VIDEO: Žehličky i kulmy na plyn. Takto se dřív žilo bez elektřiny

aktualizováno 
Původně sloužil ke svícení, postupně ale plyn pronikal i do dalších odvětví. Existovaly plynové žehličky, plynová kadeřítka vlasů, plynové pražičky kávy. I ledničky nebo pračky fungovaly díky plynu. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal si mohl některé staré přístroje v Plynárenském muzeu vyzkoušet.

„Zlatou érou využití plynu v domácnostech byla první republika. Po druhé světové válce začaly být plynové výrobky nahrazovány elektrickými spotřebiči, čili dnes už plynové žehličky, kadeřítka vlasů či ledničky neuvidíme,“ popsal Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea, které v Michli provozuje Pražská plynárenská.

Žehliček existovalo více typů. První z nich ohříval externí hořák, na kterém stály. Lidé mívali v domácnostech obvykle jeden hořák a dvě žehličky. „Hospodyňka žehlila do vychladnutí jedné, pak ji vyměnila za nahřátou. A tak pořád dokola,“ vzpomíná Žákovec.

Fotogalerie

Druhým typem byly žehličky s vnitřním spalováním, kdy plamen byl uvnitř. Ty se podle Žákovce používaly spíš v žehlírnách, v domácnostech ani tolik ne.

„Třetím typem byly tak zvané žehličky plné nebo americké. Ty byly velmi těžké, vážily několik kilogramů a používaly se zejména na saka a obleky,“ uvedl vedoucí muzea. „Když Milena Dvorská natáčela film Byl jednou jeden král, bydlela u Werichů ve vile. Pan Werich si potrpěl na dobře vyžehlené košile. A Dvorská v pamětech vzpomíná, že paní Werichová i nadále žehlila pouze plynovými žehličkami, jelikož výsledek byl lepší,“ dodal.

Ze zelené kávy černá

Za první republiky si lidé doma běžně pražili kávu. V obchodě koupili zelená zrna, ty nasypali do pražičky a tou otáčeli, zatímco ji zespodu ohříval plamen.

„Během pražení se kávová zrna karamelizovala, získávala se tak pravá chuť kávy. Pak bylo potřeba oddělat slupky a zbyla vám káva, kterou znáte, když si kupujete černou upraženou,“ vysvětlil Žákovec.

Větší opatrnost vyžadovala práce s plynovými kadeřítky. Ta totiž neměla žádný termostat, takže se mohlo stát, že si žena vlasy spálí. Existoval ale trik – přiložit novinový papír. Pokud zhnědl, bylo to nebezpečné, pokud zůstal bílý, vlasům by se nic stát nemělo.

Podvody s plynoměry

V muzeu mají i řadu historických plynoměrů. Ty tehdy fungovaly na mince. „Znát je můžete i ze scének s Mr. Beanem. Oproti klasickým odečtům plynu, kdy chodí odečítač, fungují na opačném principu. Plynoměr umožňoval odběr plynu až po vhození mince, to mělo zabránit v odběru neplatičům,“ popsal vedoucí muzea.

Od tohoto způsobu se ale začalo upouštět, jelikož pro pracovníka bylo vybrání většího množství peněz komplikované. Navíc lidé podváděli.

„Češi jsou národ vynalézavý, takže místo mincí tam vhazovali kusy ledu. Podvodník si vytvořil formu, v níž vytvářel ledovou minci stejného průměru jako byla klasická. Když přišel odečítač, tak tam sice byla natočena spotřeba plynu, ale krabička na mince byla prázdná a rezavá,“ uzavřel Jan Žákovec.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant...

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala...

Najdete na iDNES.cz