Na moly platí větrání, čistota a mráz. A také bylinky a nastrouhané mýdlo

aktualizováno 
Malí šatní motýlci dokážou ve skříni nadělat velké škody. Proto je třeba je zlikvidovat hned, jakmile jejich přítomnost objevíte. Na rozdíl od moučných molů nebývá s jejich likvidací takový problém.

Mol šatní (Tineola bisselliella) | foto: Profimedia.cz

Larvy šatního mola (více o molu šatním čtěte zde) se nejčastěji pouštějí do přírodních materiálů, jako je vlna, bavlna, kožešina nebo peří, a přitahuje je také pot a zbytky kůže. Daří se jim ve vlhku, ve tmě a při pokojové teplotě, zato klid k rozmnožování jim naruší především pravidelný úklid.

Přípravky do šatní skříně

Přípravky do šatní skříně

Závěsy proti molům

Závěsy proti molům

Nejdůležitější je vytvořit takové podmínky, aby se jim v bytě nelíbilo. Nenávidí pravidelné větrání, obzvlášť v zimních měsících, dále jim znepříjemníte život, když každý den odtáhnete žaluzie – denní světlo jim opravdu vadí. 

Vytírat a použít tablety

Jaká je nejúčinnější prevence? Do skříně ukládejte jen čisté a vyprané oblečení. Drahé oděvy, především vlněné obleky a kožichy, pečlivě uložte do igelitu a uzavřete.

Skříně často luxujte a vytírejte vlhkým hadříkem. Poté přicházejí ke slovu odpuzovače. Dříve používaný naftalín, který poměrně nepříjemně páchne, nahrazují chemické přípravky ve formě tablet nebo závěsů do skříně. 

Příjemně vonící domácí produkt vyrobíte tak, že do sáčku nasypete trochu nastrouhaného mýdla nebo pracího prášku.

Pomohou i bylinky

I jen jednou nošené oblečení nepatří do skříně mezi čisté věci, ale do koše s prádlem na vyprání. Zbytky šupin lidské kůže a pot vytvářejí příznivé podmínky pro vývoj molů.

Přírodní variantou jsou vonné pytlíčky se sušenými bylinami, které moly odpuzují – patří mezi ně například bazalka, rozmarýn, levandule či bobkový list, motýlkům nejde pod nos ani sušená pomerančová kůra a pronikavá vůně chmele.

Pokud venku mrzne, pověste oblečení na chvíli ven – škůdců se tak snadno zbavíte. A aby se k vám nenastěhovali znovu, dbejte na časté větrání.

Jak bojujete s moly vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Největší modelové kolejiště Království železnic je online na iDNES.tv

Míjející se vlaky

Království železnic je největší české modelové kolejiště, které simuluje tuzemský provoz vlaků. Stávající plocha...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto neoznačuje svoji restauraci...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

Znojemská, divoká svině v seně i jabkance: tak voní české regiony

Znojemská hovězí pečeně

Maso z divočáka pečené s voňavým senem nebo okurková omáčka známá už po staletí. České regiony nabízejí pozoruhodné...

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Najdete na iDNES.cz