Sobota 15. května 2021, svátek má Žofie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 15. května 2021 Žofie

Zatočme s kávovou břečkou, kterou doma pijeme. Jak na lepší kávu

V běžném obchodě koupíte unifikovanou kávu, o které nevíte nic. Ani zemi původu, pomletá může být týdny stará a postrádající všechny charakteristické vůně. Čím je levnější, tím v ní bude více laciné a hořké robusty.

Dobře našlehané mléko musí mít hustou konzistenci bez bublin | foto: Doubleshot.cz

Nadnárodní výrobci kávy plní regály samoobsluh směsmi kávy, o které se nedozvíme nic bližšího, než že "naši největší odborníci pro vás vybírali nejlepší kávu po celém světě". Ani slovo o odrůdě, poměru druhů káv ve směsi, způsobu pražení.

Přesto se v poslední době objevilo několik malých pražíren kávy, jež by rády nabídly alternativu pro milovníky kávy, kteří chtějí něco víc než sáhnout do regálu a vložit do košíku to nejlevnější. Většinou je provozují nadšenci, kteří cestují po "kávovém" světě a osobně vybírají zajímavé odrůdy a studují optimální technologické metody pražení. Mezi nejznámější patří Mama Coffe, Primocoffee či Longberry.

"Projeli jsme celou Jižní a Střední Ameriku, dívali se, jak se káva pěstuje, navazovali kontakty s majiteli plantáží. Takže kávu teď nakupujeme přímo od farmářů. Jsou to malí pěstitelé, kupujeme vlastně celou jejich úrodu," říká Jaroslav Tuček alias Jarda Barista, jeden z dvojice Jardů. Ten druhý se jmenuje Jarda Pražič (Jaroslav Hrstka) a společně provozují malou pražírnu kávy Doubleshot.

Podnik je to maličký, ale zapadá do konceptu alternativních firmiček, které chtějí víc než vyrábět objem. Jardové nabízejí speciální druhy kávy a rádi by "způsobovali" osvětu mezi milovníky kávy. "Jen málokdo u nás kávě rozumí, existuje mnoho fám o tom, jak má vlastně káva chutnat. Třeba vinaři jsou v osvětě daleko dál," říká Jarda Barista.

Jak se tedy vyznat v kávové problematice? Existuje několik pověr o kávě, každá z nich stojí za pozornost.

Udělejte si degustaci

Dávku kávy zalijte vodou horkou asi 95 °C

Dávku kávy zalijte vodou horkou asi 95 °C

Nejdříve hodnoťte nosem

Nejdříve hodnoťte nosem

Ve druhé fázi seberte škraloup

Ve druhé fázi seberte škraloup

Při ochutnávání nabírejte jen malé množství, pak vyplivněte do kelímku

Při ochutnávání nabírejte jen malé množství, pak vyplivněte do kelímku

Vyberte několik druhů kávy, které běžně konzumujete. Do šálku nasypejte asi 12 g kávy a zalijte vodou horkou asi 95 °C. Kávu nechte v šálku asi čtyři minuty. Pak začněte očichávat.

Starou žluklou kávu poznáte okamžitě: "voní" jako týden nevysypaný popelník.

Podezřele levná káva s vysokým obsahem robusty voní po dřevěném uhlí, má ale silné "tělo", je velmi hořká, voní jako typická "standard za dvanáct".

Poté seberte horní vrstvu sedliny a začněte po malých doušcích ochutnávat, kávu vyplivněte ven a zapijte čistou vodou.

Zkoušku neuspěchávejte, klidně si šálky ochutnejte i po několika hodinách: kvalitní káva sice nebude mít už tak intenzivní vůni, chuť se ale naopak zintenzivní.

1. Káva je hořká

Tato pověra vychází hned z několika nedorozumění. Správně připravená káva v sobě nemá nepříjemnou hořkost - naopak je přirozeně harmonická a nasládlá. Káva je ve své podstatě ovocem a tak by také měla chutnat, tedy sladce. Abyste si ji vychutnali, určitě ji nemusíte sladit a zalévat mlékem.

Opravdu nepříjemně hořká je často tehdy, když ve směsi zrn převládá odrůda kávy robusta. Ta je podstatně levnější - snadněji se produkuje a na kávovém trhu je jí přebytek. V chuti je ale nepříjemně hořká a svíravá.

Za hořkou kávu také často může příliš silné (tmavé) pražení, které má maskovat ostatní chuťové vady. Hořká káva je někdy i výsledkem nesprávné přípravy - když se káva louhuje příliš dlouho nebo když je namletá příliš najemno.

2. Instantní káva je vyrobena z kvalitní kávy

V první řadě je potřeba si uvědomit, co to vlastně instantní káva je. Představte si, že si uvaříte kávu, hrnek s nápojem pak vysušíte a to černé, co vám zůstane na dně, seškrábnete někam stranou. Po opětovném zalití těchto zbytků máte "instantní kávu”.

Instantní káva se vyrábí z podřadných druhů kávy a z nekvalitních zbytků (obvykle nezralých třešní), které zbudou při produkci kávy vyšší jakosti. Procesy, které se při její výrobě používají, v kávě "zabijí" veškerou příjemnou chuť a aroma. To, co dostáváte v sáčku nebo v dóze v obchodě, je v podstatě jen usušený prášek z již jednou připravené kávy.

3. "Piccolo" a "normální preso"

Piccolo v italštině znamená malý nebo mladík. Piccolo tady jakoby označuje menší variantu espressa, přitom skutečná velikost je pouze jedna a činí něco okolo 30 ml nápoje v malém šálku.

Na druhé straně "normální preso", které Češi tak milují a které mívá někdy i ke 100 ml, s normálním espressem nemá nic společného. Má téměř třikrát větší objem než správná míra, je řídké a při tak velkém objemu se při průtoku kávovarem do kávy extrahují hořké a svíravé třísloviny, které jsou v chuti nepříjemné.

Pokud máte rádi kávu ve větším objemu a ne tak silnou, dejte raději přednost opomíjené kávě překapávané, kávě filtrované nebo kávě zalévané. Výbornou kávu můžete dostat z french-pressu nebo z jednoduchého překapávače s papírovým filtrem. Pokud použijete špičkovou kávu, která je čerstvě upražená i namletá, nic se jí nevyrovná.

4. Espresso obsahuje hodně kofeinu

Bohatá pěna na šálku kávy

Bohatá pěna na šálku kávy

Ve skutečnosti to není úplně pravda. Správně připravené espresso obsahuje na jeden šálek nápoje méně kofeinu. Za vysoký obsah kofeinu v kávě je zodpovědná odrůda kávy robusta a způsob přípravy. Čím déle se káva louhuje, tím víc kofeinu do nápoje přejde. Ale pozor, s dlouhým louhováním do kávy přechází i třísloviny, které jsou zodpovědné za opravdu nepříjemné vjemy hořkosti a svíravosti na jazyku.

5. Mléčná pěna se skořicí patří na cappuccino

Mor českých kaváren - připálená pěna na cappuccinu s velkými bublinami zasypaná skořicí nebo kakaem. Skořice nemá na pěně co dělat. Jen maskuje původní chuť mléka a kávy. Pokud nějakou funkci má, tak jedině tu, že zakrývá pachuť nesprávně připraveného nápoje.

Našlehané mléko

Pokud vám barista připraví správné cappuccino, měla by mléčná pěna připomínat v konzistenci hustý "primalex". Měla by být vláčná, sametově jemná a bez viditelných bublin. V chuti by potom měla být krásně nasládlá a bez varné přichuti, kterou mléko získává, pokud se spálí a přesáhne teplotu 85 stupňů Celsia (bude připomínat chuť rozmíchaného a ohřátého sušeného mléka). Zdaleka se vyhněte kavárnám, ve kterých nedbají na hygienu a mléko v mléčných nápojích zapáchá.

6. Namletá káva vydrží čerstvá několik dní

Za chuť a krásnou vůni kávy jsou zodpovědné aromatické oleje, které jsou v zrnkách kávy obsaženy. Na světle, v teple a na vzduchu mohou rychle žluknout, stejně jako třeba máslo. Namletá káva ztrácí aroma řádově během desítek minut, po několika hodinách je pak původní aroma úplně pryč. Proces žluknutí v namleté kávě začíná v řádech několika hodin, kdy kávu necháte vystavenou světlu a vzduchu.

Mlýnek je pro dobrou kávu možná ještě důležitější než kávovar

Mlýnek je pro dobrou kávu možná ještě důležitější než kávovar

Kávu na doma vždy kupujte nemletou. Skladujte ji v temnu a v dobře uzavřené nádobě, kterou udržujte v čistotě. Kávu si vždy namelte těsně před samotnou přípravou. Obyčejný ruční mlýnek vám udělá tisíckrát lepší službu než dóza nebo pytlík sebelepší značkové kávy, kterou koupíte už namletou. Káva po upražení vydrží ideálně čerstvá 3-4 týdny. Vždy si kupujte pouze takové množství kávy, které spotřebujete v tomto intervalu.

Se žluknutím kávy musí počítat i všechny kavárny, protože aromatické oleje z kávy ulpívají na veškerém vybavení, které přijde s kávou do styku. Zásobník kávy, mlýnek, kávovar - to všechno by měla každá kavárna čistit denně. Pokud to tak nedělají, odporná pachuť žluklé kávy přechází do všech nápojů, jež kavárna produkuje.

7. Nejlepší namletí kávy na doma je na prach

Pokud si připravujete kávu doma, zalévanou, překapávanou nebo filtrovanou, káva namletá na prach vám dá ve výsledku nechutný nápoj, v němž převládá nepříjemná hořkost a svíravost (písčité tělo a drsná dochuť). Na domácí přípravu kávy je vhodnější hruběji namletá káva, která hrubostí připomíná mořský písek.

8. Pro mletí kávy stačí elektrický čepelkový mlýnek

Pozor na matné zásobníky

V obchodě s kávou se dívejte na stav zásobníků s kávou. Pokud jsou matné, je pravděpodobné, že je káva stará, nejde na odbyt a personál se nestará o hygienu. Káva časem žlukne a vylučuje tuk. I když se do zásobníku nasype čerstvá káva, zničí se tak její chuť.

Totéž platí i při návštěvě kavárny. Personál často nedbá na hygienu násypky mlýnku.

Čepelkové mlýnky, jež kávu rozsekají pomocí krátkých čepelí, jsou největší zlo, které kávě můžete udělat. Takové mlýnky melou kávu nerovnoměrně, nemůžete si nastavit hrubost mletí a při mletí kávu přehřívají. Přehřátá káva ztratí většinu cenného aroma již při mletí, do samotného šálku potom mnoho nezbude.

Nejlepší službu na doma vám udělají obyčejné ruční mlýnky, které v sobě mají kónické mlecí kameny. Káva se nepřehřívá, mele se dostatečně rovnoměrně a jednoduchým nastavením kamenů si můžete upravit hrubost mletí podle zamýšleného způsobu přípravy. Alternativou jsou elektrické mlýnky s mlecími kameny, které vyjdou o trochu dráž, ale zase vám udělají stejnou službu bez námahy.

9. Český turek je osvědčená metoda přípravy

"Turek", kterého zalijete vařící vodou na předem namletou kávu (na prach) a kterého necháte v šálku louhovat i s lógrem, dokud jej nevypijete, nemá s dobrou kávou nic společného. Příliš jemně namletá káva způsobí to, že se do nápoje vylouhují i nepříjemné chuťové složky. Předem namletá káva zase nedodá kávě žádné příjemné aroma. Dlouhé louhování společně s lógrem nedělá kávě také dobře. Už po třech až čtyřech minutách se začnou do kávy z lógru extrahovat nepříjemné třísloviny.

10. Na přípravu dobré kávy doma potřebujete drahý espresso kávovar

Velmi rozšířený mýtus, na kterém si mastí kapsu všichni výrobci domácích kávovarů. Přípravu espressa přenechte profesionálům v kavárnách. Při nákupu domácího kávovaru vám už nikdo neřekne, že pro optimální výsledky musíte vynaložit do přípravy značné úsilí. Kávovar musíte udržovat v čistotě, musíte jej umět správně nastavit a ke kávovaru musíte mít kvalitní elektrický mlýnek s nastavitelnou hrubostí.

Pro domácí přípravu vám často postačí jednoduché vybavení pro filtrovanou nebo zalévanou kávu a kvalitní ruční mlýnek s mlecími kameny. Základ totiž vychází z toho, že použijete kvalitní, tedy čerstvě praženou zrnkovou kávu, kterou si namelete vždy těsně před přípravou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jak na pěstování rajčat? Vyzkoušejte triky z našeho manuálu

Premium Rajčata tvoří spolu s paprikami a okurkami nejoblíbenější trio naší plodové zeleniny. A právě u rajčat na chuti a vůni...

Pohlreich nadskakoval nedočkavostí, když mu gril sebrala Iveta Fabešová

Zdeněk Pohlreich rád vaří a griluje. Ovšem když mu jeho oblíbenou hračku sebere jeho souputnice pořadem Rozpal to,...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Vítězný snímek Czech Nature Photo, kosáci Igora Mikuly, vznikl na toaletě

Oceněné fotografie pátého ročníku prestižní soutěže vyhlásila porota prostřednictvím online přenosu na sociálních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

A teď budu kadeřník! Jiří Babica jako youtuber narazil na zlatou žílu

Premium Před rokem si na internetu založil Babicovu televizi. Uvedl ji prohlášením: „Tohle je moje televize. A nikdo mi do ní...

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Revmatoidní artritida může zkrátit život až o 15 let, varuje imunoložka

Premium Morové rány, pandemie tuberkulózy či cholery jako příčiny smrti medicína už takřka pohřbila. Nebezpečí ale číhá i u...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

  • Další z rubriky

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Domácí italské těstoviny nejsou žádné čáry. Zvládnete je během půl hodinky

Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k...

První zásada při grilování kuřecího masa: po řezu musí vytékat čirá šťáva

Příprava grilovaných jídel má svá specifika. Zvláště jde-li o kuřecí maso. To musí být dostatečně propečené, ale...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohuš Matuš se oženil v Krtkově světě. Vzal si o 30 let mladší Lucii

Bohuš Matuš (47) a Lucie Palkaninová (18) jsou manželé. Vzali se ve středu odpoledne v rodinném parku Krtkův svět v...

Televize NBC odmítá vysílat Zlaté glóby, Cruise kvůli porotě vrací trofeje

Americká televize NBC nebude příští rok vysílat slavnostní předávání Zlatých glóbů. Rozhodla se tak po vlně...

Zatím jsem spíš studentka než modelka, říká šestnáctiletá dcera Kubelkové

Ivu Kubelkovou (44) si všichni pamatují první vicemiss roku 1996 a několikanásobnou vítězku ankety o nejkrásnější...

Právníci Applu se snaží dokázat, že Epic Store prodává porno

Během soudního sporu mezi společnostmi Epic a Apple přišla řeč i na obchod s nezávislými hrami Itch.io, jehož klienta...

Twitch se stává Pornhubem pro děti, zaplavily ho streamerky v bikinách

Streamovací služba Twitch má poměrně přísná pravidla pro zobrazování sexuálního obsahu, některé uživatelky v nich však...