Jak dva kluci z kuchyně rozjeli továrnu na čokoládu ze surových bobů

aktualizováno 
První čokoládovna v Čechách, kde přeměňují hrubé surové kakaové boby v hladkou lesklou tabulku poctivé čokolády, vznikla díky setkání dvou mladých kuchařů v kuchyni jedné restaurace. Oba chtěli vydělávat na sebe a rozhodli se obchodovat s výběrovou čokoládou. Dnes ji i sami vyrábějí.

Většina čokoládoven i mistrů čokolatiérů kupuje čokoládové pecky z továren ve Švýcarsku, Belgii či Itálii. Ty roztaví, smíchají a různými příchutěmi a nechají ztuhnout v příslušném tvaru.

Lukáš Koudelka a Jiří Stejskal z malé čokoládovny Jordi´s chtěli jít od začátku jinou cestou. Vytvářet čokoládu přímo ze surových kakaových bobů a od samého začátku tak ovlivnit její výslednou chuť.

Z kuchyně do krámku s čokoládou. A jeho přeměna

Seznámili se v restauraci, kde oba vařili. „Chtěli jsme vydělávat jen na sebe a napadlo nás prodávat výběrovou čokoládu. Jednou Jiří přišel s tím, že za poslední výplatu pronajal obchod, a tak jsme začali,“ vzpomíná Lukáš na dobu před čtyřmi lety, kdy do Hradce Králové vozili zajímavé čokolády malých rodinných značek, které tu nikdo neznal.

Jak se rodí poctivá čokoláda

Asi po roce je napadlo čokoládu přímo vyrábět. Další rok zkoumali postupy a receptury, pak si pronajali horní patro nad obchodem v postranní uličce u hlavního náměstí, a tak vznikla první čokoládovna svého druhu v Čechách a první čokoládovna v historickém centru města.

Prostory jsou sice stísněné, ale pro převážně ruční výrobu stačí. Letos se oba společníci s výrobou přestěhují do Třebechovic pod Orebem, protože by rádi rozšířili produkci čokoládových pralinek a dalších cukrářských dobrot. A na to dvě malé místnosti plné strojů skutečně nestačí.

Od surového kakaového bobu po hladkou tabulku čokolády

Kakaové boby se získávají z plodu kakaovníku, který se hned na plantáží rozsekne, dužina se vyjme a nechá fermentovat. Po vysušení se boby zabalí do jutových pytlů po 50 až 65 kg. V Jordi´s je kupují přímo z malých plantáží v Kostarice, Venezuele a na Madagaskaru.

Při pohledu na dokonalý tvar jednotlivých tabulek se nechce věřit, že jsou...

Při pohledu na dokonalý tvar jednotlivých tabulek se nechce věřit, že jsou výsledkem ruční výroby. Tmavá čokoláda se v mlýnku mele s cukrem, mléčná ještě se sušeným kravským, kozím či ovčím mlékem. Do čokolády totiž smí přijít pouze suché přísady.

„Nejprve boby ručně přebíráme, zbavujeme je nečistot a sušíme v horkovzdušné troubě. Lze je jíst již surové, ale pražením se více projeví jejich chuť a vůně a zbaví se přebytečné vody,“ popisuje postup Lukáš.

Po zchladnutí se boby odslupkují a třikrát drtí. Poté se 24 až 48 hodin melou v kamenných mlýncích - jeden mlýnek přitom semele 8 kilogramů bobů - kde z nich vzniká tekutá čokoláda.  „Boby obsahují přes 50 % tuku, který se lisováním uvolňuje,“ vysvětluje Jiří.

Tekutá čokoláda je teplá a musí zchladnout na teplotu těla v přístroji podobném čokoládové fontáně. Protékáním na vzduchu se pomalu chladí a mění svoji krystalickou mřížku. Pak se rozlije do forem, ochutí, zchladí v lednici, vyklepne a zabalí do papírových obalů s obrázky, které Lukáš s Jiřím sami navrhují.

Další fotografie i reportáže najdete v aktuálním čísle měsíčníku Krásný venkov.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Další z rubriky

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant...

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala...

Najdete na iDNES.cz