VIDEO: Žehličky i kulmy na plyn. Takto se dřív žilo bez elektřiny

aktualizováno 
Původně sloužil ke svícení, postupně ale plyn pronikal i do dalších odvětví. Existovaly plynové žehličky, plynová kadeřítka vlasů, plynové pražičky kávy. I ledničky nebo pračky fungovaly díky plynu. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal si mohl některé staré přístroje v Plynárenském muzeu vyzkoušet.

„Zlatou érou využití plynu v domácnostech byla první republika. Po druhé světové válce začaly být plynové výrobky nahrazovány elektrickými spotřebiči, čili dnes už plynové žehličky, kadeřítka vlasů či ledničky neuvidíme,“ popsal Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea, které v Michli provozuje Pražská plynárenská.

Žehliček existovalo více typů. První z nich ohříval externí hořák, na kterém stály. Lidé mívali v domácnostech obvykle jeden hořák a dvě žehličky. „Hospodyňka žehlila do vychladnutí jedné, pak ji vyměnila za nahřátou. A tak pořád dokola,“ vzpomíná Žákovec.

Fotogalerie

Druhým typem byly žehličky s vnitřním spalováním, kdy plamen byl uvnitř. Ty se podle Žákovce používaly spíš v žehlírnách, v domácnostech ani tolik ne.

„Třetím typem byly tak zvané žehličky plné nebo americké. Ty byly velmi těžké, vážily několik kilogramů a používaly se zejména na saka a obleky,“ uvedl vedoucí muzea. „Když Milena Dvorská natáčela film Byl jednou jeden král, bydlela u Werichů ve vile. Pan Werich si potrpěl na dobře vyžehlené košile. A Dvorská v pamětech vzpomíná, že paní Werichová i nadále žehlila pouze plynovými žehličkami, jelikož výsledek byl lepší,“ dodal.

Ze zelené kávy černá

Za první republiky si lidé doma běžně pražili kávu. V obchodě koupili zelená zrna, ty nasypali do pražičky a tou otáčeli, zatímco ji zespodu ohříval plamen.

„Během pražení se kávová zrna karamelizovala, získávala se tak pravá chuť kávy. Pak bylo potřeba oddělat slupky a zbyla vám káva, kterou znáte, když si kupujete černou upraženou,“ vysvětlil Žákovec.

Větší opatrnost vyžadovala práce s plynovými kadeřítky. Ta totiž neměla žádný termostat, takže se mohlo stát, že si žena vlasy spálí. Existoval ale trik – přiložit novinový papír. Pokud zhnědl, bylo to nebezpečné, pokud zůstal bílý, vlasům by se nic stát nemělo.

Podvody s plynoměry

V muzeu mají i řadu historických plynoměrů. Ty tehdy fungovaly na mince. „Znát je můžete i ze scének s Mr. Beanem. Oproti klasickým odečtům plynu, kdy chodí odečítač, fungují na opačném principu. Plynoměr umožňoval odběr plynu až po vhození mince, to mělo zabránit v odběru neplatičům,“ popsal vedoucí muzea.

Od tohoto způsobu se ale začalo upouštět, jelikož pro pracovníka bylo vybrání většího množství peněz komplikované. Navíc lidé podváděli.

„Češi jsou národ vynalézavý, takže místo mincí tam vhazovali kusy ledu. Podvodník si vytvořil formu, v níž vytvářel ledovou minci stejného průměru jako byla klasická. Když přišel odečítač, tak tam sice byla natočena spotřeba plynu, ale krabička na mince byla prázdná a rezavá,“ uzavřel Jan Žákovec.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší
České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?

Najdete na iDNES.cz