Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje

  11:25aktualizováno  11:25
Nově spuštěný internetový projekt Scuk.cz chce doporučovat nejlepší restaurace a prodejny dobrého jídla a pití. Komunita sdružená kolem foodbloggera pana Cuketky si dala za úkol každou provozovnu navštívit, zrecenzovat a ohodnotit.

Během prvních dní provozu se na webu objevilo už přes 200 recenzí

Kde najít řezníka s těmi nejlepšími klobáskami? Kam do nejbližší restaurace, kde kuchař nemá své hosty za blbce? Není náhodou ve vašem městě tržní místo s lokální zeleninou?

Odpovědět by měl nově spuštěný průvodce Scuk.cz, jehož tvůrcem je foodblogger a recenzent restaurací Martin Kuciel alias pan Cuketka. Jeho cílem je vytvořit spolehlivého a skutečně nezávislého průvodce po dobrém jídle a pití.

Hodnotí nadšení foodies

Nový projekt byl spuštěn před několika dny. Dobroty spolu s Martinem Kucielem mapuje úzká komunita "foodies", která se vytvořila kolem jeho blogu www.cuketka.cz. "Myšlenka dát na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví, kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Na mém blogu je spousta tipů na skvělá místa, ale někdy je těžké je dohledat. Chtěl jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát, kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky," vysvětluje Martin Kuciel.

Na začátku roku 2010 se podařilo dát dohromady tým, který myšlenku na průvodce převedl do reality. "Nechtěl jsem, aby se ke kvalitě podniků mohl vyjádřit kdokoliv, to je podle mě cesta do pekel. Zvlášť v Česku, kde máme laťku na kvalitu jídla nasazenou hrozně nízko. Zároveň ale moc dobře vím, že můj blog čte spousta lidí, kteří jídlu rozumí. Proto jsem je oslovil, zda by se mnou nechtěli vytvořit základ nového průvodce," popisuje pan Cuketka.

V den spuštění Scuku tak mohli první návštěvníci najít na mapě přes 200 prověřených podniků. Průvodce ukazuje pouze místa, která překročí základní úroveň kvality. Všechna doporučení jsou podložena autentickými recenzemi na základě návštěv podniků, objevilo se už i několik zahraničních.

Zatím vede Praha, hledají se nadšenci z regionů

Nyní se už do Scuku přihlásilo více než sto zájemců, kteří by se do mapování dobrot chtěli zapojit. "Zatím máme slušně zmapovanou Prahu a větší města. Nyní hledáme nadšence do jídla, kteří mapu budou dokreslovat, aby si tu každý mohl najít kvalitní podnik ve svém okolí. Skoro v každém regionu takové jsou, ať už rodinná řeznictví, opečovávaná zelinářství nebo útulná cukrárna s domácí výrobou," myslí si Martin Kuciel.

"Dalším velkým úkolem je zrealizovat pravidelný vzdělávací program pro Scukaře. Každý měsíc by se měli dozvědět nové informace, aby jejich hodnocení byla ještě relevantnější. Na září je například v plánu školení o kávě v nové české pražírně Doubleshot," dodává Martin Kuciel.

Scuk je nezávislý na financích z gastronomie, jeho hodnocení jsou tedy nezávislá a odrážejí pouze názory labužníků zapojených do projektu.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Úzké nášlapy, špatná volba typu: na co si dát pozor při opravě schodiště

Pokud schodiště zabírá moc místa, už se nehodí k novému nábytku nebo se vám po něm hůř chodí, pusťte se do přestavby...

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Advantage Consulting, s.r.o.
TAVÍCÍ SPECIALISTA

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 26 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz