VIDEO: Maloměšťáctví jako na talíři si Pohlreich užil v Poděbradech

aktualizováno 
Ve Francii byl jednou. Na čtyři dny na motorce v Paříži, kde se živil suchými bagetami a pil vodu z kašny. Přesto se pan Kotas rozhodl, že když už našetřili dvacet milionů, otevřou si s bratrem na poděbradské kolonádě francouzskou restauraci pro „lepší sortu“ lidí. A na otevření si pozvou Zdeňka Pohlreicha. Ať všichni vidí.

Jsou nasáklí maloměšťáctvím, za pořádné jídlo považují pouze prorostlé steaky a jsou věci, ve kterých mají naprosto jasno. Třeba v tom, že důchodci, pobývající v lázních na pojišťovnu, jsou ta nejhorší sorta hostů. Považte; ke stolu pro osm lidí si objednají jednu pizzu a rozdělí si ji mezi sebou na dílky!

Zdeňku Pohlreichovi jsou tyhle kastovací řeči a neúcta k hostům nepříjemné. „Můžu si to myslet. Ale před nikým cizím bych to nevyslovil,“ neodpustí si.

Fotogalerie

Postupně se v dalším díle premiérové podzimní řady Ano, šéfe! neukazují žádné staré dobré časy, jaké by asi podnikavý pan Kotas svojí restaurací určenou pro „lepší společnost“ chtěl vzkřísit. Naopak se tu odhaluje zapšklé myšlení lidí, kteří se tváří světácky, přestože pořád sedí doma.

Hogo fogo restaurace s pytlíky arašídů a mandlí na stole a na jídelním lístku rádoby francouzské restaurace kromě pizzy a hamburgerů ještě žvýkačky, zapalovač a sirky?

Musíte do světa, vidí jediné východisko šéf

„Kuchař, který necestuje, má život podstatně složitější a jednotvárnější. Musíte do světa,“ vidí Pohlreich jedinou šanci na změnu myšlení obou bratrů v návštěvě dobrých restaurací za hranicemi Česka. Stavět francouzskou restauraci tak, že dáte do názvu nějakého jídla nějaké francouzské město, je pro něj nepřijatelné.

Stejně jako kutilsky upravené klasické špagety carbonara (autentický recept na tyto špagety se slaninou a vejci od Emanuela Ridiho najdete zde), nebo červený koberec natažený k restauraci jako v Cannes, ovšem nasáklý podzimním vlhkem a pokrytý spadaným listím. „Hlava napomádovaná, nohy smrděj, to je vždycky tak,“ neodpustí si. Machrování postavené na luxusním interiéru a exotických názvech prostě nebere jako základ slušného podniku.

Tenhle díl, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer, je prostě celý bizarní. Včetně slavnostního otevření Grand Restaurantu Septime s kankánovými tanečnicemi a recitátorem vzpomínajícím na 17. listopad vás přenese do naprosto neuvěřitelného světa plného maloměšťáckého klanění se bohaté „honoraci“ a omezenosti v názorech a myšlení. Přitom je to škoda. Protože nakonec to vypadá, že pan Kotas vařit umí. A ne špatně.

Gastronomický zážitek

Dopřejte si lahodná jídla z ověřených restaurací. Vybírejte na Raketa.cz a zajděte si na pořádný burger, poctivou svíčkovou nebo na křupavou pizzu.

Autor:

Nejčtenější

Ze zahrady v satelitu vytvořila architektka venkovní obývák s bazénem

Pohled z domu na bazén časem milosrdně zacloní vysoká tráva ozdobnice. ...

Zahrada u rodinného domu by podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera měla rodině jednoznačně sloužit v podstatě...

KVÍZ: Víte, jestli může had mrkat, jak dlouho spí medvěd a co umí ťuhýk?

Tušíte například, čím je výjimečný ťuhýk obecný na snímku? Možná jste doteď ani...

Vstaňte od počítačů, mobilů, displejů a obrazovek. Venku čeká skutečný svět, nabízející tisíckrát víc zajímavostí. Ve...

Medvědí česnek je zdrojem síly. Jen ho trhejte rozumně s citem pro přírodu

Košík s "úlovkem česnekových" bylinek: vlevo vpředu česnek podivný, za ním...

Medvědí česnek je zásobárnou látek, které naše tělo po zimě uvítá. V kuchyni se hodí do pomazánek i na výrobu domácího...

Jedovaté ropuchy ohrožují Floridu. Sežerou a otráví, na co přijdou

Ropucha obrovská dorůstá až 30 centimetrů a váhy dvou kilogramů.

Tisíce jedovatých ropuch zaplavily město Palm Beach Gardens, které leží severně od Miami na Floridě. Město s 55 tisíci...

Pěstovat plodiny pro biopaliva na orné půdě je špatně, řekl expert v Rozstřelu

Zemědělství je orientováno hlavně na výkon, prohlásil přírodovědec Hruška

Pesticidy v pitné vodě či v potravinách se bohužel staly součástí našich životů. Jak stav krajiny ohrožuje...

Další z rubriky

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak...

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti,...

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

Děti jsou schopny pomalovat vajíčka i obyčejnými vodovkami a užijí si to.

V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě si barvení vajíček s...

Najdete na iDNES.cz