Čtvrtek 26. listopadu 2020, svátek má Artur
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 26. listopadu 2020 Artur

Čokoláda musí při zlomení křupnout, jinak to bude asi blaf

Chcete vědět, jak poznat kvalitní čokoládu? Zúčastněte se degustace. Pak možná zjistíte, že to, co běžně nakupujete v obchodech, by se často ani čokoládou nemělo nazývat.

Při degustaci je důležité využít všech smyslů | foto: Profimedia.cz

Zajímalo nás, jak poznat kvalitní čokoládu, proto se redakce HOBBY.cz jedné podobné degustace zúčastnila. Ochutnali jsme jedny z nejkvalitnějších evropských a světových čokolád. Výsledek byl podobný jako před rokem, kdy jsme ochutnávali různé druhy káv a absolvovali školení, jak je správně připravovat (viz předchozí článek).

Čokoláda Bonnat mléčná

Čokoláda Bonnat mléčná

Stejně jako tehdy jsme se dozvěděli, že tak často šálíme naše chuťové buňky a kupujeme podřadnou kvalitu, že už jsme skoro zapomněli, jak má čokoláda chutnat.

Degustace čokolády není ještě u nás tak obvyklá. Nabídka se ale stále rozšiřuje. Firmy, které je pořádají, se zaměřují převážně na čokolády zahraniční výroby. Na degustaci se například dozvíte, jak správně ochutnávat.

Zásady degustace

Degustace čokolád je v mnohém podobná ochutnávce vín. Je velmi důležité využít všech smyslů, které nám pomohou odlišit kvalitní čokoládu od masově produkované. Zde tedy několik zásad.

1) Prohlédnout

Nejprve ze všeho si čokoládu pečlivě prohlédneme. Podle odstínu hnědé poznáme, jestli je čokoláda hořká nebo mléčná. Může také obsahovat jednotlivé kousky přísad. Podle toho můžeme prvotně odhadnout druh přísady a nakonec i druh čokolády.

2) Sáhnout si

Čokoláda Rococo Arabic spices

Čokoláda Rococo arabské koření

Pokud vezmete čokoládu do ruky a ona se tak rychle nerozteče, je to čokoláda kvalitní. Ruce si sice nejspíš zašpiníte,ale nebude to tak hrozné. Doporučili bychom ji na pláž či v létě k bazénu jako svačinku. Nerozteče se tak rychle, ale když už rozteče, budete mít aspoň velmi kvalitní horkou čokoládu.

3) Poslechnout si

Ne, čokoláda opravdu nevydává žádné zvuky. Když se ji však snažíte rozlomit, udělá kvalitní čokoláda pořádnou ránu. Pokud čokoláda tak zvaně nelupne, není dobrá.

4) Přivonět

K tomu asi není co dodat. Dělá se to z velmi prostého důvodu. Chuťové buňky se musí připravit na záplavu kakaové sladkosti.

5) Ochutnat

Detail ceny čokolády Mechel Cluizel

Detail ceny čokolády Mechel Cluizel

Na této fázi je důležité nic neuspěchat. Čokoládu bychom měli nechat chvíli v ústech. Lidé, kteří čokoládu spolknou moc rychle, nevychutnají její opravdovou chuť. Zvláště u hořkých čokolád je typické, že si ji znechutíme právě rychlým spolknutím. Tím přijdeme o pravou chuť kakaového bobu a cítíme pouze nepříjemnou hořkost. Je to způsobeno chuťovými pohárky, které vnímají čtyři základní chutě. V tomto případě jenom jednu, hořkost, a to je špatně.

Fialová kráva za "dvacku" nebo exotika za stovku?

Na degustaci jsme ochutnali deset různých druhů čokolád. Ve většině případů šlo o hořké čokolády z rodinných čokoládoven z Evropy. V těchto čokoládovnách se za rok vyrobí možná tisíckrát méně výrobků než ve firmách dodávajících do běžných obchodů.

Tyto kvalitní čokolády jsou oceněné v mnoha mezinárodních soutěžích. Vyrábějí se podle zásad fair trade. Můžeme je jíst s různými netradičními příchutěmi, například soli, arabského koření či bazalky.

Jednu "vadu na kráse" však mají. Tyto čokolády jsou dost drahé. Průměrná cena takové kvality je kolem sta korun. Dáte jednou týdně tolik peněz za jednu tabulku čokolády, když můžete mít pět normálních?

Je libo jahodovou nebo mléčnou?

Z historie

Už Mayové v 7. století př. n. l. si užívali lahodný nápoj z čokolády. Tehdy byl však jen pro málo vyvolených. Přimíchávali chilli nebo pepř, tedy chutě, které jsme znovuobjevili v souvislosti s čokoládou před několika málo lety.

Aztékové si dokonce kakaových bobů tak vážili, že si z nich udělali po nějakou dobu platidlo. Za šestnáct bobů jste si koupili králíka a za sto otroka.

Do Evropy se čokoláda dostala prostřednictvím španělského mořeplavce a kolonizátora Hernána Cortése. Čokoládu přivezl do Španělska, aby ji zde mohla ochutnat nejvyšší smetánka. Dlouho si Španělé hlídali svůj hnědý poklad. Po nějaké době se však čokoláda rozšířila i do ostatních častí Evropy.

Čokolády se dělí na několik druhů podle toho jak chutnají a jaké přísady se do nich dávají. Mléčná čokoláda obsahuje sušené či kondenzované mléko.

U některých značek čokolád se vám může stát, že ho opravdu cítíte a to by zrovna záměr být neměl.

Někdo tvrdí, že bílá čokoláda není čokoláda a to je fakt. Do bílé čokolády se nepřidávají kakaové boby, ale kakaové máslo. Tato čokoláda ale má i jednu velmi dobrou vlastnost. Je vhodná pro alergiky, protože neobsahuje kakaový prášek, častý alergen.

Důležitý je také rozdíl mezi čokoládou s přísadami a ochucenou. Kdo má rád čokoládu, kde si může kousnout do kůry z pomeranče nebo vylomit zub na kousku karamelu, volí čokoládu s přísadami.

Kdo naopak chce jen cítit aroma vanilky, aniž by do ní kousal, je fanouškem čokolády ochucené.

Jen před pár lety vznikl trend nazvaný "bio". Všichni chtějí být bio, a proto i některé čokolády se chlubí biovýrobou. Ovšem u těch nejkvalitnějších čokolád se tím nikdo viditelně nepředvádí. Automaticky je vše bio. Existují ještě fair tradové čokolády, což je podle Martina Richtera ze serveru Čokoláda.cz pochoutka vyrobená v zemích 3. světa na základě principů férového obchodování.

Jaké čokoládě dáváte přednost?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 10. října 2011. Anketa je uzavřena.

Dám si radši jen jednou za čas, ale kvalitní 1788
Radši více obyčejné 564
Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Není ořech jako ořech. Ochutnejte všechny a naučte se s nimi v kuchyni

Vlašské, lískové, kešu, makadamové, pekanové, pistácie... Ořechů je celá řada a ve sladké kuchyni mají nezastupitelné...

Stavba nemusí v zimě utichnout. Jen to chce lépe plánovat

Snad každý stavebník se snaží stihnout hrubou stavbu před zimou. Mnoho prací se totiž při nižších teplotách nedá dělat....

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Houby, jelita, švestky... Vakuujeme i na dovolenou, říká šéfkuchař La Verandy

Premium Vyplatí se pořídit si domů vakuovačku? Tedy přístroj sloužící k uchování potravin a surovin? Jakou zkušenost s ní má...

SOUTĚŽ: Vyhrajte a zachumlejte se do beránkové soupravy od decoDoma!
SOUTĚŽ: Vyhrajte a zachumlejte se do beránkové soupravy od decoDoma!

Mrazivých večerů přibývá a s nimi i touha zachumlat se do něčeho hřejivého. Souprava NOEL vám toto splní a navíc je v opravdu rozkošném zimním...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....