VIDEO: V Ukrajince myjící nádobí Pohlreich odhalil veganskou kuchařku

  0:23aktualizováno  0:23
„Kristýno, je to dobrý jako prase, víte?“ zahlaholí bodře Zdeněk Pohlreich, když ve veganském podniku ochutná plněné zelné listy od sympatické prošedivělé Ukrajinky, která v podniku myje nádobí. „Děkuji,“ uculuje se skromná dáma, kterou od škopku s nádobím odtrhlo až natáčení dalšího dílu Ano, šéfe!

Majitelem restaurace veganské restaurace Plevel je Vojtěch Jílek, mladý nadšenec hojně cestující po světě, kterému už od dětství záleželo na tom, co jí, a jak to vnímá jeho tělo. I díky tomu se mu zhruba před dvěma lety podařilo za podpory miliardáře Karla Janečka otevřít v pražských Vršovicích (reportáž o tomto pražském fenoménu zde) veganskou restauraci.

Fotogalerie

Svou svíčkovou ze sójového masa ani kachnou ze seitanu, tedy pšeničného lepku, ale pozvaného Zdeňka Pohlreicha neoslnil. I když ten si neodpustí poznámku, že horší je, když jako to sojové chutná skutečné maso.

Lze ale vůbec připravit veganské jídlo, které nadchne i totálního masožravce, jako je právě šéf? „Restaurace Plevel je z úplně jiného světa, pro jinou klientelu a s úplně jinou náladou. Myslel jsem, že už mě nemůže nic překvapit, ale tady jsem zíral,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na skupinu nadšenců, kteří si získali jeho sympatie urputností a opravdovostí, s jakou své jiné a mnohdy vysmívané cestě věří.

Tu pravou měli za zády

Mladé osazenstvo doplňovala Ukrajinka Kristýna, postarší paní myjící nádobí, která se před štábem rozpovídala o tom, jak na Ukrajině příliš nejedí maso ne proto, že by nebylo, ale kvůli víře. A zkušený šéfkuchař zavětřil potenciál.

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s Ukrajinkou Kristýnou. V Plevelu myla nádobí,...
Ukrajinka Kristýna připravuje plněné zelné listy. Tradiční bezmasé jídlo.
Kristýna, pomocnice na mytí nádobí, servíruje právě připravené plněné zelné...
Od šéfa získala Ukrajinka Kristýna za své umění v kuchyni  jednoznačně palec...

V kuchyni sice věděli, že Kristýnu jejich veganská kuchyně zajímá a ráda si listuje kuchařkami, ale nikdy je nenapadlo podívat se na to z druhé strany a zajímat se o to, co bezmasého vaří ona sama. Volnou ruku dostala až s Pohlreichovou návštěvou. A úžasně zazářila, jak je vidět v úvodním videu.

A nakolik našli společnou řeč i vegani z Plevele a Zdeněk Pohlreich? Šéf si jednoznačně odnesl jiný pohled na stravování i poznání nových surovin a jejich využití v kuchyni. Vegani zase díky jeho invenci i několika receptům bez masa zjistili, že i veganské jídlo lze ochutit tak, že si opravdu dáte do nosu.

I Zdeněk Pohlreich umí bezmasou kuchyni. A dokonce na grilu (více zde):

Možná si i vy spolu se šéfem můžete poopravit svůj názor na to, co vůbec znamená veganství, při sledování dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě. Každopádně je to inspirativní díl.

„Máte výhodu, že srovnání je minimální, a můžete si užívat pozici jednookého krále mezi slepými. Což se v příštích několika letech myslím dramaticky změní, a pokud ten koncept neuchopíte správným způsobem, tak vám nějaký bakelitový kachny nepomůžou,“ uzavřel Pohlreich narážkou na „kachní maso“ ze seitanu, když se na jaře při své kontrolní návštěvě do Plevelu vrátil.

Kulinářský zážitek

Máte rádi kvalitní jídlo a rádi ochutnáte něco nového? Co takhle lahodné sushi, šťavnatý steak, nebo zvěřinové speciality? Dle chuti si na Raketa.cz vybere opravdu každý, a ještě ušetří.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

V Česku se téměř polovina domácností točí kolem psa

Jemná psí masáž . I takové rozmazlování může být součástí služeb psího hotelu.

Česko je psí velmoc. Hafany už nepoužíváme jen k hlídání svého domu. Také s nimi tančíme, voláme jim taxík a posíláme...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz