VIDEO: V Ukrajince myjící nádobí Pohlreich odhalil veganskou kuchařku

  0:23aktualizováno  0:23
„Kristýno, je to dobrý jako prase, víte?“ zahlaholí bodře Zdeněk Pohlreich, když ve veganském podniku ochutná plněné zelné listy od sympatické prošedivělé Ukrajinky, která v podniku myje nádobí. „Děkuji,“ uculuje se skromná dáma, kterou od škopku s nádobím odtrhlo až natáčení dalšího dílu Ano, šéfe!

Majitelem restaurace veganské restaurace Plevel je Vojtěch Jílek, mladý nadšenec hojně cestující po světě, kterému už od dětství záleželo na tom, co jí, a jak to vnímá jeho tělo. I díky tomu se mu zhruba před dvěma lety podařilo za podpory miliardáře Karla Janečka otevřít v pražských Vršovicích (reportáž o tomto pražském fenoménu zde) veganskou restauraci.

Fotogalerie

Svou svíčkovou ze sójového masa ani kachnou ze seitanu, tedy pšeničného lepku, ale pozvaného Zdeňka Pohlreicha neoslnil. I když ten si neodpustí poznámku, že horší je, když jako to sojové chutná skutečné maso.

Lze ale vůbec připravit veganské jídlo, které nadchne i totálního masožravce, jako je právě šéf? „Restaurace Plevel je z úplně jiného světa, pro jinou klientelu a s úplně jinou náladou. Myslel jsem, že už mě nemůže nic překvapit, ale tady jsem zíral,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na skupinu nadšenců, kteří si získali jeho sympatie urputností a opravdovostí, s jakou své jiné a mnohdy vysmívané cestě věří.

Tu pravou měli za zády

Mladé osazenstvo doplňovala Ukrajinka Kristýna, postarší paní myjící nádobí, která se před štábem rozpovídala o tom, jak na Ukrajině příliš nejedí maso ne proto, že by nebylo, ale kvůli víře. A zkušený šéfkuchař zavětřil potenciál.

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s Ukrajinkou Kristýnou. V Plevelu myla nádobí,...
Ukrajinka Kristýna připravuje plněné zelné listy. Tradiční bezmasé jídlo.
Kristýna, pomocnice na mytí nádobí, servíruje právě připravené plněné zelné...
Od šéfa získala Ukrajinka Kristýna za své umění v kuchyni  jednoznačně palec...

V kuchyni sice věděli, že Kristýnu jejich veganská kuchyně zajímá a ráda si listuje kuchařkami, ale nikdy je nenapadlo podívat se na to z druhé strany a zajímat se o to, co bezmasého vaří ona sama. Volnou ruku dostala až s Pohlreichovou návštěvou. A úžasně zazářila, jak je vidět v úvodním videu.

A nakolik našli společnou řeč i vegani z Plevele a Zdeněk Pohlreich? Šéf si jednoznačně odnesl jiný pohled na stravování i poznání nových surovin a jejich využití v kuchyni. Vegani zase díky jeho invenci i několika receptům bez masa zjistili, že i veganské jídlo lze ochutit tak, že si opravdu dáte do nosu.

I Zdeněk Pohlreich umí bezmasou kuchyni. A dokonce na grilu (více zde):

Možná si i vy spolu se šéfem můžete poopravit svůj názor na to, co vůbec znamená veganství, při sledování dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě. Každopádně je to inspirativní díl.

„Máte výhodu, že srovnání je minimální, a můžete si užívat pozici jednookého krále mezi slepými. Což se v příštích několika letech myslím dramaticky změní, a pokud ten koncept neuchopíte správným způsobem, tak vám nějaký bakelitový kachny nepomůžou,“ uzavřel Pohlreich narážkou na „kachní maso“ ze seitanu, když se na jaře při své kontrolní návštěvě do Plevelu vrátil.

Kulinářský zážitek

Máte rádi kvalitní jídlo a rádi ochutnáte něco nového? Co takhle lahodné sushi, šťavnatý steak, nebo zvěřinové speciality? Dle chuti si na Raketa.cz vybere opravdu každý, a ještě ušetří.

Autor:

Nejčtenější

Jak se vyhnout salmonele. Dejte pozor na křížovou kontaminaci

Mezi jednotlivými operacemi v kuchyni si myjte ruce.

Při práci s kuřecím masem nebo vejci by se podle kuchařů mělo automaticky pracovat tak, jako by se předpokládalo, že...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Omezte přikrmování a seberte síťky od lojových koulí, radí ornitologové

Kromě běžnějších sýkor, koňadry a modřinky, na krmítko létala také drobná a...

Více než čtrnáct tisíc lidí se o prvním lednovém víkendu přičinilo o to, aby ornitologové sesbírali co nejvíce dat o...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Hácha, Zikmund a voňavá ovečka. České známky se cení

Doba a režim: podle toho se vybíraly osobnosti na poštovní známky.

Od osobností kalibru cestovatelů Hanzelky a Zikmunda po kachnu se zelím či kostkový cukr. České poštovní známky mají...

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

Po zimě i větru nezanedbejte kontrolu střechy. Předejdete větším škodám

Zkontrolujte i oplechování všech průstupů střechy.

Letošní zima bohatá na srážky i změny teplot prověřila naše střechy. Majitelé rodinných domů, chat či chalup by tak...

Najdete na iDNES.cz