VIDEO: Recept na noblesní koláč plněný pěnou s vlašskými ořechy

  • 1
Vlašské ořechy zařaďte v čase podzimních plískanic do jídelníčku už proto, že obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku. Samozřejmě je můžete zobat samotné, ale v ořechovém moučníku se je víc vychutnáte.

Ořechový koláč upečený podle cukrářky Markéty Krajčovičové výborně vypadá i skvěle chutná. A nenechte se odradit na první pohled složitou přípravou. Vykrájet z těsta kolečka a vyložit jimi dortovou formu určitě zvládnete. 

Potřebné ingredience: Na těsto budete potřebovat 180 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g rozehřátého másla a 1 žloutek, na vysypání formy kousek másla a strouhanku. Na náplň si připravte 1 celé vejce, 3 žloutky, sníh ze tří bílků, 180 g krupicového cukru a 180 g jemně mletých vlašských ořechů.

Fotogalerie

Do mísy vsypte mouku a cukr, přidejte rozehřáté máslo a jeden žloutek a směs důkladně promíchejte. Jakmile je kompaktní, vyklepněte ji na vál, nebo čistou pracovní plochu a těsto pořádně zpracujte rukama.

Pak těsto rozdělte na dva kousky (na spodek a vršek koláče) v poměru 2:1, oba kousky zabalte do fólie a dejte zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice.

Pak vyložte dno dortové formy pečicím papírem a boky vymažte máslem a vysypte strouhankou, protože těsto má podle zkušenosti cukrářky Markéty Krajčovičové větší tendenci se lepit. A rovnou si připravte koláčovou náplň: k jemně namletým jádrům vlašských ořechů přidejte tři žloutky, jedno celé vajíčko a cukr a důkladně směs promíchejte.

Pak vyválejte větší díl odpočinutého těsta, vykrájejte z něj větší kolečka a těmi vyložte dno a částečně i boky formy tak, aby kolečka zaplnila celou plochu a jen lehce se překrývala. Pak k ořechové směsi zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků, nalijte ji na koláč a rozprostřete až do krajů. Z odložené třetiny těsta vyválejte tenčí placku, z té vykrájejte o něco menší kolečka než na dno formy a poklaďte jimi povrch koláče. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 30 minut.   

Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout, vyklopte ho z formy a před servírováním ho ještě posypte strouhanými ořechy a čokoládou.

Dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy

Toto ořechové překvapení upekla jablonecká cukrářka Markéta Krajčovičová pro pondělní díl pořadu Božské dorty od Markéty, který běží po osmé hodině večer na televizi Prima love. Spolu s ním upeče a nazdobí i dort inspirovaný dílem Alfonse Muchy, který k její radosti a profesní pýše ochutná i tenisová legenda Ivan Lendl.