Recept na osvěžující sorbet z pampelišek i falešné olivy do salátů

aktualizováno 
Jakmile v trávě zasvítí žluté květy, stoupne poptávka po citronech, cukru a receptu na pampeliškový sirup. I v tomto článku ho najdete, mj. vedle receptu na pampeliškový sorbet, falešné kapry i olivy, valašský salát i tatarák zdobený okvětními lístky. Všechny z kuchyně zkušené kytkožroutky Jany Vlkové.
Část 1/7

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Sorbet, většinou citronový, podává každá cti dbalá michelinská restaurace jednoduše proto, že skvěle odděluje jednotlivé chody, osvěžuje i uklidňuje. Pampelišky - respektive jen žluté okvětní lístky pampeliškových květů - na něj sbírejte jen na čistých místech a dobře zkontrolujte, aby v nich nebyli broučci.

Pampeliškový sorbet z okvětních lístků pampelišek

Potřebné ingredience: 200 g pampeliškových květů bez zelených lůžek, 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové a 100 ml pomerančové šťávy.

Květy vařte přibližně hodinu v litru vody a nechte nálev i s okvětními plátky stát do druhého dne v chladnu. Pak je přeceďte a vymačkejte v žíněném cedníku.

Čím pampeliška prospívá?

Celá rostlina obsahuje polysacharid inulin, který je díky svému složení vhodný pro diabetiky a ve střevě se chová jako rozpustná vláknina. Zároveň má probiotické účinky, čímž nepřímo podporuje imunitu.

Výluh zahřejte a rozpusťte v něm cukr, potom přidejte citronovou a pomerančovou šťávu. Poměr květů, cukru a citrusových šťáv záleží na vaší chuti. Dominovat by měla lehce unylá, medová chuť pampelišek.

Zamrazte dle vlastních možností buď ve výrobníku zmrzliny, nebo ve formičkách na led. Před podáváním rozdrťte výkonným tyčovým mixérem.

Autoři:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Nevíte, co vařit? Inspirujte se
Nevíte, co vařit? Inspirujte se

Uvařte rodině něco dobrého.

Najdete na iDNES.cz