Zatočme s kávovou břečkou, kterou doma pijeme. Jak na lepší kávu

V běžném obchodě koupíte unifikovanou kávu, o které nevíte nic. Ani zemi původu, pomletá může být týdny stará a postrádající všechny charakteristické vůně. Čím je levnější, tím v ní bude více laciné a hořké robusty.

Dobře našlehané mléko musí mít hustou konzistenci bez bublin | foto: Doubleshot.cz

Nadnárodní výrobci kávy plní regály samoobsluh směsmi kávy, o které se nedozvíme nic bližšího, než že "naši největší odborníci pro vás vybírali nejlepší kávu po celém světě". Ani slovo o odrůdě, poměru druhů káv ve směsi, způsobu pražení.

Přesto se v poslední době objevilo několik malých pražíren kávy, jež by rády nabídly alternativu pro milovníky kávy, kteří chtějí něco víc než sáhnout do regálu a vložit do košíku to nejlevnější. Většinou je provozují nadšenci, kteří cestují po "kávovém" světě a osobně vybírají zajímavé odrůdy a studují optimální technologické metody pražení. Mezi nejznámější patří Mama Coffe, Primocoffee či Longberry.

"Projeli jsme celou Jižní a Střední Ameriku, dívali se, jak se káva pěstuje, navazovali kontakty s majiteli plantáží. Takže kávu teď nakupujeme přímo od farmářů. Jsou to malí pěstitelé, kupujeme vlastně celou jejich úrodu," říká Jaroslav Tuček alias Jarda Barista, jeden z dvojice Jardů. Ten druhý se jmenuje Jarda Pražič (Jaroslav Hrstka) a společně provozují malou pražírnu kávy Doubleshot.

Podnik je to maličký, ale zapadá do konceptu alternativních firmiček, které chtějí víc než vyrábět objem. Jardové nabízejí speciální druhy kávy a rádi by "způsobovali" osvětu mezi milovníky kávy. "Jen málokdo u nás kávě rozumí, existuje mnoho fám o tom, jak má vlastně káva chutnat. Třeba vinaři jsou v osvětě daleko dál," říká Jarda Barista.

Jak se tedy vyznat v kávové problematice? Existuje několik pověr o kávě, každá z nich stojí za pozornost.

Udělejte si degustaci

Dávku kávy zalijte vodou horkou asi 95 °C

Dávku kávy zalijte vodou horkou asi 95 °C

Nejdříve hodnoťte nosem

Nejdříve hodnoťte nosem

Ve druhé fázi seberte škraloup

Ve druhé fázi seberte škraloup

Při ochutnávání nabírejte jen malé množství, pak vyplivněte do kelímku

Při ochutnávání nabírejte jen malé množství, pak vyplivněte do kelímku

Vyberte několik druhů kávy, které běžně konzumujete. Do šálku nasypejte asi 12 g kávy a zalijte vodou horkou asi 95 °C. Kávu nechte v šálku asi čtyři minuty. Pak začněte očichávat.

Starou žluklou kávu poznáte okamžitě: "voní" jako týden nevysypaný popelník.

Podezřele levná káva s vysokým obsahem robusty voní po dřevěném uhlí, má ale silné "tělo", je velmi hořká, voní jako typická "standard za dvanáct".

Poté seberte horní vrstvu sedliny a začněte po malých doušcích ochutnávat, kávu vyplivněte ven a zapijte čistou vodou.

Zkoušku neuspěchávejte, klidně si šálky ochutnejte i po několika hodinách: kvalitní káva sice nebude mít už tak intenzivní vůni, chuť se ale naopak zintenzivní.

1. Káva je hořká

Tato pověra vychází hned z několika nedorozumění. Správně připravená káva v sobě nemá nepříjemnou hořkost - naopak je přirozeně harmonická a nasládlá. Káva je ve své podstatě ovocem a tak by také měla chutnat, tedy sladce. Abyste si ji vychutnali, určitě ji nemusíte sladit a zalévat mlékem.

Opravdu nepříjemně hořká je často tehdy, když ve směsi zrn převládá odrůda kávy robusta. Ta je podstatně levnější - snadněji se produkuje a na kávovém trhu je jí přebytek. V chuti je ale nepříjemně hořká a svíravá.

Za hořkou kávu také často může příliš silné (tmavé) pražení, které má maskovat ostatní chuťové vady. Hořká káva je někdy i výsledkem nesprávné přípravy - když se káva louhuje příliš dlouho nebo když je namletá příliš najemno.

2. Instantní káva je vyrobena z kvalitní kávy

V první řadě je potřeba si uvědomit, co to vlastně instantní káva je. Představte si, že si uvaříte kávu, hrnek s nápojem pak vysušíte a to černé, co vám zůstane na dně, seškrábnete někam stranou. Po opětovném zalití těchto zbytků máte "instantní kávu”.

Instantní káva se vyrábí z podřadných druhů kávy a z nekvalitních zbytků (obvykle nezralých třešní), které zbudou při produkci kávy vyšší jakosti. Procesy, které se při její výrobě používají, v kávě "zabijí" veškerou příjemnou chuť a aroma. To, co dostáváte v sáčku nebo v dóze v obchodě, je v podstatě jen usušený prášek z již jednou připravené kávy.

3. "Piccolo" a "normální preso"

Piccolo v italštině znamená malý nebo mladík. Piccolo tady jakoby označuje menší variantu espressa, přitom skutečná velikost je pouze jedna a činí něco okolo 30 ml nápoje v malém šálku.

Na druhé straně "normální preso", které Češi tak milují a které mívá někdy i ke 100 ml, s normálním espressem nemá nic společného. Má téměř třikrát větší objem než správná míra, je řídké a při tak velkém objemu se při průtoku kávovarem do kávy extrahují hořké a svíravé třísloviny, které jsou v chuti nepříjemné.

Pokud máte rádi kávu ve větším objemu a ne tak silnou, dejte raději přednost opomíjené kávě překapávané, kávě filtrované nebo kávě zalévané. Výbornou kávu můžete dostat z french-pressu nebo z jednoduchého překapávače s papírovým filtrem. Pokud použijete špičkovou kávu, která je čerstvě upražená i namletá, nic se jí nevyrovná.

4. Espresso obsahuje hodně kofeinu

Bohatá pěna na šálku kávy

Bohatá pěna na šálku kávy

Ve skutečnosti to není úplně pravda. Správně připravené espresso obsahuje na jeden šálek nápoje méně kofeinu. Za vysoký obsah kofeinu v kávě je zodpovědná odrůda kávy robusta a způsob přípravy. Čím déle se káva louhuje, tím víc kofeinu do nápoje přejde. Ale pozor, s dlouhým louhováním do kávy přechází i třísloviny, které jsou zodpovědné za opravdu nepříjemné vjemy hořkosti a svíravosti na jazyku.

5. Mléčná pěna se skořicí patří na cappuccino

Mor českých kaváren - připálená pěna na cappuccinu s velkými bublinami zasypaná skořicí nebo kakaem. Skořice nemá na pěně co dělat. Jen maskuje původní chuť mléka a kávy. Pokud nějakou funkci má, tak jedině tu, že zakrývá pachuť nesprávně připraveného nápoje.

Našlehané mléko

Pokud vám barista připraví správné cappuccino, měla by mléčná pěna připomínat v konzistenci hustý "primalex". Měla by být vláčná, sametově jemná a bez viditelných bublin. V chuti by potom měla být krásně nasládlá a bez varné přichuti, kterou mléko získává, pokud se spálí a přesáhne teplotu 85 stupňů Celsia (bude připomínat chuť rozmíchaného a ohřátého sušeného mléka). Zdaleka se vyhněte kavárnám, ve kterých nedbají na hygienu a mléko v mléčných nápojích zapáchá.

6. Namletá káva vydrží čerstvá několik dní

Za chuť a krásnou vůni kávy jsou zodpovědné aromatické oleje, které jsou v zrnkách kávy obsaženy. Na světle, v teple a na vzduchu mohou rychle žluknout, stejně jako třeba máslo. Namletá káva ztrácí aroma řádově během desítek minut, po několika hodinách je pak původní aroma úplně pryč. Proces žluknutí v namleté kávě začíná v řádech několika hodin, kdy kávu necháte vystavenou světlu a vzduchu.

Mlýnek je pro dobrou kávu možná ještě důležitější než kávovar

Mlýnek je pro dobrou kávu možná ještě důležitější než kávovar

Kávu na doma vždy kupujte nemletou. Skladujte ji v temnu a v dobře uzavřené nádobě, kterou udržujte v čistotě. Kávu si vždy namelte těsně před samotnou přípravou. Obyčejný ruční mlýnek vám udělá tisíckrát lepší službu než dóza nebo pytlík sebelepší značkové kávy, kterou koupíte už namletou. Káva po upražení vydrží ideálně čerstvá 3-4 týdny. Vždy si kupujte pouze takové množství kávy, které spotřebujete v tomto intervalu.

Se žluknutím kávy musí počítat i všechny kavárny, protože aromatické oleje z kávy ulpívají na veškerém vybavení, které přijde s kávou do styku. Zásobník kávy, mlýnek, kávovar - to všechno by měla každá kavárna čistit denně. Pokud to tak nedělají, odporná pachuť žluklé kávy přechází do všech nápojů, jež kavárna produkuje.

7. Nejlepší namletí kávy na doma je na prach

Pokud si připravujete kávu doma, zalévanou, překapávanou nebo filtrovanou, káva namletá na prach vám dá ve výsledku nechutný nápoj, v němž převládá nepříjemná hořkost a svíravost (písčité tělo a drsná dochuť). Na domácí přípravu kávy je vhodnější hruběji namletá káva, která hrubostí připomíná mořský písek.

8. Pro mletí kávy stačí elektrický čepelkový mlýnek

Pozor na matné zásobníky

V obchodě s kávou se dívejte na stav zásobníků s kávou. Pokud jsou matné, je pravděpodobné, že je káva stará, nejde na odbyt a personál se nestará o hygienu. Káva časem žlukne a vylučuje tuk. I když se do zásobníku nasype čerstvá káva, zničí se tak její chuť.

Totéž platí i při návštěvě kavárny. Personál často nedbá na hygienu násypky mlýnku.

Čepelkové mlýnky, jež kávu rozsekají pomocí krátkých čepelí, jsou největší zlo, které kávě můžete udělat. Takové mlýnky melou kávu nerovnoměrně, nemůžete si nastavit hrubost mletí a při mletí kávu přehřívají. Přehřátá káva ztratí většinu cenného aroma již při mletí, do samotného šálku potom mnoho nezbude.

Nejlepší službu na doma vám udělají obyčejné ruční mlýnky, které v sobě mají kónické mlecí kameny. Káva se nepřehřívá, mele se dostatečně rovnoměrně a jednoduchým nastavením kamenů si můžete upravit hrubost mletí podle zamýšleného způsobu přípravy. Alternativou jsou elektrické mlýnky s mlecími kameny, které vyjdou o trochu dráž, ale zase vám udělají stejnou službu bez námahy.

9. Český turek je osvědčená metoda přípravy

"Turek", kterého zalijete vařící vodou na předem namletou kávu (na prach) a kterého necháte v šálku louhovat i s lógrem, dokud jej nevypijete, nemá s dobrou kávou nic společného. Příliš jemně namletá káva způsobí to, že se do nápoje vylouhují i nepříjemné chuťové složky. Předem namletá káva zase nedodá kávě žádné příjemné aroma. Dlouhé louhování společně s lógrem nedělá kávě také dobře. Už po třech až čtyřech minutách se začnou do kávy z lógru extrahovat nepříjemné třísloviny.

10. Na přípravu dobré kávy doma potřebujete drahý espresso kávovar

Velmi rozšířený mýtus, na kterém si mastí kapsu všichni výrobci domácích kávovarů. Přípravu espressa přenechte profesionálům v kavárnách. Při nákupu domácího kávovaru vám už nikdo neřekne, že pro optimální výsledky musíte vynaložit do přípravy značné úsilí. Kávovar musíte udržovat v čistotě, musíte jej umět správně nastavit a ke kávovaru musíte mít kvalitní elektrický mlýnek s nastavitelnou hrubostí.

Pro domácí přípravu vám často postačí jednoduché vybavení pro filtrovanou nebo zalévanou kávu a kvalitní ruční mlýnek s mlecími kameny. Základ totiž vychází z toho, že použijete kvalitní, tedy čerstvě praženou zrnkovou kávu, kterou si namelete vždy těsně před přípravou.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

Soutěž Nejkrásnější zahrada 2025 pro čtenáře iDNES připravila řadu novinek

Zahrady už nějaký čas přestávají být Popelkami a stávají se fenoménem a neoddělitelnou součástí našich domovů. Pokud tedy máme to štěstí a kousek pozemku máme k dispozici. Majitelé zahrad vesměs...

24. dubna 2025

Hřbitov ve vzduchu. Bizarní filipínská tradice trvá už dva tisíce let

Na severu Filipín, v hornaté provincii Sagada, se nachází pozoruhodné a pro mnohé Evropany neobvyklé pohřebiště. Místní kmen Igorotů zde po staletí praktikuje unikátní tradici – své zesnulé ukládají...

24. dubna 2025

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.