úklid spíže. Pokud se počet molů neúměrně zvyšuje, vyplatí se zkontrolovat kus po kusu každý pytlík s moukou, rýží a čočkou. Pokud vidíte jen náznak „pavučinek“, nekompromisně sáček vyhoďte. 

Škůdci v domácnosti

Spíž vystěhujte, vyndejte police a vše vytřete octem. Kdekoliv mezi policemi mohou zbýt drobky nebo zbytky potravin, které larvám poskytnou zdroj potravy. Dejte si pozor i na pytle se žrádlem pro domácí mazlíčky.

V internetových diskuzích lidé radí i využití heřmánku a šalvěje, které údajně dokážou moly odpudit. Někteří diskutéři však oponují. Moly prý našli i v balení čajů těchto druhů. 

Mnohem efektivnější je použití sáčků s bobkovým listem. Ty stačí rozmístit všude tam, kde se skladují potraviny. Dalším tradičním prostředkem je chmel. Jeho šišky se rozhází po spíži a měly by moly vypudit. 

Existují rovněž speciální lepicí pásky proti potravinovým molům. Ty vydávají vůni, která láká samčí moly. Ti se pak na pásky přilepí a tím se přeruší reprodukční proces. V každém případě je základem provést generální úklid a na další prostředky spoléhat spíše pro případ „zapomenutých“ jedinců.

Jak bojujete s potravinovými moly vy? Podělte s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Vzácný lup i válečná kořist. Vševěd ví, kdo nás naučil pít kávu a jak pronikla do Česka

Premium

Taky ráno skoro nefungujete, dokud si nedáte kafe, a nejlépe dvě? Přitom tento „zlozvyk“ je poměrně novou záležitostí – do Evropy se káva dostala teprve v 17. století a k nám dokonce až na počátku...

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechat odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025

Od Lkavého čtvrtka k Zelenému. Jak vznikl omyl a jaké zvyky nás čekají

Některé možná znáte a poctivě se jimi řídíte, jiné jsou už skoro zapomenuté. Co takhle si je o letošních svátcích oprášit?

14. dubna 2025

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

13. dubna 2025